Η φράση «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» αποτυπώνει την εικόνα που επικρατεί στην Κυβέρνηση σε σχέση με τις αποφάσεις για τη διαχείριση της πανδημίας, αφού οι αυξημένες νοσηλείες και ο αμείωτος αριθμός των νέων λοιμώξεων επιτείνουν την ανησυχία για τα χειρότερα και φρενάρουν, όπως φαίνεται, τους σχεδιασμούς για χαλαρώσεις. Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το καθεστώς που θα ισχύει από την Τρίτη και μετά, κατά πόσον δηλαδή θα επιβληθούν νέα περιοριστικά μέτρα.
Όσοι νόμιζαν ότι η οριστικοποίηση των αποφάσεων για αποκλιμάκωση των μέτρων θα γινόταν με συνοπτικές διαδικασίες στο Υπουργικό της Τετάρτης έπεσαν έξω αφού η πολύ κακή επιδημιολογική εικόνα οδήγησε σε δεύτερες σκέψεις και έβαλε στο ψυγείο τα σενάρια για χαλάρωση. Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου περιέγραψε με ανησυχία την κατάσταση που διαμορφώνεται και ενημέρωσε το Σώμα για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων αλλά και των νοσηλειών. Υπενθύμισε το βασικό κριτήριο που κατευθύνει τις αποφάσεις, ότι δηλαδή όλα εξαρτώνται από την κατάσταση επί του εδάφους και ιδιαίτερα από την επάρκεια του συστήματος υγείας. Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά με συντηρητική προσέγγιση τάχθηκε υπέρ αργών βημάτων με ασφάλεια. Η ανησυχία του πηγάζει από το γεγονός ότι εάν υπό καθεστώς μερικού κέρφιου η Κύπρος καταγράφει τόσο αρνητικές επιδόσεις, μπορεί κάποιος να προβλέψει την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης και την βέβαιη επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας.
Στο Υπουργικό της Τετάρτης αναλώθηκε πολύς χρόνος για διερεύνηση του ενδεχομένου επαναλειτουργίας των χώρων εστίασης αλλά με υποχρεωτικό αρνητικό rapid test τουλάχιστον 72 ωρών. Η εισήγηση προσκρούει σε διάφορα νομικά και άλλα πρακτικά προβλήματα και δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Η επαναλειτουργία των χώρων εστίασης, έστω υπό περιορισμούς, είναι διακηρυγμένη επιθυμία σε πολιτικό επίπεδο και μάλιστα θεωρείτο «κεκτημένο». Ωστόσο, όλα πλέον παραμένουν στον αέρα και δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσουν πριν από την Παρασκευή. Αναμένεται ότι θα προηγηθεί διαβούλευση σε επίπεδο τεχνικής επιτροπής, που αποτελείται από τεχνοκράτες διαφόρων υπουργείων, καθώς και σε πολιτικό επίπεδο στη διϋπουργική επιτροπή, την οποία αποτελούν οι υπουργοί Υγείας, Οικονομικών, Παιδείας, Εργασίας και Εμπορίου. Στην πλάστιγγα βρίσκεται και το θέμα της επιστροφής των μαθητών των γυμνασίων.
Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση με μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και στελέχη της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του υπουργείου Υγείας, για την περαιτέρω διαχείριση της κατάστασης. Ζήτησε επίσης επικαιροποιημένη ενημέρωση από τη Μονάδα Ιχνηλάτησης για να έχει εικόνα των ποιοτικών και δημογραφικών στοιχείων των αλυσίδων διασποράς. Από μια πρώτη ανάγνωση προκύπτει ευρεία διασπορά του ιού σε επαγγελματικούς χώρους, στο οικογενειακό περιβάλλον καθώς και σε σχολεία. Είναι ενδιαφέρον επίσης το γεγονός ότι κρούσματα εντοπίζονται ανάμεσα σε μαθητές γυμνασίου, όντας κλειστά. Ανησυχία προκαλεί και η διαπίστωση ότι σε καθημερινή βάση εντοπίζεται τόσο μεγάλος αριθμός λοιμώξεων που απομονώνονται αμέσως πλην όμως δεν παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων.