Μικρό καλάθι πρέπει να κρατούμε για το Πάσχα όσον αφορά νέες χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας. Αυτό το μήνυμα εξάγεται από τους προβληματισμούς που υπάρχουν στα μέλη της Επιδημιολογικής ομάδας, η οποία αξιολογεί καθημερινά την εικόνα και τις επιπτώσεις της πανδημίας στη χώρα.
Xθες βράδυ τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, συνήλθαν μεταξύ για να ετοιμάσουν εισηγήσεις για μικρές χαλαρώσεις για την περίοδο του Πάσχα.
Λόγω της επιδείνωσης ωστόσο, μπήκε στον πάγο αυτή η συζήτηση που θα γίνει στην επόμενη τηλεδιάσκεψη των επιστημόνων, οι οποίοι θέλουν να δουν κατά πόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέπουν κάτι τέτοιο.
Η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, είναι πλέον σε οριακό σημείο αφού χθες ανακοινώθηκαν άλλα 619 νέα κρούσματα και καταγράφηκε νέο ρεκόρ στις νοσηλείες, που συνοδεύτηκε με αύξηση στις ΜΕΘ.
Οι χαλαρώσεις για το Πάσχα, βρίσκονται στο αέρα και όλα θα κλειδώσουν την επόμενη εβδομάδα. Η πρόθεση ήταν να επιτραπεί μικρή αύξηση των παρευρισκόμενων στα σπίτια, κατά την περίοδο των εορτασμών του Πάσχα και να καταργηθούν για κάποιες ημέρες τα sms. Απομακρύνεται εξάλλου και το ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού πιστών στις εκκλησίες.
ΑΝΤΟΧΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Τα βλέματα πλέον, μετά το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ είναι στραμμένα στα νοσοκομεία, όπου νοσηλεύονται 228 ασθενείς, εκ των οποίων οι 63 σε κρίσιμη κατάσταση.
Δεν είναι τυχαία η δραματική έκκληση του Κωνσταντίνος Ιωάννου ο οποίος χθες, μέσα από ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, κάλεσε όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν τα πρωτόκολλα, αφού η κατάσταση σε ΜΕΘ και νοσοκομεία είναι σοβαρή. «Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και σε ΜΕΘ αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή και αξίζει να προσπαθήσουμε όλοι να ανακόψουμε την επικίνδυνη πορεία προτού είναι αργά. Απευθύνω έκκληση προς όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα».
ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ
Όσον αφορά τον εμβολιασμό, τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, ετοιμάζουν και εισηγήσεις για το εμβολιαστικό πλάνο, ώστε να προχωρήσει με πιο γοργούς ρυθμούς, ιδιαίτερα μετά την ανησυχία των πολιτών που προέκυψε για το εμβόλιο AstraZeneca. Κάποια της συμβουλευτικής επιτροπής, προκρίνουν τη δημιουργία ειδικής επιτροπής παρακολούθησης του εμβολίου.
Στην φαρέτρα του Υπουργείου Υγείας, μπαίνει εν τω μεταξύ και το εμβόλιο της Johnson & Johnson, το οποίο επίσης εξετάζεται από τον FDA και από τον ΕΜΑ για περιστατικά σπάνιων θρομβώσεων. Η Κύπρος, αναμένεται να λάβει σήμερα, 2400 εμβόλια της Johnson & Johnson.
Αναβαθμίστηκε εν τω μεταξύ η Πύλη Εμβολιασμού, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκο Κόκκινο και πλεόν, έχει δυνατότητα ταυτόχρονης πρόσβασης 30.000 – 35.000 χρηστών, μετά το πρόβλημα που αντιμετώπισε την τελευταία φορά.
Υπενθυμίζεται ότι, η Πύλη Εμβολιασμού θα είναι ανοικτή για πολίτες ηλικίας 55 και 56 ετών μέχρι το βράδυ, και συνολικά θα διατεθούν 20 χιλιάδες ραντεβού.
Στις 15 Απριλίου από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, η πύλη θα είναι ανοιχτή για άτομα ηλικίας από 61-63 ετών.
Από τις 16 Απριλίου μέχρι και τις 17 Απριλίου, η πύλη θα είναι ανοιχτή για πολίτες ηλικίας 53 και 54 ετών, από τις 8 το πρωί μέχρι και τις 8 το βράδυ.
Οι εμβολιασμοί γίνονται σε Εμβολιαστικά Κέντρα που λειτουργούν σε όλες τις Επαρχίες, με τα διαθέσιμα αδειοδοτημένα εμβόλια της AstraZeneca, της Moderna και της Pfizer, ενώ αναμένεται να προστεθεί και το εμβόλιο της Johnson&Johnson.