Κόμματα και οργανώσεις στα κατεχόμενα εκφράζουν την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή τους στον Τ/κ αρθρογράφο και πρόεδρο της συντεχνίας των εργαζομένων στον Τύπο (Basın Sen), Αλί Κισμίρ για την υπόθεση που αφορά άρθρο του, με την κατηγορία της προσβολής των «δυνάμεων ασφαλείας», για το οποίο ζητείται η φυλάκισή του έως και 10 χρόνια από το «κακουργιοδικείο».
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος δημοσιεύει σήμερα δηλώσεις από το ΡΤΚ, το ΚΚΔ και τον σύνδεσμο Τ/κ δημοσιογράφων. Ο γγ του ΡΤΚ, Ασίμ Ακάνσοϊ αναφέρει ότι το δικαίωμα σκέψης και έκφρασης κατοχυρώνεται από το «σύνταγμα» και αποτελεί ένα θεμελιώδες δικαίωμα βαθιά ριζωμένο μέσα στον τουρκοκυπριακό «λαό». «Ούτε οι οικονομικές ούτε οι κοινωνικές πιέσεις δεν φιμώνουν αυτό τον λαό. Δεν θα αφήσουμε μόνο κανέναν φίλο μας» συνεχίζει.
«Είμαστε στο πλευρό σου αγαπητέ Αλί», προσθέτει υπενθυμίζοντας ότι στο πρόσφατο παρελθόν ο Αλί Κισμίρ έμεινε άνεργος κατόπιν πιέσεων εκ μέρους του Ερσίν Τατάρ και ότι και τότε το κόμμα του είχε ταχθεί στο πλευρό του Κισμίρ.
Η πρόεδρος του ΚΚΔ, δικηγόρος Μινέ Ατλί αναφέρει ότι με την αγωγή εναντίον του Κισμίρ για κατηγορία που επισύρει 10 χρόνια φυλάκισης δίνεται το μήνυμα στον Τύπο «σωπάστε, αλλιώς θα καταλήξετε στην φυλακή».
«Ο Αλί Κισμίρ και οι άλλοι θαρραλέοι δημοσιογράφοι δεν είναι και δεν θα είναι μόνοι». Εκφράζει στήριξη προς τον Αλί Κισμίρ και επισημαίνει ότι όσοι βρίσκονται στην διοίκηση μιας χώρας και επικεφαλής των θεσμών της, έχουν ευθύνη να ανέχονται ακόμα και την πιο έντονη κριτική.
Επισημαίνοντας ότι μεγάλο μέρος των ΜΜΕ πέρασαν υπό τον έλεγχο κεφαλαίου που στηρίζει τους «κυβερνώντες», η κ. Ατλί ανέφερε ότι έμειναν μόνο λίγοι δημοσιογράφοι και ΜΜΕ να μπορούν να ασκούν κριτική με θάρρος, όπως τον Κισμίρ, και κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει σοβαρή κοινωνική αντίσταση ενάντια στις προσπάθειες στοχοποίησης αυτών των ατόμων και των οργανισμών και του εκφοβισμού τους μέσω της «δικαιοσύνης».
Ο σύνδεσμος τ/κ δημοσιογράφων» (ΚΤGΒ) ανέφερε ότι η αγωγή κατά του Αλί Κισμίρ είναι αγωγή κατά της ελευθερίας έκφρασης και δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεχτή.
Εκφράζοντας αντίθεση σε κάθε βήμα προς την κατεύθυνση της άρσης της ελευθερίας έκφρασης, η συντεχνία χαρακτηρίζει «απειλή και πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης» την αγωγή με αίτημα δεκαετή φυλάκιση κατά του Αλί Κισμίρ.
Σημειώνοντας ότι είναι γι’ αυτό τον λόγο που αγωνίστηκαν πέρσι κατά των «νομικών αλλαγών» που περιόριζαν και αφάνιζαν την ελευθερία της έκφρασης και καθιστούσαν την σκέψη αδίκημα, η συντεχνία αναφέρει ότι οι αλλαγές που υπάρχει επιθυμία να γίνουν θέτουν στο πλαίσιο του «ποινικού κώδικα» καταστάσεις που θα μπορούσαν να επιλυθούν με «αστικές αγωγές» και αυτό μετατρέπει την έκφραση σκέψης σε ποινή φυλάκισης.
«Δεν έχουμε καμία ένσταση να κατατίθενται αστικές αγωγές από όσους ενοχλούνται από αυτά που γράφονται. Όμως, να μην περιμένει κανείς να συναινέσουμε στην επιθυμία φίμωσης των δημοσιογράφων με ποινικές αγωγές», σημειώνει η ανακοίνωση.
Πηγή: ΚΥΠΕ