Το ξεκάθαρο μήνυμα για λήψη περαιτέρω δυναμικών μέτρων σε περίπτωση αδιεξόδου, έστειλαν την Τρίτη οι συντεχνίες και συνδικαλιστικές οργανώσεις που στηρίζουν τους εργαζομένους στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, στο περιθώριο της δίωρης στάσης εργασίας στην οποία κατήλθαν το πρωί, με αφορμή τη μη τήρηση των δεσμεύσεων του Οργανισμού, για συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης για το προσωπικό, που προσλήφθηκε με προσωπικά συμβόλαια.
Σημειώνεται ότι κατά τη χθεσινή σύσκεψη, στην οποίαν παρακάθισαν Υπουργός Υγείας, ΟΚΥπΥ και συντεχνίες των εργαζόμενων, έγινε προσπάθεια αναστολής των σημερινών μέτρων, με αποτέλεσμα την δέσμευση του ΟΚΥπΥ όπως καταθέσει τη Δευτέρα νέα πρόταση, η οποία να αποτελέσει βάση, για περαιτέρω διαπραγμάτευση.
Νέα συνάντηση με τους εμπλεκομένους θα πραγματοποιηθεί, μετά την αποστολή της νέας πρότασης από πλευράς του Οργανισμού.
Συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης ζητούν περίπου χίλιοι εργαζόμενοι στον ΟΚΥπΥ, οι οποίοι προσλήφθηκαν από το 2019 με προσωπικά συμβόλαια.
Εξάλλου, την σημερινή στάση εργασίας στήριξαν πέραν των 5 χιλιάδων εργαζομένων στα νοσηλευτήρια το ΟΚΥπΥ, οι οποίοι κρατώντας πανό, στα οποία αναγραφόταν «Ζητούμε εργασιακή ασφάλεια» και «Εδώ απεργία» άφησαν τα καθήκοντά τους, ώστε να στηρίξουν τους συναδέλφους τους.
Ή θα αποφασίσουν να συζητήσουν καθαρά ή θα κλιμακώσουμε τα μέτρα, διεμήνυσε ο Ματθαίου
——————————–
Απευθυνόμενος στους εργαζομένους, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Στρατής Ματθαίου, υπέδειξε πως ο ΟΚΥπΥ είναι ένας ημιδημόσιος οργανισμός και «δεν μπορεί να συμπεριφέρεται διαφορετικά, από άλλους ημικρατικούς οργανισμούς», για να σημειώσει ότι «πέραν του ενός έτους, υπάρχει κωλυσιεργία και κοροϊδία για το θέμα, με την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης».
«Θέλουμε συλλογική σύμβαση, όπως υπάρχει σε όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς. Θέλουμε να τοποθετηθεί ο κόσμος σε κλίμακες και να σταματήσουν τα συμβόλαια. Απαιτούμε συλλογική σύμβαση όπως όλοι οι κρατικοί οργανισμοί», τόνισε ο κ. Ματθαίου.
Όπως πρόσθεσε ο ΟΚΥπΥ ζήτησε περισσότερο χρόνο, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που τον ζητά, σημειώνοντας πως πρέπει να «σταματήσει κοροϊδία».
Ο κ. Ματθαίου είπε ακόμα πως ο ΟΚΥπΥ «πρέπει πλέον να καταλάβει ότι ήρθε η ώρα της αλήθειας». « Ή θα αποφασίσουν να συζητήσουν καθαρά και ειλικρινά ή πλέον θα κλιμακώσουμε τα μέτρα», διεμήνυσε.
Συλλογική σύμβαση ο μόνος δρόμος για επίλυση του προβλήματος, λέει ο Μάτσας
—————————————–
Ο ΓΓ της ΣΕΚ, Αντρέας Μάτσας ανέφερε πως πρέπει «να σεβαστούν το ρόλο που τους έχει αποδώσει η πολιτεία και να αντιληφθούν το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει ο Οργανισμός».
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αν το ΔΣ του ΟΚΥπΥ δεν αντιληφθεί ότι ο μόνος δρόμος είναι η συνομολόγηση της συλλογικής σύμβασης. Δεν δαιμονοποιούνται οι συμβάσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Σήμερα είναι ένα δείγμα από το τι θα ακολουθήσει, γιατί σήμερα το απόγευμα θα έχουμε την καταληκτική απάντηση από τον Υπουργό Εργασίας για το ζήτημα της ΑΤΑ», είπε ο κ. Μάτσας.
Τόνισε ότι «εάν παρ’ ελπίδα τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως πρέπει, σε σχέση με τη σταδιακή αποκατάσταση της ΑΤΑ, τον δικό σας τον αγώνα θα τον συνεχίσουν πολλές άλλες χιλιάδες εργαζομένων, για να στείλουμε το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το συνδικαλιστικό κίνημα έχει μάθει να βλέπει τους εργαζόμενους στα μάτια».
Σύμφωνα με τον Αντρέα Μάτσα «ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων δε αποτελεί μια επικεφαλίδα», για να συμπληρώσει ότι «οι συλλογικές συμβάσεις συνθέτονται από βασικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους, τα οποία δημιουργούν και μια ισόρροπη ανάπτυξη στον Οργανισμό».
«Αν δεν μπορέσουν να αντιληφθούν τι σημαίνει ΑΤΑ, τι σημαίνουν αυξήσεις, τι προσαύξησεις, τι σημαίνουν τα ωφελήματα για τους εργαζόμενους, για να μπορέσουν να ανταμείψουν αυτόν το κόσμο, ο οποίος επιτελεί το δικό τους έργο, για να μπορέσει και ο ΟΚΥπΥ αλλά και το ΓεΣΥ να αναπτυχθούν, τότε δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση που είχαν με τον ΟΚΥπΥ, παρουσία του Υπουργού Υγείας, ο κ. Μάτσας είπε πως οι συντεχνίες δεν έχουν πειστεί «ως προς την αντίληψή τους σε σχέση με τον τρόπο που λειτουργούν οι εργασιακές σχέσεις και το τι σημαίνει στην πράξη συνομολόγηση συλλογικών συμβάσεων», για να σημειώσει ότι «πρέπει να μας πείσουν ότι έχουν αντιληφθεί και το ρόλο τους αλλά και τη σημασία της ομαλής λειτουργίας των εργασιακών σχέσεων».
«Αν την ερχόμενη εβδομάδα έχουμε στα χέρια μας μια σύμβαση, η οποία συνθέτει όλα αυτά τα στοιχεία, τότε μπορούμε να βρούμε λύσεις. Σε διαφορετική περίπτωση θα είμαστε σε εντελώς διαφορετικές πορείες», είπε καταληκτικά.
Θα δώσουμε μάχη με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας, διαμηνυεί η Χαραλάμπους
————————————-
Σε δηλώσεις της, η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ανέφερε πως «δυστυχώς φτάσαμε σε ένα σημείο που πρέπει να διεκδικούμε με δυνατό τρόπο το αυτονόητο, το οποίο είναι κατοχυρωμένο με διεθνή σύμβαση και είναι το δικαίωμα κάθε εργαζόμενου να έχει συλλογική σύμβαση εργασίας», για να σημειώσει ότι «το πιο προκλητικό είναι ότι διεκδικούμε αυτό το δικαίωμα από ένα ημιδημόσιο οργανισμό».
«Είμαστε εδώ, γιατί δυστυχώς, η καλή θέληση που δείξαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, δίνοντας την πίστωση χρόνου που μας είχε ζητηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο, για να φέρουν μπροστά μας μια συλλογική σύμβαση. Αυτό που βρίσκουμε μπροστά μας σήμερα είναι μια προσπάθεια για να υπεκφύγουν από τα βασικά δικαιώματα του κάθε εργαζόμενου», είπε.
Πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να δίνουμε άλλη πίστωση χρόνου. Αυτό που βρήκαμε μπροστά μας ήταν μια αναξιοπιστία, μια κοροϊδία».
«Αν θέλουν να έχουμε σωστές εργασιακές σχέσεις οφείλουν να φέρουν πρόταση, που να είναι στα μέτρα αυτών των οποίων έχουμε σε όλους τους άλλους ημιδημόσιους Οργανισμούς. Διαφορετικά ενωμένοι θα δώσουμε αυτή τη μάχη με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας», διεμήνυσε η κ. Χαραλάμπους.
Απευθυνόμενη στους εργαζομένους του ΟΚΥπΥ, είπε ότι αναμένουν μια πρόταση για συλλογική σύμβαση, της οποίας το περιεχόμενο να είναι συμβατό με τι συμβαίνει στους υπόλοιπους ημιδημόσιους οργανισμούς.
Σύμφωνα με τη ΓΓ της ΠΕΟ «δεν μπορεί σε όλους τους ημιδημόσιους οργανισμούς η δομή να ρυθμίζεται μέσα από κλίμακες μισθοδοσίας, οι οποίες έχουν ένα περιεχόμενο και αυτός ο ημιδημόσιος οργανισμός να είναι κάτι διαφορετικό. Δεν μπορεί να είναι διαφορετική η ρύθμιση για την ΑΤΑ εδώ από ότι συμβαίνει σε όλη την υπόλοιπη οικονομία.
Πρόσθεσε πως οι συντεχνίες περιμένουν πρόταση, η οποία «να είναι μια συλλογική σύμβαση όπως έχουμε στους άλλους ημιδημόσιους οργανισμούς», εκφράζοντας την ετοιμότητα αν έρθει μια τέτοια πρόταση να συζητήσουν καλή τη πίστει και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
«Αν έρθουν με αυτή την πρόταση μπορούμε να συζητήσουμε. Εάν έρθουν με τις θέσεις, που ακούσαμε στις λίγες συναντήσει που κάναμε μέχρι τώρα και που δυστυχώς επανέλαβαν χθες και ενώπιων του Υπουργού, τότε δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα, τον οποίοι ξεκινήσαμε, με ότι μέσα έχουμε», τόνισε.
Η κ. Χαραλάμπους ανέφερε, επίσης, ότι «αν η λογική του ΟΚΥπΥ είναι ότι τη βιωσιμότητα του Οργανισμού θα τη βρει συμπιέζοντας το εργατικό, κόστος τότε δύσκολα θα βρεθεί λύση».
Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τον εμπαιγμό του ΟΚΥπΥ, λέει ο Αναστασίου
————————————-
Ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ, Ιωσήφ Αναστασίου, είπε με τη σειρά του πως δεν πρόκειται να αποδεχτούν ρυθμίσεις, οι οποίες οδηγούν σε αναχρονισμούς και σε πισωγύρισμα τα εργασιακά πράγματα του τόπου».
Σημείωσε πως «έχουμε υποδείξει επανειλημμένα ότι το πρότυπο των συλλογικών συμβάσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι το πρότυπο το οποίο θα πρέπει να αξιοποιηθεί και για τον ΟΚΥπΥ», για να συμπληρώσει ότι προς αυτή την κατεύθυνση όλες οι οργανώσεις εργάζονται ενωμένες.
«Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε σε καμιά περίπτωση τον εμπαιγμό του ΟΚΥπΥ. Ένας εμπαιγμός, που δυστυχώς καταγράφεται εδώ και περίπου ένα χρόνο», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ