Customise Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorised as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

15.8 C
Nicosia
Σάββατο 12 Απριλίου 2025 | 14:38

Κομισιόν: Ούτε γεύματα δεν μπορεί να αγοράσει το 5,6% όσων βρίσκονται στα όρια της φτώχειας στην Κύπρο

Το 5,6% των ανθρώπων στην Κύπρο που διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας το 2022 δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα ώστε να καταναλώσουν κανονικά γεύματα, σε σχέση με τον μέσο όρο στην ΕΕ (19,7%), καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Αύξηση καταγράφηκε επίσης σε επίπεδο ΕΕ στο ποσοστό των ατόμων που διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας και ταυτόχρονα δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να έχουν κανονικά γεύματα (δηλαδή να μπορούν να καταναλώσουν κάθε δεύτερη ημέρα γεύμα που να περιέχει κρέας, ψάρι ή ισοδύναμο χορτοφαγικό προϊόν), καθώς αυξήθηκε από 17,5% το 2021 σε 19,7% το 2022, δηλαδή κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες (πμ). Και στην Κύπρο το ποσοστό αυτό αυξήθηκε από 2,4% το 2021 σε 5,6% το 2022.

Όσον αφορά τον συνολικό πληθυσμό της ΕΕ (πέρα δηλαδή από τα άτομα που διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας), το 8,3% δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να καταναλώσει κανονικά γεύματα. Το εν λόγω ποσοστό αυξήθηκε κατά μία πμ σε σύγκριση με το 2021 (7,3%).

Στην Κύπρο, το ποσοστό των ατόμων που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να καταναλώσουν κανονικά γεύματα σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό το 2022 βρισκόταν στο 1,5%, έχοντας σημειώσει αύξηση σε σχέση με το 2021 (0,4%).

Μεταξύ των κρατών μελών, τα υψηλότερα ποσοστά των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας και δεν μπορούν να αγοράσουν ένα κανονικό γεύμα καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (44,6%), τη Ρουμανία (43,0%) και τη Σλοβακία (40,5%).

Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (5,0%), το Λουξεμβούργο (5,1%) και την Κύπρο (5,6%).

Η οικονομική δυνατότητα αγοράς ενός γεύματος με κρέας, κοτόπουλο, ψάρι ή χορτοφαγικό ισοδύναμο κάθε δεύτερη ημέρα είναι ένα από τα στοιχεία που καταγράφονται σε επίπεδο νοικοκυριών για τον υπολογισμό του ποσοστού σοβαρής υλικής κοινωνικής στέρησης στην ΕΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!