18.8 C
Nicosia
Σάββατο 11 Ιανουάριος 2025 | 15:38

Κεττής: Ζήσαμε τραγικές στιγμές

Ζήσαμε τραγικές στιγμές, κινδύνευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Κεττής, για τη μεγάλη πυρκαγιά στην ορεινή Λεμεσό και Λάρνακα.

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Κεττής σημειώνει ότι υπάρχει μια έξαρση πυρκαγιών, ειδικά στις αγροδασικές περιοχές το τελευταίο διάστημα, μιλάει για την προσπάθεια που κατέβαλαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης κατά τη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς, εξηγεί το έργο που έχει υπό την ευθύνη της η Πυροσβεστική υπό τις δύσκολες συνθήκες της κλιματικής αλλαγής και σημειώνει ότι αυτή την περίοδο γίνεται διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς επί της σκηνής.

Υπάρχει έξαρση πυρκαγιών

Σε ερώτηση ότι το τελευταίο διάστημα βλέπουμε έξαρση πυρκαγιών, με πρόσφατη αυτής της ορεινής Λεμεσού και Λάρνακας, ο κ. Κεττής είπε ότι η πρώτη εκτίμηση είναι ότι κάηκε μια έκταση γύρω στα 55 τετραγωνικά χλμ.

Στην πυρκαγιά στην ορεινή Λεμεσό και Λάρνακα, συνέχισε, ενεπλάκησαν τουλάχιστον 10 χωριά, από τα οποία τα οκτώ έχρηζαν άμεσης εκκένωσης.

«Υπάρχει μια έξαρση πυρκαγιών, ειδικά στις αγροδασικές περιοχές το τελευταίο διάστημα, τουλάχιστον το τελευταίο 20ήμερο, και πυρκαγιές, οι οποίες έπαιρναν αρκετή έκταση και χρειάζονταν πάρα πολλές τόσο επίγειες όσο και εναέριες δυνάμεις σε όλες τις περιπτώσεις για να μπορέσουμε να τις θέσουμε υπό έλεγχο», πρόσθεσε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει και την ευθύνη των πόλεων, του αστικού ιστού.

«Και θα έλεγα ότι είναι η κύρια της ευθύνη, με πάρα πολλά ενδεχόμενα επεισόδια, τα οποία μπορούν να προκύψουν, όπως είναι τροχαία δυστυχήματα, τεχνολογικές καταστροφές, πυρκαγιές σε κατοικίες, σε υποστατικά, σε βιοτεχνίες, σε βιομηχανίες, ψηλά κτίρια, διασώσεις», είπε.

Ένα σωρό συμβάντα, πρόσθεσε ο κ. Κεττής, «τα οποία μπορεί να προκύψουν και εδώ αναφύεται και το πολυδιάστατο και πολύπλευρο έργο και δράση που έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, συν τις περιοχές υπαίθρου που επίσης είναι υπό την επιχειρησιακή της ευθύνη, αλλά σε ουδεμία περίπτωση δεν έχουμε ανταποκριθεί σε αγροδασική πυρκαγιά και δεν έχουμε συμμετάσχει τόσο εμείς όσο και το Τμήμα Δασών, μαζί για οποιαδήποτε κατάσβεση».

«Δεν υπάρχουν όρια, είναι η Κύπρος και έτσι εργαζόμαστε πάντοτε μαζί, ούτως ώστε να μπορούμε να καταστέλλονται οι πυρκαγιές όσο το δυνατό με λιγότερες απώλειες», συμπλήρωσε.

Είναι πολύ πιο αναφλέξιμη η βλάστηση αυτή την περίοδο

Ερωτηθείς τι ακριβώς συνέβη στην πυρκαγιά της ορεινής Λεμεσού και Λάρνακας, ο κ. Κεττής είπε ότι «περάσαμε πάρα πολύ δύσκολα» και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα γεγονότα από την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά, το Σάββατο, 3 Ιουλίου.

Όπως είπε, ήταν μια πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε με τεράστιο μένος και επεκτεινόταν ραγδαίως και πρόσθεσε ότι η εκκένωση στα 8 χωριά που έχρηζαν άμεσης εκκένωσης έπρεπε να γίνει σε ένα διάστημα περίπου της 1,5 ώρας και όλο αυτό διήρκησε τέσσερις ώρες.

«Σφοδροί άνεμοι, περιβαλλοντικές συνθήκες, αυξημένη θερμοκρασία, η εύφλεκτη ύλη που υπήρχε, η ξηρή βλάστηση, και η γενικά η βλάστηση, η πυκνή βλάστηση, η μηδενική υγρασία. Αυτή την περίοδο δεν υπάρχει ύλη βλάστησης που να έχει υγρασία και η υγρασία είναι πολύ σημαντική σε τέτοιες περιπτώσεις», σημείωσε.

Είναι, είπε, «πολύ πιο αναφλέξιμη η βλάστηση αυτή την περίοδο. Οι άνεμοι που ανέπτυσσε και η ίδια η πυρκαγιά με φαινόμενα που παρουσιάζει πυρκαγιά που προφανώς δεν μπορώ να τα αναλύσω. Αλλά η ίδια η πυρκαγιά αναπτύσσει ανέμους στη βάση που εξελίσσεται. Σε ένα αργάκι, σε ένα ποταμό, σε μια κοιλάδα».

«Δεν φαντάζεστε πόσο γρήγορα τρέχει η πυρκαγιά. Σε δευτερόλεπτα από την μια άκρη του ποταμού ή της κοιλάδας μπορεί να βρεθεί στην απέναντι Όχθη, με φαινόμενα που αναπτύσσει η ίδια η πυρκαγιά, με αναβατικούς και καταβατικούς ανέμους, οι οποίοι αναπτύσσονται πάνω σε πλαγιές βουνοκορφών. Όλα αυτά ήταν παράγοντες, οι οποίοι έδωσαν αυτή την ραγδαία ώθηση στην πυρκαγιά», συμπλήρωσε.

Η κατάσταση δεν σήκωνε την άτακτη αναχώρηση

Απαντώντας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βρήκαν τραγικό θάνατο τέσσερις συνάνθρωποι μας, ο κ. Κεττής είπε ότι είναι πολύ σημαντικό να μην αναχωρούμε σε περιπτώσεις που είναι όλη η κοινότητα ζωσμένη κατά δοκούν στο άγνωστο ουσιαστικά.

«Σίγουρα είναι λυπηρό και αγανακτούμε για αυτό που συνέβη, αλλά υπό τις περιστάσεις όπως εξελίχθηκε η πυρκαγιά ήταν τόση η ένταση και τόσο ραγδαία η εξέλιξη που πρέπει να αντιληφθεί ο κόσμος ότι τουλάχιστον και με την κατεύθυνση του ανέμου,- γιατί με την κατεύθυνση του ανέμου να ξέρετε ότι οι φλόγες οι οποίες αναπτύσσονταν έπαιρναν και κλίση-, εξέπεμπε μπροστά από την φλόγα, τουλάχιστον 50 με 60 μέτρα θερμικό κύμα, το οποίο ανάφλεγε χωρίς επαφή με την φλόγα ότι έβρισκε μπροστά του», σημείωσε.

Όπως είπε, «αυτό είναι πολύ σημαντικό για να αντιληφθεί κάποιος το πόσο επικίνδυνο είναι και στο πως επεκτείνεται η πυρκαγιά και μπορούσε να επεκταθεί σε υποστατικά αλλά και στο πόσο επικίνδυνο είναι να ταξιδεύεις με το όχημα στο άγνωστο και να σε καταβάλει αυτό το θερμικό κύμα. Δεν γλιτώνεις».

Κινδύνευσαν, συνέχισε ο κ. Κέττης, πυροσβεστικές δυνάμεις.

«Ομάδες της ΕΜΑΚ, οι οποίες κατευθύνονταν προς το χωριό Οδού γιατί έπεφταν πάρα πολλά μηνύματα από το χωριό Οδού ότι υπήρχαν κίνδυνοι, εγκλωβίστηκαν στην διαδρομή, στο δρόμο», είπε.

Πραγματικά, πρόσθεσε, «ζήσαμε εκείνα τα λεπτά τραγικές στιγμές όταν “έπεσε” αυτή η πληροφορία».

«Ευτυχώς, κατάφεραν να το διαχειριστούν, -στείλαμε ομάδες από την Λάρνακα γιατί ήταν πιο εύκολο να πάνε στην Οδού- οπισθοχώρησαν. Τελικά είχαμε ένα μήνυμα από αυτούς και ησυχάσαμε, αλλά την ίδια ώρα είχαμε αποστείλει δυνάμεις να κατεβούν από το Παλαιχώρι κάτω στην Οδού και να ενισχυθούν από την Λευκωσία», ανέφερε.

«Γιατί το λέω αυτό; Το λέω αυτό γιατί αν και οι επαγγελματίες πυροσβέστες έχουν την εμπειρία και την γνώση να αξιολογήσουν το κίνδυνο, ακόμα και αυτοί κινδύνεψαν πόσο μάλλον ένα άτομο το οποίο δεν έχει αυτές τις γνώσεις και κατευθύνεται με το όχημα του προς το άγνωστο», σημείωσε.

Ενημέρωση κόσμου -Εκκένωση

Σε ερώτηση αν εκτός από ενημέρωση του κόσμου μέσω των ΜΜΕ , υπάρχουν και άλλοι μηχανισμοί ενημέρωσης του κόσμου σε περιπτώσεις εκκένωσης, όπως τα SMS, ο κ. Κεττής είπε ότι υπάρχει ένας σχεδιασμός, ο οποίος είναι καταχωρημένος και στο σχέδιο Ήφαιστος και στο σχέδιο Πυρσός και πρόσθεσε ότι απ΄ εκεί και πέρα οποιοσδήποτε μηχανισμός μπορεί να γίνει, ούτως ώστε να υπάρχει μια άμεση ενημέρωση του κοινού, σίγουρα είναι πολύ καλό να γίνει και σίγουρα είναι καλοδεχούμενος.

«Δεν είμαι σίγουρος, αλλά έχω την εντύπωση ότι η Πολιτική Άμυνα διαχειριζόταν ένα τέτοιο μηχανισμό όπως υπάρχει στην Ελλάδα με την αποστολή SMS. Δεν ξέρω σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτό. Σίγουρα δεν είμαι ο αρμόδιος να απαντήσω, αλλά εμείς επιμένουμε γιατί ξέρουμε και τους κινδύνους ότι οποιοσδήποτε μηχανισμός βρεθεί ούτως ώστε να υπάρχει μια άμεση ενημέρωση είναι πολύ καλό να γίνει», σημείωσε.

Σε παρατήρηση αν ένας καλός μηχανισμός θα είναι και η εκπαίδευση ατόμων που διαμένουν σε ορεινές περιοχές, ο κ. Κεττής είπε ότι αρκετές κοινότητες διαθέτουν φορητές μονάδες πυρόσβεσης «και τους δίδουμε κάποια στοιχειώδη εκπαίδευση ούτως ώστε να υπάρχει μια πρώτη ανταπόκριση».

«Σίγουρα ότι επιπρόσθετο μπορεί να γίνει στη βάση αυτής όλης της αλλαγής, την οποία έχει επιφέρει η κλιματική αλλαγή θα είναι πολύ – πολύ εποικοδομητικό στο να υπάρχει και καλύτερη ανταπόκριση και καλύτερη απόδοση και καλύτερο αποτέλεσμα διαχείρισης οποιωνδήποτε συμβάντων», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, σε μια κατάσταση κρίσης όπως ήταν του Σαββατοκύριακου, 3-4 Ιουλίου, «πάντοτε αναφύονται κάποια προβλήματα και εδώ είναι που πρέπει να σταθούμε, να τα λύσουμε και θέλω να επαναλάβω ότι δεν μπορεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία να είναι πάντοτε και παντού».

«Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω. Δεν μπορεί να είναι έξω από κάθε κοινότητα, όπως στη βάση το πως εξελίχθηκε η προχθεσινή πυρκαγιά (3-4 Ιουλίου) και έξω από κάθε κατοικία να την προστατεύει», επισήμανε.

«Αντιλαμβάνομαι την αγανάκτηση του κόσμου και συμπάσχουμε μαζί τους, τους κατανοούμε πλήρως», είπε.

Στέλναμε, πρόσθεσε, «μονάδες πάνω, είχαμε όμως και την πόλη να αντιμετωπίσουμε σε ενδεχόμενα περιστατικά. Δουλεύαμε με προσωπικό ασφαλείας. Δεν είχαμε επιλογή. Ήμασταν οριακά για να έχουμε καλυμμένες και τις πόλεις τον αστικό ιστό».

Σύμφωνα με τον ίδιο «όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα το τελευταίο διάστημα έχουμε καταργήσει τις Επαρχίες. Δεν υπάρχουν Επαρχίες. Θα δεις την Λεμεσό να επιχειρεί στην Πάφο, θα δεις την Λευκωσία να επιχειρεί στη Λεμεσό, θα δεις την Λάρνακα να επιχειρεί ορεινή, την Λευκωσία ορεινή». «Προσπαθούμε να αλληλοκαλύπτουμε τις πόλεις γιατί η κατάσταση όπως εξελίσσεται είναι πολύ επικίνδυνη. Αυτό κάνουμε το τελευταίο διάστημα», πρόσθεσε.

Συνεχίζουν να υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κεττής είπε ότι «δεν είμαστε ένας υπέρογκος αριθμός προσωπικού για να καλύπτουμε όλη την Κύπρο».

«Υπάρχουν ελλείψεις. Να πω ότι την τελευταία τριετία έχουν γίνει κάποιες προσλήψεις αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν ελλείψεις», σημείωσε.

Αντιπυρικές ζώνες

Σε ερώτηση αναφορικά με τις αντιπυρικές ζώνες, ο κ. Κεττής είπε ότι στις δασικές περιοχές οποιαδήποτε θέματα έχουν να κάνουν με την πρόληψη αυτές τις διαχειρίζεται το Τμήμα Δασών.

«Ως εκ τούτου και τις αντιπυρικές ζώνες σίγουρα τις διαχειρίζεται το Τμήμα Δασών», ανέφερε.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, εξήγησε, «έχει την επιχειρησιακή καθαρά και μόνο ευθύνη στις περιοχές υπαίθρου και στις αστικές περιοχές».

«Τα θέματα πρόληψης είναι θέματα τα οποία διαχειρίζονται οι επαρχιακές διοικήσεις με κονδύλια τα οποία έχουν και τα οποία είναι στη δική τους ευχέρεια να τα διαχωρίσουν στις κοινότητες  ή να τα διαχειριστούν ακόμα και οι ίδιοι για να υπάρξει αυτή η διαχείριση της πρόληψης που είτε αυτές μπορεί να είναι αντιπυρικές ζώνες είτε αυτές μπορεί να είναι αποψιλώσεις, κλπ», πρόσθεσε.

«Το τελευταίο διάστημα οι πυροσβέστες μας έχουν πιάσει πάτο»

Ερωτηθείς ποια είναι τα συναισθήματα τους κάθε φορά που έρχονται αντιμέτωποι με ένα περιστατικό, ο κ. Κεττής είπε ότι σε κάθε περίπτωση, στην οποία ένας πυροσβέστης μπορεί να ανταποκριθεί είτε για διάσωση ζωής ή για κατάσβεση πυρκαγιάς που κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές ή περιουσίες, σίγουρα προσπαθεί τα μέγιστα.

«Το τελευταίο διάστημα οι πυροσβέστες μας έχουν πιάσει πάτο. Δεν μπαίνουν στα σπίτια τους, όπως εξελίχθηκαν τα πράματα», ανέφερε.

«Όταν υπάρχει μια καλή έκβαση, ένα καλό αποτέλεσμα στη βάση το πως εξελίσσεται ένα περιστατικό είτε αυτό αφορά διάσωση είτε αυτό αφορά πυρκαγιά, σίγουρα νιώθουν μια ευφορία και μια ικανοποίηση», πρόσθεσε.

«Όταν ενταχθείς στο Σώμα της ΠΥ νιώθεις ότι θα πας για να βοηθήσεις τον συνάνθρωπο σου και το έχεις αποτυπώσει ότι κάνεις ένα λειτούργημα: Να βοηθάς το κόσμο. Όταν όμως δεν έχει μια κακή έκβαση, σίγουρα επηρεάζεσαι ψυχολογικά, όπως επηρεαστήκαμε όλοι αυτές τις μέρες», σημείωσε.

Έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς

Αναφορικά με την έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς, ο κ. Κεττής είπε ότι υπάρχει μια διαδικασία έρευνας.

«Αυτές τις μέρες η ΠΥ διερευνά επί της σκηνής, δηλαδή να αξιολογήσει το χώρο από τον οποίο ξεκίνησε η πυρκαγιά, πως εξελίχθηκε η πυρκαγιά, κλπ», ανέφερε. Δηλαδή, εξήγησε, «γίνεται διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς επί της σκηνής. Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε μια σύλληψη για το συγκεκριμένο περιστατικό και ήδη έχει εκδοθεί μια προσωποκράτηση ατόμου και διερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα». «Μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης σίγουρα θα ανακοινωθεί και το ανάλογο αποτέλεσμα», συμπλήρωσε.

Περιπολίες στις πληγείσες περιοχές

Σε ερώτηση αν παραμένουν δυνάμεις στις πληγείσες περιοχές, ο κ. Κεττής είπε ότι δεν έχουν φύγει από τις ορεινές περιοχές.

«Υπάρχουν οχήματα τόσο από την ΠΥ όσο και από το Τμήμα Δασών, τα οποία επιτηρούν και σε οποιαδήποτε περίπτωση υπάρχει πιθανή αναζωπύρωση την επιλαμβάνονται αμέσως και θα παραμείνουμε και τις επόμενες μέρες με περιπολίες και θα είμαστε σε επαγρύπνηση», διαβεβαίωσε.

«Εμείς θα αποχωρήσουμε από εκεί όταν είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει οποιονδήποτε ενδεχόμενο αναζωπύρωσης ή απρόσμενης εξέλιξης», πρόσθεσε.

Κλιματολογικές συνθήκες

Αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, ο κ. Κεττής είπε ότι πρέπει ο κόσμος πλέον να μάθει να ζει με τις νέες αλλαγές που υπάρχουν στις κλιματολογικές συνθήκες.

«Σε μια μικρή Κύπρο, η ΠΥ μπορεί να ενεργεί σε μια επαρχία για πυρκαγιά, η οποία παίρνει έκταση και να χρησιμοποιούμε την ίδια ώρα και επίγεια μέσα και σε μια άλλη επαρχία της μικρής Κύπρου να αναπτύσσονται έντονα καιρικές φαινόμενα και να ανταποκρινόμαστε σε πλημμύρες, σε διασώσεις από ορμητικά νερά, κλπ», ανέφερε.

«Αποφυγή οποιονδήποτε ενεργειών που μπορεί να δημιουργήσουν πυρκαγιά. είναι πολύ εύκολο. Μια σπίθα χρειάζεται και στη βάση των περιβαλλοντικών συνθηκών μια ραγδαία ανάπτυξη της πυρκαγιάς θα προκύψει. Θα είναι ευτύχημα να περιοριστεί. Βλέπετε δεν περιορίζεται εύκολα», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν θα γίνουν κάποια έργα στις πληγείσες περιοχές για να μην προκύψουν προβλήματα από ενδεχόμενη έντονη βροχόπτωση, ο κ. Κεττής είπε ότι πρέπει να γίνουν κάποια έργα τα οποία να είναι αποτρεπτικά στο να δημιουργήσουν επιπρόσθετα προβλήματα μετά από μια έντονη βροχόπτωση και αυτό μελετάται.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!