Τα μέτρα είναι όσο αποδοτικά όσο εμείς συνεργαζόμαστε, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, απευθύνοντας εκ νέου κάλεσμα στους πολίτες για συνεργασία, ώστε να αποφευχθεί το χείριστο σενάριο.
Μιλώντας μετά από σύσκεψη που είχε σήμερα με τη διευθυντική ομάδα του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «με συντονισμένες προσπάθειες από τον περασμένο Ιανουάριο, έχουμε αυξήσει τη δυνατότητα περίθαλψης ασθενών με κορωνοϊό από τους 250 στους 400. Πολλοί ρωτούν γιατί δεν μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο αυτή η δυναμικότητα.
Ο λόγος, και θέλω να το κάνω ξεκάθαρο, δεν είναι θέμα εξοπλισμού ή αναλωσίμων, ο αποτρεπτικός παράγοντας είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Όχι μόνο οι νοσηλευτές, αλλά και οι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων και όχι μόνο το ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει στον ΟΚΥπΥ, αλλά σε ολόκληρη την Κύπρο, σε ολόκληρο το Σύστημα Υγείας. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, οριοθετείται και η δύναμη του Συστήματος Υγείας και επειδή πολλοί διερωτώνται γιατί δεν αυξάνουμε τις κλίνες, επαναλαμβάνω, δεν είναι θέμα κλινών, είναι θέμα ανθρώπινου δυναμικού. Το ίδιο πρόβλημα επικρατεί σε όλες τις χώρες για αυτό και οι πλείστες χώρες της Ευρώπης είναι σε ολικό lockdown από τον περασμένο Νοέμβριο. Θα μπορούσαν και αυτές οι χώρες να αυξήσουν τις κλίνες τους και να ενισχύσουν την οικονομία τους. Αντιμετωπίζουμε όλοι το ίδιο πρόβλημα».
Συνεχίζοντας, ανέφερε πως, μετά από συντονισμό με τον ΠΑΣΙΝ, τον ΟΚΥπΥ και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, αυξήθηκε η δυναμικότητα σε κλίνες. «Από εκεί και πέρα, εφόσον γνωρίζουμε τα όριά μας, παρακολουθώντας τις εισροές ασθενών, τις εισαγωγές και τα εξιτήρια, υπάρχει μια αύξηση καθημερινά γύρω στα 7-8 άτομα. Άρα αντιλαμβάνεστε αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό θα φθάσει στα όρια το Σύστημα. Σίγουρα θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε, αλλά δεν θα μπορέσουμε με την ίδια ποιότητα και ας μην ξεχνούμε ότι υπάρχουν και άλλες ασθένειες στην Κύπρο», υπογράμμισε ο κ. Ιωάννου.
Με αυτά τα δεδομένα, είπε, από την Τρίτη μπήκαμε στην επόμενη φάση της αποκλιμάκωσης λαμβάνοντας υπόψη και την κόπωση του κόσμου, αλλά και «ακολουθώντας πιστά τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων». «Όλες οι ενέργειες μας όσον αφορά την τελευταία αποκλιμάκωση ήταν οι εισηγήσεις των ειδικών», τόνισε, εξηγώντας πως οι ενέργειες που αποφασίστηκαν «είχαν από τη μια στόχο να τονώσουν την ψυχολογία του κόσμου και από την άλλη να σταθεροποιήσουμε τα κρούσματα. Το δεύτερο προς το παρόν βλέπουμε ότι δεν συμβαίνει και είναι αυτό που μας ανησυχεί. Κάνουμε έκκληση στον κόσμο, ζητούμε τη συνεργασία του κόσμου για να έχουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη απόδοση τα μέτρα. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι εναπόκειται σε εμάς, στα ατομικά μέτρα. Κρατάμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Είμαστε στο τέλος του μαραθωνίου και ζητάμε αυτή τη συνεργασία».
Στη συνέχεια, ερωτηθείς εάν υπάρχει πρόθεση για διαφοροποίηση στα μέτρα που αποφασίστηκαν πριν το τέλος του μήνα, ο κ. Υπουργός εξήγησε ότι όλα τα δεδομένα αξιολογούνται σε καθημερινή βάση. «Προς το παρόν με την αξιολόγηση που κάνουμε, δεν υπάρχει κάποια εισήγηση ούτε από την Συμβουλευτική Επιτροπή, ούτε για την λήψη νέων μέτρων ούτε για την χαλάρωση των μέτρων. Δεν υπάρχει κάποια εισήγηση. Τα μέτρα όμως αξιολογούνται καθημερινά και έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν πως εκεί και όπου χρειάζεται άμεσα λαμβάνονται μέτρα είτε για κλιμάκωση είτε για αποκλιμάκωση».
Κληθείς να σχολιάσει την εξαγγελία των οργανωμένων γονέων για δυναμική αντίδραση εάν δεν επαναλειτουργήσουν τα Γυμνάσια την Δευτέρα, ο Υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι «εάν δεν έρθει εισήγηση από τη συμβουλευτική επιτροπή, και επαναλαμβάνω τα μέτρα που έχουμε λάβει είναι η εισήγηση της ΣΕΕ και τα ακολουθούμε πιστά. Μέχρι στιγμής δεν έχει έρθει άλλη εισήγηση από την Επιτροπή. Δεν έχει έρθει νέα εισήγηση από την Επιτροπή ούτε για να σχολεία. Εάν υπάρξει, θα την εξετάσουμε και θα πάρουμε άμεσες αποφάσεις».
Σε ερώτηση εάν εξετάζεται η λήψη τοπικών μέτρων στην Επαρχία Λεμεσού, όπου η κατάσταση είναι πιο επιβαρυμένη, ο κ. Ιωάννου επανέλαβε ότι τα πάντα αξιολογούνται, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει παρθεί κάποια απόφαση, και στη βάση των εισηγήσεων των ειδικών προχωρά η αποκλιμάκωση.
Κληθείς να πει πότε θα αρχίσουν να αξιοποιούνται οι κλίνες του ιδιωτικού τομέα, ο Υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι «η συνεργασία που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι η αξιοποίηση των κλινών. Η συνεργασία είναι για παραπομπές από τα δημόσια στα ιδιωτικά ώστε να αποσυμφορηθούν από περιστατικά που δεν σχετίζονται με τον κορωνοϊό και επίσης, μέσω της επιστράτευσης η συνεργασία με γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις κλινικές για κορωνοϊό».
Ερωτηθείς για τη λειτουργία Θαλάμου COVID-19 στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι αναμένεται μέχρι το Σάββατο να τεθεί στη λειτουργία.
Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Υπουργός επανέλαβε πως έχουν καθοριστεί οι δυνατότητες σε κλίνες και έχει αυξηθεί η διαθεσιμότητα. «Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε τις δυνατότητες του Συστήματος. Εάν δούμε ότι οδεύει στα όρια του, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα δεν έχουμε άλλη επιλογή. Τα μέτρα είναι όσο αποδοτικά όσο εμείς συνεργαζόμαστε. Ζητούμε τη συνεργασία του κόσμου. Δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό. Το να φθάσει στα όρια το Σύστημα Υγείας είναι ένα σενάριο που απευχόμαστε για αυτό και ζητάμε τη συνεργασία του κόσμου για να αρχίσουν να μειώνονται οι νοσηλείες», τόνισε εκ νέου ο Υπουργός Υγείας.