22.9 C
Nicosia
Κυριακή 29 Σεπτέμβριος 2024 | 2:28

Θύελλα αντιδράσεων από τις εικόνες… Ζητούν παραίτηση Γιολίτη

Οι εικόνες από τη διαμαρτυρία του Σαββάτου στη Λευκωσία συνεχίζουν να προκαλούν θύελλα αντιδράσεων

Οι πολίτες καταγγέλλουν άσκηση υπέρμετρης βίας από την Αστυνομία, ο Αρχηγός της δύναμης ζήτησε διερεύνηση, η Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας εξήγγειλε έρευνα για τις καταγγελίες και τα κόμματα απαιτούν από εξηγήσεις μέχρι παραίτηση της Υπουργού Δικαιοσύνης, την ώρα που η ίδια διαμηνύει ότι ακραίες συμπεριφορές δεν έχουν θέση στην Αστυνομία και ζητά έκθεση γεγονότων.

Οι μαρτυρίες πολιτών που τραυματίστηκαν στη διαμαρτυρία του Σαββάτου στη λεωφόρο Στασίνου και τις γύρω περιοχές της πρωτεύουσας, προκαλούν κύμα οργής.

«Έχω ακόμα τρομερό πονοκέφαλο, κρούζουν τα σσιέρκα μου τζιαι το πίσω των ποθκιών μου, τζιαι πονώ το σπόνδυλο μου. Έσσιυψα να πιάω ένα πλάσμα ήταν χαμέ τζιαι εδιούσαν του τζιαι εδώκαν μου τζιαι μένα που πάνω. Έφαα δακρυγόνο. Τζιαι είμαι επιληπτικός, τζιαι εν εμπορούσα να αναπνεύσω. Τζιαι εφώναξα είμαι επιληπτικός τζιαι επετάχτηκεν ένας γιατρός που ήταν τζιαμέ, όι που την αστυνομία, αλλά που τους διαδηλωτές τζιαι ξέρω ότι τον εδέραν», αναφέρει χαρακτηριστικά ένας από τους τραυματίες, ο Ανδρέας Χαραλάμπους.

«Είμαι η Αναστασία Δημητριάδου και έχω δεχτεί αστυνομική επίθεση από water cannon γιατί χόρευα ειρηνικά στο πεζοδρόμιο. Έχω σοβαρά τραύματα στο μάτι και χρειάζομαι επέμβαση, όμως δεν μετανιώνω για τίποτα! Τα φιλιά μου και καλή δύναμη σε όλους» ήταν το μήνυμα της 25χρονης Αναστασίας Δημητριάδου. Οι θεράποντες ιατροί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας διέγνωσαν ρωγμές στον αμφιβληστροειδή. Σύμφωνα με την ίδια, η ρίψη αντικειμένων από τους διαδηλωτές έγινε σε αυτοάμυνα, και ξεκαθάρισε ότι η ίδια δεν πέταξε το οτιδήποτε προς τα μέλη της αστυνομίας.

Για πολλούς τραυματισμούς και για «αστυνομική βαρβαρότητα», κάνουν λόγο οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας «Ως Δαμέ».

Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών «ο ξεκάθαρα αντιφασιστικός και ταξικός χαρακτήρας της κινητοποίησής μας, οδήγησε την αστυνομία στον αποκλεισμό ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων, στην ανάπτυξη πάνοπλων αστυνομικών σε δεκάδες περιπολικά και μοτοσικλέτες, τη χρήση drone και φυσικά του κανονιού νερού με την ευφάνταστη ονομασία “Αίαντας”».

Ζητούν παραίτηση Γιολίτη

«Καταδικάζουμε έντονα την υπέρμετρη βία που ασκήθηκε χθες από την αστυνομία και ζητούμε εξηγήσεις τονίζοντας ότι η έρευνα θα πρέπει να διενεργηθεί από ανεξάρτητη επιτροπή αφού η Αστυνομία δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό της» ανέφερε σε δήλωση του ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Οικολόγοι ζήτησαν παραίτηση της Υπουργού Δικαιοσύνης.

«Η Υπουργός οφείλει να πάψει να κρύβεται. Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για τα κρούσματα κρατικού αυταρχισμού και η παραίτηση της Υπουργού αποτελεί μονόδρομο» λέει το ΑΚΕΛ.

«Για τα έκτροπα υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική ευθύνη η οποία πρέπει να αναληφθεί. Ως Δημοκρατικό Κόμμα αναμένουμε ότι η Υπουργός Δικαιοσύνης θα πράξει το αυτονόητο: να παραιτηθεί» λέει το ΔΗΚΟ.

«Ποιος θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη για αυτά τα φαινόμενα; Μήπως θα επιχειρηθεί και πάλι να μετακυλιστεί η ευθύνη στην Αστυνομία; Ποιες οι ευθύνες της πολιτικής προϊστάμενης της Αστυνομίας, της υπουργού κ. Γιολίτη; Μήπως αυτά τα γεγονότα αποτελούν ακόμα ένα λόγο για παραίτηση;» τα ερωτήματα που θέτει το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ καταδικάζει την υπέρμετρη βία που υπέδειξαν χθες οι αστυνομικές αρχές στην εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Λευκωσία και τονίζει πως τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν τιμούν ούτε την αστυνομία ούτε καθρεφτίζουν τον αναγκαίο σεβασμό που οφείλει ένα ευρωπαϊκό κράτος να επιδεικνύει απέναντι στους πολίτες του.

«Με την χθεσινή υπέρμετρη βία που επέδειξε η Αστυνομία Κύπρου και οι δυνάμεις καταστολής εναντίον διαδηλωτών, αποδεικνύεται ότι έχει καταλυθεί η δημοκρατία και μας θυμίζουν εικόνες από την αμερικανική βία εναντίον του George Floyd, οι οποίες πυροδότησαν κύμα αντιδράσεων σε ολόκληρο τον πλανήτη με το σύνθημα Black Lives Matters» λέει το Κίνημα Αλληλεγγύη.

«Τα χθεσινά επεισόδια που είδαμε να καταγγέλλονται και αφορούν άσκηση υπέρμετρης βίας από μέρους της Αστυνομίας σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς στη Λευκωσία, χρήζουν σοβαρής διερεύνησης» αναφέρει η Συμμαχία Πολιτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ρωσία: 13 νεκροί από έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων

Η Ρωσία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων στη Δημοκρατία του Νταγκεστάν του Βόρειου Καυκάσου την...

ΑΚΕΛ: Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Αρχηγός Αστυνομίας δεν θα αναλάβουν ευθύνη για τον δραπέτη

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΑΚΕΛ με αφορμή την απόδραση του ισοβίτη Δώρου Θεοφάνους, ρίχνοντας πυρά σε Υπουργό Δικαιοσύνης και Αρχηγό Αστυνομίας. Από τα πυρά του ΑΚΕΛ...

Ελλάδα: Επιδείνωση του καιρού Κυριακή και Δευτέρα

Μεταβολή του καιρού προβλέπεται στη χώρα μας την Κυριακή και τη Δευτέρα με πολύ ενισχυμένους ανέμους, αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και με κατά τόπους...

Κέρκυρα: Η σύζυγος ομολόγησε τον φόνο του 68χρονου

Γρήγορα εξιχνιάστηκε η δολοφονία 68χρονου στην Κέρκυρα, μετά την ομολογία της συζύγου του ότι εκείνη του κατάφερε το θανατηφόρο χτύπημα τα ξημερώματα με μαχαίρι...

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο

Σεισμός 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη Ζάκυνθο. Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 15:18 το μεσημέρι στο θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στα νησιά Στροφάδες και...

Iran Air: Ακυρώνει τις πτήσεις προς Βηρυτό

Ο ιρανικός αερομεταφορέας Iran Air ανέστειλε όλες τις πτήσεις προς την πρωτεύουσα του Λιβάνου. Ειδικότερα, την ώρα που το Ισραήλ συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!