Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Μεταφορών της ΕΕ, με κύριο θέμα συζήτησης τις μεταφορές ως εργαλείο εδαφικής και κοινωνικής συνοχής, στις 22 Σεπτεμβρίου, στη Βαρκελώνη.
Σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του Άτυπου Συμβουλίου η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη ανάληψης δράσεων και καθορισμό στρατηγικής σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε οι μεταφορές να καταστούν εργαλείο κοινωνικής και εδαφικής συνοχής.
Οι Υπουργοί αναγνώρισαν ότι η κινητικότητα είναι δικαίωμα που πρέπει να ασκείται υπό ίσους όρους, από όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, ανεξάρτητα από το αν ζουν σε μεγαλούπολη ή μικρή πόλη, αν το εισόδημά τους είναι ψηλό ή χαμηλό, αν έχουν σωματικούς περιορισμούς ή όχι, ή αν έχουν ιδιωτικό όχημα ή όχι.
Σημείωσαν, επίσης, ότι η πορεία που έχει χαραχθεί με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, καθώς και τα έγγραφα Στρατηγικής για την Αειφόρο και Έξυπνη Κινητικότητα και αποτελεσματικής συνδεσιμότητας για ευημερούσες αγροτικές περιοχές μέχρι το 2040, κινούνται στην σωστή κατεύθυνση, ούτως ώστε να επιτευχθεί προσιτή, οικονομική και δίκαιη κινητικότητα σε ολόκληρη την ΕΕ, σε αστικές, σε αραιοκατοικημένες ή γεωγραφικά δύσκολες περιοχές και στα νησιά, με στόχο την επίτευξη κοινωνικής και εδαφικής συνοχής.
Σε παρέμβασή του, ο κ. Βαφεάδης ευχαρίστησε την Ισπανική Προεδρία για την επιλογή του θέματος προς συζήτηση και τόνισε την ανάγκη να προσήλωσης στις ανάγκες των πολιτών, τόσο σε Εθνικό, όσο και Ευρωπαϊκό επίπεδο, για να μπορούν να σχεδιαστούν πολιτικές και στρατηγικές που να εφαρμόζονται και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.
Η Κύπρος, ανέφερε ο κ. Βαφεάδης, είναι ένα νησί στο ανατολικότερο άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μόνη σύνδεση με την ηπειρωτική Ευρώπη την αεροπορική και ναυτιλιακή.
Ο περιορισμός αυτός σίγουρα δημιουργεί προκλήσεις στην οικονομία αλλά και στην ανταγωνιστικότητα του νησιού, τόνισε ο Υπουργός.
Σε άλλη παρέμβαση του, ο Υπουργός τόνισε ότι η πανδημία COVID-19, όπως και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιβεβαίωσαν την ανάγκη ενός ολοκληρωμένου δικτύου διευρωπαϊκών μεταφορών (ΤΕΝ-Τ) και ενίσχυση του προγράμματος στρατιωτικής κινητικότητας (military mobility), κάτι που αναδείχθηκε και από άλλους Υπουργούς.
Ανέφερε επίσης ότι πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες και πυρκαγιές σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, ανέδειξαν την ανάγκη κατάλληλου σχεδιασμού και χρηματοδότησης οδικών υποδομών, λαμβάνοντας υπόψη και την ανάγκη άμεσης πρόσβασης σωστικών και πυροσβεστικών μέσων.
Στο περιθώριο του Άτυπου Συμβουλίου υπογράφηκε και η Διακήρυξη της Βαρκελώνης με τίτλο ‘’Mobility for People: Advancing social and territorial cohesion’’ ως ένδειξη της δέσμευσης των Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ να εργαστούν από κοινού για να πετύχουν αυτό που αναφέρεται στον τίτλο, δηλαδή την χρήση των μεταφορών ως εργαλείo για κοινωνική και εδαφική συνοχή.