6.8 C
Nicosia
Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2025 | 21:31

Η τηλεκπαίδευση λειτουργεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, δηλώνουν ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, Σύνδεσμος Διευθυντών στο ΚΥΠΕ

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση λειτουργεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, δηλώνουν στο ΚΥΠΕ οι Πρόεδροι των εκπαιδευτικών οργανώσεων, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, Θέμης Πολυβίου και Παναγιώτης Λυσάνδρου αντίστοιχα, καθώς και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Διευθυντών Μέσης Εκπαίδευσης Γιώργος Ιωσηφίδης.

Σύνδεσμος Διευθυντών Μέσης Εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Διευθυντών Μέσης Εκπαίδευσης Γιώργος Ιωσηφίδης, ερωτηθείς για το πως βαίνει η εφαρμογή της γενικευμένης τηλεκπαίδευσης σε λύκεια και τεχνικές σχολές στις επαρχίες Πάφου και Λεμεσού, είπε ότι η τηλεκπαίδευση κυλά ομαλά «και η λέξη ομαλά σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα προβλήματα με αυτό το θέμα».

«Το μόνο πρόβλημα που έχουμε, αν το πω πρόβλημα, είναι ότι με αυτές τις νέες τις ρυθμίσεις για τα προσωπικά δεδομένα, που δεν έχουμε την εικόνα των μαθητών από σπίτι, ξέρουμε, αντιλαμβανόμαστε ότι ένας αριθμός μαθητών, απλά ενώνεται στο μάθημα για να φαίνεται ότι είναι ενωμένος και ύστερα είναι οπουδήποτε αλλού εκτός από το μάθημα. Και αυτό είναι ένα θέμα, το οποίο πρέπει να λυθεί. Είναι αδικία να κάνει μάθημα ο καθηγητής και να μην τον παρακολουθούν. Είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση. Οι μαθητές ξέρουν ότι θα βάζουμε απουσίες όταν δεν θα είναι μέσα και ένας αριθμός, -ο οποίος φοβούμαι ότι με την πάροδο του χρόνου θα αυξάνεται- δεν είναι εκεί. Δεν παρακολουθούν», πρόσθεσε.

Ο κ. Ιωσηφίδης είπε, επίσης, ότι «για μένα στην ουσία είναι το πιο ουσιαστικό πρόβλημα που υπάρχει με την μορφή που κάνουμε την τηλεκπαίδευση αυτή τη στιγμή».

«Δεν φταίει κανένας. Δεν φταίνε οι καθηγητές, δεν φταίνε οι μαθητές, φταίει η νομοθεσία με τα προσωπικά δεδομένα. Καλά γιατί οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων τούς έδωσαν οδηγίες ότι την ώρα που κάνουν το Teams πρέπει να φαίνεται το πρόσωπο τους, το κορμί τους από τη μέση και πάνω ας πούμε; Έδωσαν μια επιστολή στο σπίτι για τη συγκατάθεση των γονιών, την υπέγραψαν και το πρόβλημα λύθηκε. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και εμείς. Τουλάχιστον να έχουμε επίγνωση ποιοι είναι μέσα», σημείωσε.

Ύστερα, συνέχισε ο κ. Ιωσηφίδης, θα έχουμε και άλλο πρόβλημα.

«Θα έχουμε και μερίδα γονιών, η οποία θα παραπονιέται ότι δεν καλύφθηκε η ύλη εξ αποστάσεως, που έτσι κι αλλιώς δεν μπορούμε να πούμε ότι η τηλεκπαίδευση είναι το ίδιο με τη δια ζώσης, αλλά τουλάχιστον να παίρνουν οι μαθητές το καλύτερο που μπορούν και να ξέρουν οι μαθητές ότι εντοπίζονται όταν δεν είναι εκεί. Δεν μπορούν να αντιληφθούν την νοοτροπία των μαθητών. Κάποιοι μαθητές, -οι καλοί μαθητές- είτε έχεις κάμερα είτε δεν έχεις κάμερα θα παρακολουθήσουν και μιλούμε και για μαθητές οι οποίοι πρέπει να τους σπρώχνουμε και έχουμε αρκετούς από αυτούς στα σχολεία που πρέπει να τους σπρώξουμε», συμπλήρωσε.

Κατ΄ άλλα, είπε ο κ. Ιωσηφίδης, «οι συνάδελφοι, καλή τη πίστει, φέρνουν και το δικό τους εξοπλισμό, εκεί και όπου χρειάζεται ή αν θέλεις φέρνουν τον εξοπλισμό τους γιατί νιώθουν πιο οικείοι με τους δικούς τους υπολογιστές που έχουν το υλικό πάνω τους».

«Άρα, δεν υπάρχει από τεχνικής πλευράς σοβαρό πρόβλημα. Είναι κάτι το οποίο είναι αναμενόμενο ότι όταν χρησιμοποιείς το διαδίκτυο γιατί αρκετά πράγματα του διαδικτύου δεν τα ελέγχεις εσύ, μπορεί να παρουσιαστούν στιγμιαία προβλήματα με τη σύνδεση, αλλά τούτο το πράγμα δεν είναι από πλευράς σχολείου, είναι από πλευράς γενικότερα των συνδέσεων του ίντερνετ, αλλά σοβαρό πρόβλημα με τα πλείστα σχολεία στο ίντερνετ δεν υπάρχει. Και αυτή είναι και η πληροφόρηση που έχω», πρόσθεσε.

ΟΕΛΜΕΚ

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Θέμης Πολυβίου, ερωτηθείς για το πως κυλά η εφαρμογή της γενικευμένης τηλεκπαίδευσης σε λύκεια στις επαρχίες Πάφου και Λεμεσού, αλλά και για τη διακίνηση εκπαιδευτικών στις δύο επαρχίες, είπε ότι επικοινώνησε με τους Διευθυντές στα 24 σχολεία που επηρεάζονται και σημείωσε ότι μικρο-δυσκολίες προέκυψαν σε διάφορα λύκεια.

«Το πρόγραμμα Teams λειτούργησε κανονικά και κυρίως χάριν στο ότι οι συνάδελφοι, οι περισσότεροι, πάνω από 50%, χρησιμοποίησαν το δικό τους εξοπλισμό, διότι όπως μου ανέφεραν και προσωπικά κάποιοι Διευθυντές, τα λάπτοπ και τα κομπιούτερ που είχαν εκεί είναι πεπαλαιωμένα και δεν υπήρχε περίπτωση να ανταποκριθούν και να μπορέσουν να λειτουργήσουν κανονικά», πρόσθεσε.

Όπως είπε, παρουσιάστηκαν κάποια μικροπροβλήματα.

«Κάποια μικρόφωνα δεν λειτουργούσαν, κάποια μαθητές είχαν θέμα με τους κωδικούς, κάποια σχολεία ζήτησαν ενίσχυση με ρούτερ, πήγε εκπρόσωπος της CYTA εκεί και βοήθησε. Αλλά σε γενικές γραμμές λειτούργησε η εξ αποστάσεως και το ότι σήμερα οι συνάδελφοι από Λευκωσία δε θα πάνε ούτε από Λεμεσό στην Πάφο, ούτε αντιστρόφως, και θα κάνουν την τηλεκπαίδευση από το σπίτι τους, αυτό σημαίνει ότι σίγουρα θα βοηθήσει στο να λειτουργήσουν ακόμη καλύτερα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Πολυβίου είπε, επιπρόσθετα, ότι «πήραν πρωτοβουλίες και οι συνάδελφοι Διευθυντές και οι συνάδελφοι των σχολείων».

«Αγόρασαν ειδικούς πίνακες που μπορείς να γράψεις πάνω και να βλέπουν τα παιδιά. Έκαναν κινήσεις. Δεν περιορίστηκαν μόνο στο Teams. Έκαναν ό,τι χρειάζεται. Και στα 24 σχολεία, αυτό το διήμερο, ως τώρα με τα μικροπροβλήματα αν τα εξαιρέσουμε, λειτουργήσαμε καλά», σημείωσε.

Αναφορικά με τη διακίνηση εκπαιδευτικών, ο κ. Πολυβίου είπε ότι «όταν χθες μιλήσαμε με συναδέλφους, οι οποίοι μας έπαιρναν και μας έστελναν φωτογραφίες ενώ ταξίδευαν και αντί να πάνε στις 07.30  στο σχολείο, έγινε 08.00, 08.30 σε κάποιες περιπτώσεις, και ξεκίνησαν και πιο πριν από ό,τι ξεκινούσαν τις άλλες μέρες, τότε εμείς στείλαμε μια επιστολή (στο Υπουργείο), και είχα και προσωπική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό, ο οποίος αντιλήφθηκε ότι θα βοηθήσει αυτό το μετρό και είναι προς τιμήν του που πήρε την απόφαση και δεν θα πάνε από σήμερα οι συνάδελφοι που πηγαίνουν σε αυτές τις πόλεις».

«Θα πηγαίνουν μόνο οι Διευθυντές, Βοηθοί Διευθυντές και Βοηθοί Διευθυντές Α΄, οι οποίοι εκτός από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση έχουν και άλλα καθήκοντα να διεκπεραιώσουν και από τη Λευκωσία προς Λεμεσό -Πάφο ή από Πάφο προς Λεμεσό ή Λεμεσό προς Πάφο, θα συνεχίσουν να πηγαίνουν οι συνάδελφοι που είναι στα γυμνάσια, όπου εκεί τα παιδιά συνεχίζουν να πηγαίνουν. Είναι μια διευθέτηση που πιστεύω ότι θα βοηθήσει και την κυκλοφορία που από ότι άκουσα και σήμερα ήταν μεγάλη, είχε πρόβλημα και σιγά-σιγά ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί μετά τις δύο εβδομάδες να παραταθεί», συμπλήρωσε.

ΟΛΤΕΚ

Ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσάνδρου, ερωτηθείς για τη γενικευμένη τηλεκπαίδευση στις τεχνικές σχολές στις επαρχίες Πάφου και Λεμεσού, είπε πως «δεν φαίνεται να έχουμε κάποια ιδιαίτερα προβλήματα».

«Βαίνουν όλα ομαλά. Δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Σημειώθηκαν κάποια προβλήματα με εξοπλισμό , κ.λπ. Δεδομένου ότι έχουμε τους εκπαιδευτικούς που είναι σε θέση να κάνουν συντήρηση, μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών, τα διόρθωσαν . Γενικά είναι ομαλή η κατάσταση. Είναι μικροπροβλήματα τα οποία αντιμετωπίζονται όταν παρουσιαστούν, είναι διαχείρισιμα. Οι μαθητές ανταποκρίνονται. Βέβαια δεν παύει η δια ζώσης μάθησης να είναι πολύ καλύτερη από την εξ αποστάσεως και για αυτό  ελπίζουμε σύντομα να ανοίξουν τα σχολεία, να παρουσιάζονται οι μαθητές και τα μαθήματα να συνεχίσουν μέχρι τέλος με φυσική παρουσία των παιδιών στα σχολεία. Σίγουρα η δια ζώσης εκπαίδευση είναι πολύ καλύτερη», κατέληξε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με σημερινή πληροφόρηση από εκπαιδευτικές πηγές, από την αρχή της χρονιάς μέχρι και τις 11 Νοεμβρίου απουσίασαν ή λείπουν και τυγχάνουν τηλεκπαίδευσης 4.922 μαθητές παγκύπρια, εκ των οποίων 2.666 στην Λεμεσό, 1.085 στην Πάφο και 1.571 στις άλλες επαρχίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!