8.8 C
Nicosia
Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025 | 3:30

Ζαννέτου: Θέμα υγείας και ασφάλειας στην εργασία η σεξουαλική παρενόχληση

Η σεξουαλική παρενόχληση, εκτός από μορφή έμφυλης βίας, συνιστά παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και ζήτημα υγείας και ασφάλειας στην εργασία και πρέπει να αντιμετωπίζεται με την δέουσα προσοχή και σοβαρότητα, δήλωσε η Επίτροπος Νομοθεσίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας Φύλων, Λουΐζα Χριστοδουλίδου – Ζαννέτου, η οποία είπε ότι στην Κύπρο το 2003 τέθηκε σε εφαρμογή ο Νόμος 205(Ι)/2002, σε συμμόρφωση με τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε χαιρετισμό της, σε εκδήλωση του Ιδρύματος Προώθησης Ισότητας «ΥΠΑΤΙΑ» και του Δήμου Στροβόλου, για την σεξουαλική παρενόχληση στους εργασιακούς χώρους και τα προβλήματα και προκλήσεις κατά την πρόληψη και αντιμετώπισή της, η κ. Ζαννέτου είπε ότι ο εν λόγω νόμος έχει ως κύριο σκοπό του την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στην απασχόληση και στην επαγγελματική εκπαίδευση και απαγορεύει κάθε άμεση ή έμμεση διάκριση λόγω φύλου. Με βάση τις πρόνοιες του νόμου, η σεξουαλική παρενόχληση και η παρενόχληση, συνιστούν διάκριση λόγω φύλου, αλλά και ποινικό αδίκημα.

Ανέφερε, επίσης, ότι ο Νόμος 205(Ι)/2002, εκτός από την κατασταλτική δράση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία, εστιάζει και στην πρόληψη, σημειώνοντας πως  ορίζει την ευθύνη των εργοδοτών αλλά και την υποχρέωσή τους να συντάσσουν κώδικα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης και να λαμβάνουν επαρκή μέτρα στους χώρους εργασίας τόσο για την πρόληψη, όσο και για τον χειρισμό τέτοιων περιστατικών.

«Ο νομοθέτης, θέλοντας να τονίσει την σημασία της προληπτικής δράσης που φέρει ο κάθε εργοδότης, θεωρεί συνυπεύθυνο αυτόν που παραλείπει να συμμορφωθεί με τις προαναφερθείσες υποχρεώσεις», είπε.

Παράλληλα, η Επίτροπος ανέφερε πως με την πρόσφατη τροποποίηση του περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου, η σεξουαλική παρενόχληση και η παρενόχληση θεωρούνται πειθαρχικά αδικήματα για τα οποία οι παραβάτες υπόκεινται σε πειθαρχική δίωξη, για να προσθέσει ότι «είναι εμφανές ότι σε νομοθετικό επίπεδο υπάρχουν οι απαραίτητες δικλίδες αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών, όμως, δυστυχώς η αντιμετώπιση τέτοιων σοβαρών μορφών έμφυλης βίας δεν μπορεί να γίνει μόνο μέσω της ψήφισης νομοθεσιών».

Σύμφωνα με την Επίτροπο Νομοθεσίας «χρειάζεται αλλαγή κουλτούρας, σωστή εκπαίδευση, ενημέρωση, αλλά και πάταξη των έμφυλων στερεοτύπων, που δυστυχώς συνεχίζουν να είναι βαθιά ριζωμένα στην κυπριακή κοινωνία».

Αναφερόμενη περαιτέρω στην σεξουαλική παρενόχληση, είπε πως «προσβάλλει και καταπιέζει την γυναίκα στο εργασιακό της περιβάλλον και δεν της επιτρέπει να αναπτύξει ισότιμα τις δυνατότητές της», προσθέτοντας πως «πρέπει να αντιπαλέψουμε το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών, της οποίας η σεξουαλική παρενόχληση αποτελεί μια νοσηρή πλευρά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!