Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ένωσαν σήμερα τις φωνές τους στο Λήδρα Πάλας με σύνθημα «Ανοίγουμε νέους δρόμους – Επανενώνουμε την Κύπρο» ζητώντας τη διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων, διευκόλυνση των διαδικασιών στα σημεία διέλευσης αλλά και επανένωση της Κύπρου στο πλαίσιο λύσης ΔΔΟ.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 20- χρόνων από τη διάνοιξη του πρώτου οδοφράγματος και τη μερική άρση της διακίνησης. Σε δύο παράλληλες πορείες με σημείο αφετηρίας τις δύο πλευρές του σημείου διέλευσης της οδού Λήδρας, οι διαδηλωτές πορεύτηκαν προς το Λήδρα Πάλας στη νεκρή ζώνη με Ε/κ και Τ/κ να συναντιούνται μπροστά από το Σπίτι της Συνεργασίας.
Στην εκδήλωση, την οποία στήριξαν, σύμφωνα με τους διοργανωτές, περί των 110 οργανώσεων κομμάτων και φορέων, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, ο ΓΓ του ΡΤΚ Ασίμ Ακανσόι, η Πρόεδρος του ΚΚΔ Μινέ Ατλί, ο Πρόεδρος του Κόμματος «Ενωμένης Κύπρος» Ιζέτ Ιζτζάν, ο ΓΓ του Κόμματος «Νέα Κύπρος» Μουράτ Κανατλί, ο Ευρωβουλευτής Νιαζί Γκιλζιγκιουρέκ, ο «δήμαρχος» της κατεχόμενης Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντζί, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου, ο «δήμαρχος» κατεχόμενης Αμμοχώστου Σουλεϊμάν Ουλουτσάι, ο «δήμαρχος» κατεχόμενης Κυθρέας-Λουρουτζίνας Αλί Καραβεζιλέρ, ο Κοινοτάρχης Κάτω Πύργου Νίκος Κλεάνθους, ο Κοινοτάρχης Λυμπιών Μιχάλης Γεωργίου, η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους, και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών, εκπαιδευτικών και άλλων οργανώσεων από τις δύο κοινότητες.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα υπέρ της ειρήνης και λύσης του Κυπριακού και επέδωσαν ανακοίνωση-ψήφισμα προς τα ΗΕ. Στο ψήφισμα επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι τα σημερινά σημεία διελεύσεων δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ανθρώπων που διακινούνται αλλά και ότι οι διατυπώσεις και οι περιττές διαδικασίες δημιουργούν περαιτέρω εμπόδια στις διελεύσεις και πως ως εκ τούτου είναι επιτακτική η ανάγκη για απλουστευμένες και αποτελεσματικές διαδικασίες, ώστε να μειωθούν οι μεγάλες ουρές και η γραφειοκρατία.
Οι οργανώσεις τονίζουν επίσης ότι υπάρχει μια συνεχώς αυξανόμενη πίεση από τους ανθρώπους που επηρεάζονται σε ολόκληρη την Κύπρο, για να ανοίξουν περισσότερα σημεία διελεύσεων και πως η ανάγκη αυτή έχει αναγνωριστεί από τις αρχές χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί άμεσες αποφάσεις. Υπενθυμίζουν δε πως το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην πιο πρόσφατη απόφασή του προέτρεψε τις πλευρές να μειώσουν τα υφιστάμενα εμπόδια στη δικοινοτική επικοινωνία.
Σε δηλώσεις του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ συμμετείχε στην εκδήλωση για να υποστηρίξει τη διάνοιξη περισσότερων οδοφραγμάτων κάτι που, όπως υπέδειξε, θα διευκολύνει ακόμη περισσότερο την επαφή Ε/κ και Τ/κ. «Θέλουμε να τονίσουμε ότι η διάνοιξη των οδοφραγμάτων δεν αποτελεί τη λύση του προβλήματος, τα προβλήματα που υπάρχουν θα επιλυθούν ριζικά μέσα από τη λύση του Κυπριακού, μια λύση στο πλαίσιο της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται από τα ΗΕ» δήλωσε ο κ. Στεφάνου.
Για να προσθέσει πως μέχρι τη λύση ωστόσο θα πρέπει να λαμβάνονται όλα εκείνα τα μέτρα, όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες που θα βοηθούν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και που την ίδια ώρα θα στέλνουν το μήνυμα της ανάγκης για επίτευξη λύσης.
Από την πλευρά του ο Κοινοτάρχης Κάτω Πύργου Τηλλυρίας Νίκος Κλεάνθους ανέφερε ότι η περιοχή Τηλλυρίας υποφέρει από τα δεινά του διαχωρισμού από το 1963, μεταφέροντας την «καθολική απαίτηση των κατοίκων Τηλλυρίας και του ευρύτερου διαμερίσματος της Πόλης Χρυσοχούς ότι επιβάλλεται άμεσα και η διάνοιξη του οδοφράγματος των Κοκκίνων κάτι που θα απεγκλωβίσει την περιοχή». Είναι, πρόσθεσε, μια απαίτηση τόσο των Ε/κ κατοίκων της περιοχής όσο και των Τ/κ.
Σύμφωνα με τον ίδιο δεν θα πρέπει να γίνει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για διάνοιξη άλλων οδοφραγμάτων χωρίς τη διάνοιξη του οδοφράγματος των Κοκκίνων. Το Μέλος της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Ειρήνης «Ενωμένη Κύπρος» Χριστίνα Βαλανίδου ανέφερε ότι τα σημεία διέλευσης πρέπει να είναι πιο προσβάσιμα στον κόσμο, πρέπει να καταργηθούν διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες και πως την ίδια στιγμή υπάρχει μεγάλη αναγκαιότητα να ανοίξουν οδοφράγματα και σε άλλες περιοχές, και στη Λευκωσία και στην Αθηαίνου και στο Πυρόι και στα Κόκκινα.
«Απέδειξε αυτή κατάσταση που ακολούθησε το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ότι οι δύο κοινότητες μπορούν να ζήσουν μαζί χωρίς προβλήματα» πρόσθεσε. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τραγούδια από τη Δικοινοτική Χορωδία.