27.9 C
Nicosia
Παρασκευή 20 Σεπτέμβριος 2024 | 20:41

Ετοιμότητα για το μεγαλύτερο εμβολιαστικό πρόγραμμα που έγινε ποτέ στην Κύπρο

Σε πλήρη κινητοποίηση όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας για το μεγαλύτερο εμβολιαστικό πρόγραμμα που έγινε ποτέ στην Κύπρο.

Με την Κύπρο να αναμένει εντός των επόμενων ημερών τα ψυγεία στα οποία θα φυλάσσονται σε θερμοκρασία -70 βαθμούς κελσίου τα εμβόλια και εν συνεχεία την πρώτη παρτίδα εμβολίων της Pfizer περί τις αρχές Ιανουαρίου, το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει σήμερα το πλάνο για τους μαζικούς εμβολιασμούς κατά το covid-19.

Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου παραθέτει στις 11 και 30 συνέντευξη τύπου για το θέμα. Την παρουσίαση του πλάνου εμβολιασμού θα κάνει η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών Δρ. Όλγα Καλακούτα.

Τι γνωρίζουμε για το πλάνο εμβολιασμού

24 χιλιάδες πολίτες θα εμβολιαστούν από την πρώτη παρτίδα των 48 χιλιάδων εμβολίων που θα φτάσουν στην Κύπρο μιας και ως γνωστόν απαιτείται χορήγηση διπλής δόσης.

Θα λειτουργήσουν 38 εμβολιαστικά κέντρα ενώ θα λειτουργήσουν και κινητές μονάδες για άτομα που δε μπορούν να μετακινηθούν. Συγκεκριμένα, όπως πληροφορούμαστε, οι κινητές μονάδες θα αναλάβουν τον εμβολιασμό πολιτών που φιλοξενούνται σε στέγες ή νοσηλεύονται σε άλλες δομές.

Οι πολίτες θα μεταβαίνουν στα εμβολιαστικά κέντρα κατόπιν διευθέτησης ραντεβού. Πιο συγκεκριμένα, οι πολίτες θα ενημερώνονται μέσω sms ότι έχουν επιλεγεί για εμβολιασμό αφού συμπληρώσουν έντυπο μέσω της ειδικής ιστοσελίδας που θα είναι διαθέσιμη για το κοινό. Με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή μέσω sms θα ενημερώνονται και για το ραντεβού που θα αφορά τη 2η δόση του εμβολίου. Διαφορετική διευθέτηση θα γίνει και θα απευθύνεται σε άτομα που δεν έχουν πρόσβαση ή γνώση να υποβάλλουν την αίτηση τους διαδικτυακά.

Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα

Προτεραιότητα στον εμβολιασμό, βάσει και των σχετικών ευρωπαϊκών οδηγιών θα έχουν οι επαγγελματίες υγείας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Εν συνεχεία τα άτομα με σοβαρότερο κίνδυνο νόσησης, με προτεραιότητα στα άτομα 65 ετών και άνω. Η επιλογή θα γίνεται από ειδικό λογισμικό το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με τη βάση δεδομένων του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό του πολίτη ώστε η ιεράρχηση να γίνεται βάσει του ιατρικού φακέλου. Θα δίδεται επί της ουσίας προτεραιότητα σε άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Εν συνεχεία οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πολίτες που θα εμβολιάζονται θα λαμβάνουν ειδικό πιστοποιητικό το οποίο θα επιδεικνύεται εκεί και όπου θα ζητείται μελλοντικά.

Η Κύπρος έχει ήδη προβεί σε παραγγελία και εξασφάλιση ενός εκατομμυρίου 200 χιλιάδων εμβολίων, ποσότητα που θα καλύψει και τις ανάγκες των Τουρκοκυπρίων. Ωστόσο για την ώρα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από πλευράς Τουρκοκυπρίων για την ποσότητα που θα χρειαστούν στις κατεχόμενες περιοχές.

Και αν… περισσέψουν;

Σε περίπτωση που τα εμβόλια που θα φτάσουν στην Κύπρο καλύψουν όλες τις ανάγκες και παραμείνουν αποθέματα, η Κύπρος στη βάση των οδηγιών που έχουν εκπονηθεί, έχει δικαίωμα μεταπώλησης ποσότητας εμβολίων σε άλλη χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Υπουργικό: Εγκρίθηκε ο νέος Προϋπολογισμός – Αύξηση αναπτυξιακών δαπανών 2,1%

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το απόγευμα της Παρασκευής τον Προϋπολογισμό του κράτους για το 2025 και το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2025-2027. Σύμφωνα με δήλωση του...

Ομόφωνα αθώος λόγω αμφιβολιών ο Γιάννος Παπαντωνίου για τα εξοπλιστικά

Ομόφωνα αθώος λόγω αμφιβολιών κρίθηκε ο Γιάννος Παπαντωνίου, η σύζυγός του και ο φίλος του επιχειρηματίας για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Το δικαστήριο έκρινε...

Ποιος είναι ο νεκρός διοικητής της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό – Επικηρυγμένος για την βομβιστική επίθεση του 1983 στην πρεσβεία των ΗΠΑ

Νεκρός είναι ο διοικητής επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ Ιμπραήμ Ακίλ μετά το ισραηλινό χτύπημα σε νότιο προάστιο της Βηρυτού. Εκτός από τον Ακίλ, νεκρά είναι επίσης...

Τουλάχιστον 8 νεκροί μετά από ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό-Νεκρός και ο ανώτατος διοικητής της Χεζμπολά

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δυνάμεις του εξαπέλυσαν σήμερα ένα «πλήγμα ακριβείας» σε συνοικία στη Βηρυτό, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες, αμέσως μετά την...

Κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι το Σάββατο

Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής το Τμήμα Μετεωρολογίας. Όπως αναφέρεται, μεμονωμένες ισχυρές καταιγίδες αναμένεται να επηρεάσουν περιοχές...

Πτώση πληθωρισμού σε Κύπρο και Ευρωζώνη – Λίγο πάνω από το 2%

Στο 2,2% μειώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός τόσο στην Κύπρο όσο και στον μέσο όρο της ευρωζώνης τον Αύγουστο, σε σχέση με τον Ιούλιο του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!