Τελέστηκε στον Τύμβο Μακεδονίτισσας νωρίς το πρωί επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες κατά την τουρκική εισβολή, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, του Αρχιεπίσκοπου Κύπρου Γεώργιου, της Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου, και άλλων αξιωματούχων, εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων και άλλων οργανώσεων. Την ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς και τη Βουλή των Ελλήνων ο Α’ Αντιπρόεδρός της, Ιωάννης Πλακιωτάκης. Πολλοί ήταν και οι συγγενείς των ηρώων από Κύπρο και Ελλάδα που για ακόμα μια φορά βρέθηκαν στον χώρο, φανερά συγκινημένοι, για να τιμήσουν τους νεκρούς τους.
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση έγινε προσκλητήριο πεσόντων. Κατά την τελετή, στεφάνια κατέθεσαν στο μνημείο όπου κυμάτιζαν μεσίστιες οι σημαίες της Κύπρου και της Ελλάδας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας. Επίσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και έγινε ανάκρουση του εθνικού ύμνου, ενώ νέοι έστεψαν τους τάφους των πεσόντων με λουλούδια.
Μετά την τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Πρόεδρος της Βουλής και άλλοι επίσημοι συνομίλησαν με συγγενείς των πεσόντων που βρίσκονταν στον χώρο.
Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος σε δηλώσεις του ανέφερε πως «και οι θλιβερές επέτειοι έχουν μηνύματα να μας στείλουν. Το κυριότερο μήνυμα που στέλνει η σημερινή επέτειος είναι ότι όσα χρόνια και να περάσουν δεν ξεγράφουμε πατρίδες ούτε και αναγνωρίζουμε τα τετελεσμένα της βίας. Θα παραμείνουμε στον τόπο μας και θα επιδιώξουμε εμείς και οι μελλούμενες γενιές την απελευθέρωση του τόπου μας», πρόσθεσε.
Η Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, είπε σε δηλώσεις της: «Μαύρη ημέρα, μαύρη επέτειος. Είμαστε εδώ για ακόμα μια χρονιά. Και νομίζω δεν χωρούν πολλά και μεγάλα λόγια παρά μόνο να αφυπνιστούμε όλοι και όλες και να υπενθυμίσουμε και στους εαυτούς μας, αλλά και ευρύτερα, αξιοποιώντας κάθε βήμα και ευκαιρία προς την ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο το τι εξακολουθεί να συμβαίνει ύστερα από 49 χρόνια εδώ στην Κύπρο».
Πρόσθεσε πως, «δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή παρά να εργαστούμε άοκνα για να μπορέσουμε να επανενώσουμε και να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας. Άρα στόχος μας είναι να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στο σημείο που έμειναν και να μπορέσουμε να οδηγηθούμε ένα βήμα παρακάτω».
Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ιωάννης Πλακιωτάκης ανέφερε πως «στον ιερό αυτό χώρο τιμάμε όλους αυτούς που αντιστάθηκαν στον εισβολέα με απαράμιλλη αυτοθυσία. Τιμάμε όλους αυτούς που θυσίασαν τη ζωή τους για τα ιδανικά της ελευθερίας. Τιμάμε όλους αυτούς που πληγώθηκαν, που ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους, όλους αυτούς που βίωσαν τις τραγικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής».
«Σίγουρα μιλάμε για μια σαφή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει καταδικάσει το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Η Κύπρος και η Ελλάδα συντονισμένα, με αφοσίωση στην τήρηση της διεθνούς νομιμότητας, στοχεύουμε στον ύψιστο εθνικό στόχο: τη λύση του κυπριακού ζητήματος με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο», πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη, δήλωσε πως «η 20η Ιουλίου μας θυμίζει το καθήκον μας να αγωνιστούμε. Η τουρκική εισβολή μας υπενθυμίζει ότι έχουμε υποχρέωση απέναντι στους ήρωές μας να μην συμβιβαστούμε με διχοτομικούς συμβιβασμούς αλλά να αγωνιστούμε για απελευθέρωση της πατρίδας μας», ανέφερε.