Επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια επίσκεψης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων στο Μούταλλο της Πάφου στο πλαίσιο επιθεώρησης των έργων που έγιναν στην περιοχή, που προκάλεσαν τη διαμαρτυρία προσφύγων στους οποίους έχει παραχωρηθεί είτε η κατοικία είτε κάποια υποστατικά για να ζήσουν μετά το 1974 και τον εκτοπισμό τους.
Στο χώρο διαμαρτυρήθηκαν πρόσφυγες κρατώντας πλακάτ στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «σεβασμός και αξιοπρέπεια στα νόμιμα δικαιώματα των προσφύγων», «μας πνίξατε στους χώρους στάθμευσης», «τέρμα στη δικτατορία και τον ετσι-θελισμό του Δημάρχου Πάφου» και «η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη προτεραιότητα έχουν οι πρόσφυγες». Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας σημειώθηκαν λεκτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ διαφορετικών ομάδων πολιτών. Η επέμβαση μελών της αστυνομικής διεύθυνσης Πάφου ήταν καταλυτική για την αποτροπή περαιτέρω δυσάρεστων γεγονότων.
Σε δηλώσεις της η Σκεύη Κουκουμά Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων και Εγκλωβισμένων – Αγνοουμένων Παθόντων, ανέφερε πως η ίδια και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής, είδαν πραγματικά τον θυμό και την οργή των πολιτών για τον τρόπο μεταχείρισής τους από τον Δήμο Πάφου, σημειώνοντας πως απαιτούν σεβασμό στον προσφυγικό κόσμο.
Αν είπε, υπάρχει ανάγκη είτε να παραχωρηθεί κάποιο τμήμα γης, είτε άλλως πως, τότε πρόσθεσε υπάρχουν διαδικασίες να αποκαταστήσουν τα δικαιώματα εκείνων που έχουν την κατοικία, ή το υποστατικό και μετά να κάνουμε οτιδήποτε άλλο. Είδαμε κόσμο σημείωσε, που του κατεδάφισαν δωμάτιο, χώρους υγιεινής και του λεν μετά, «κάνε ότι θέλεις, κτίσε τα από μόνος σου». Η κ. Κουκουμά χαρακτήρισε απαράδεκτες τέτοιες συμπεριφορές χωρίς την σχετική συνεννόηση, εκτιμώντας παράλληλα πως το το Υπουργείο πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.
Επεσήμανε δε, πως δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου να προχωρεί να επεμβαίνει να κατεδαφίζει, χωρίς την έγκριση του Υπουργείου.
Είναι αυτό που απαιτούμε πρόσθεσε και θα συνεχίσουμε την συζήτηση την ερχόμενη Τρίτη στην Βουλή στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών για να δοθούν επιτέλους απαντήσεις και λύσεις, σημειώνοντας πως δεν μπορεί να συνεχιστεί, ούτε αυτός ο θυμός, χωρίς να δοθούν απαντήσεις και να νοιώσει ο κόσμος ότι δικαιώνεται και λαμβάνεται υπόψη.
Ερωτηθείσα αν οι ενέργειες που έγιναν ήταν νόμιμες η κ. Κουκουμά ανέφερε πως γνωρίζει πως «το κυρίως μέρος του χώρου στάθμευσης έχει παραχωρηθεί στο Δήμο, οι επεμβάσεις μέσα στις πλευρές έχουν εγκριθεί για να δοθούν τον περασμένο Δεκέμβρη σε συνεδρία του περασμένου Δεκέμβρη η οποία ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί». Διερωτήθηκε μάλιστα «πώς ο Δήμος σχεδίασε, έκανε τις μελέτες του, βγήκε σε προσφορές, και συνεχίζει τα έργα την στιγμή που την περασμένη Τρίτη παρακαλέσαμε όπως τερματιστούν τα έργα μέχρι να δοθούν απαντήσεις», αν δηλαδή εξήγησε, «γίνονται σωστά ή χωρίς εξουσιοδότηση».
Η κ. Κουκουμά είπε επίσης πως η Επιτροπή θα απευθυνθεί στο Υπουργείο που είναι δική του αρμοδιότητα και δεν πρέπει να το υποκαθιστά κανένας, ούτε στην Πάφο ούτε οπουδήποτε αλλού.
Σε σχετική ερώτηση που υποβλήθηκε, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων απάντησε πως δεν άργησαν να έρθουν στην Πάφο, σημειώνοντας πως το θέμα έχει κατ’ επανάληψη συζητηθεί σε επίπεδο της Επιτροπής, σημειώνοντας ωστόσο πως το να φύγει από την Βουλή για μια επιτόπια επίσκεψη, αποτελεί μια μεγάλη διαδικασία.
Η κ. Κουκουμά αναφέρθηκε και στη διακοπή την προηγούμενη εβδομάδα της συνεδρίας της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής λόγω αναστάτωσης που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του Δημοτικού Γραμματέα του Δήμου Πάφου.
Από την πλευρά του, ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε πως όσα τους καταγγέλθηκαν στις επανειλημμένες συνεδρίες που έκανε η Βουλή για τις αυθαιρεσίες του Δήμου Πάφου σήμερα τα ακούν από τους ίδιους τους πολίτες.
Επιπρόσθετα ο κ. Κουλίας εκτίμησε ότι «όλες οι παρεμβάσεις του Δημάρχου εντός των περιουσιών αυτών είναι εντελώς παράνομες και αυθαίρετες», προσθέτοντας πως «η συμπεριφορά της Επαρχιακής Διοίκησης ίσως και του Υπουργείου Εσωτερικών επιεικώς κρίνεται απαράδεκτη». Oυδόλως, είπε, έπρεπε να επιτρέψουν όλες αυτές τις παρεμβάσεις για τις οποίες έγιναν τόσες καταγγελίες και το αρμόδιο Υπουργείο και ο Κηδεμόνας ήταν απλός θεατής ή και χειροκροτητής αυτών των απαράδεκτων πράξεων.
Πρόσθεσε πως το ΔΗΚΟ θα υποβάλει πρόταση να αφαιρεθεί το δικαίωμα να παραχωρείται τουρκοκυπριακή γη σε οποιαδήποτε τοπική αυτοδιοίκηση.
Εξάλλου, ο Μιχάλης Λύτρας μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής και ΓΓ της Παναγροτικής Ένωσης Κύπρου ( ΠΕΚ) ανέφερε πως ο ίδιος ήγειρε το θέμα στην συνεδρία που έκαναν μέσω τηλεδιάσκεψης υπό τον Κηδεμόνα που είναι ο εκάστοτε Υπουργός Εσωτερικών και διαμαρτυρήθηκαν. Τότε, συνέχισε, ο Υπουργός Εσωτερικών είχε πει ότι θα συζητούσε το θέμα με την πολεοδομική αρχή και θα επανέφερνε το θέμα προκειμένου να αποφασίσει η Συμβουλευτική Επιτροπή. Υποστήριξε ότι παρόλο που η πλειοψηφία των μελών της Συμβουλευτικής Επιτροπής τάχθηκε υπέρ της άποψης να μην προχωρήσουν τα έργα μέχρις ότου ληφθεί απόφαση από την Συμβουλευτική Επιτροπή, δυστυχώς στα πρακτικά σημειώθηκε ότι η Επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσουν τα έργα στην περιοχή.
Απαίτησε από τον Υπουργό, «να αποσύρει αυτά τα απαράδεκτα πρακτικά που εκθέτουν την Συμβουλευτική Επιτροπή αφενός αλλά έδωσαν», όπως είπε, «και το δικαίωμα στον Δήμαρχο παράνομα να κάνει αυτό το έργο και να αναστατώνει τους πρόσφυγες που ενδιαφέρονται».
Ο πρόεδρος του Σωματείου Προσφύγων Προστασίας και Δικαιωμάτων Πάφου Ανδρέας Τσακαριάς ανέφερε πως οι πρόσφυγες του εξέφρασαν σωρεία παραπόνων και παρά τις επιστολές που απέστειλαν δεν εισακούστηκαν. Ζητούμε είπε, την προστασία των προσφύγων ως Σωματείο που είμαστε.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Γρηγορίου πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελληνικής Προσφύγων ανέφερε πως όλα τα έργα που γίνονται στην Πάφο είναι καλοδεχούμενα και ευχαρίστησε την κυβέρνηση που στηρίζει το Δήμο και την ΕΕ που συνεισφέρει. Όμως συνέχισε, διαμαρτύρονται με την νοοτροπία τον ετσιθελισμό που τα διαχειρίζεται ο Δήμαρχος χωρίς ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου και χωρίς σχεδιασμό .
Σημειώνεται πως το μέρος επισκέφτηκε και ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος καθώς και λειτουργοί του Δήμου. Ο κ. Φαίδωνος σε γραπτή ανακοίνωση του αναφέρει τα εξής:
«Η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής είναι τελικά μέρος του προβλήματος της διαχείρισης των Τ/Κ περιουσιών και όχι παράγοντας επίλυσής του», σημείωσε ο Δήμαρχος Πάφου.
Σύμφωνα με τον κ. Φαίδωνος, η επίσκεψη της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής στην Πάφο την Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2021, κατέληξε σε ηχηρή αποτυχία.
Κατέληξε, υπογραμμίζοντας ότι «είναι πραγματικά απογοητευτικό, οι πολίτες να διαπιστώνουν ότι θεσμικά όργανα που είναι επιφορτισμένα με την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου να υποθάλπουν και εκτρέφουν το λαϊκισμό για χάρη μερικών δεκάδων ψήφων, υπονομεύοντας στην πραγματικότητα το δύσκολο έργο του Δήμου Πάφου για άρση παρανομιών, αδικιών και στρεβλώσεων που χρονίζουν στην πόλη μας για δεκαετίες».