Επαφές με τον Υπουργό Υγείας στην αρμοδιότητα του οποίου βρίσκεται η ιατροδικαστική υπηρεσία θα έχει η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Στέφη Δράκου μετά τα νέα στοιχεία ότι ο θάνατος του Θανάση Νικολάου πριν 17 χρόνια οφειλόταν σε εγκληματική ενέργεια και όχι σε αυτοκτονία, ενώ ο Αρχηγός της Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου δήλωσε ότι έχει ετοιμαστεί πρωτόκολλο προκειμένου να μπορεί να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα σε υποθέσεις που αρχικά μπορεί να αντιμετωπίζονται ως αιφνίδιοι θάνατοι.
Οι δηλώσεις έγιναν έπειτα από την παράδοση του πορίσματος στον Γενικό Εισαγγελέα από τους ανακριτές Μάτσα και Αλεξόπουλο, οι διαπίστωσαν πως ο θάνατος του Θανάση Νικολάου, το 2005, οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια και όχι σε αυτοκτονία.
«Ναι είναι ένα θέμα το οποίο θα με απασχολήσει για να μην σας πω με έχει ήδη απασχολήσει», ανέφερε η κ. Δράκου σε δηλώσεις κατά την προσέλευσή της σε τελετή βράβευσης Αστυνομικών.
Όπως είπε, η ίδια έχει ήδη μιλήσει με τον Αρχηγό της Αστυνομίας και έχει διευθετήσει συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας υπό την αρμοδιότητα του οποίου είναι η ιατροδικαστική υπηρεσία.
«Και θα δούμε ακριβώς αφού μιλήσουμε και με τον Γενικό Εισαγγελέα και ολοκληρωθεί και η μελέτη του πορίσματος πού εντοπίζονται προβλήματα, προκειμένου να τύχουν του σωστού χειρισμού», είπε η κ. Δράκου, προσθέτοντας πως «είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να το δούμε και όπου υπάρχουν προβλήματα προκειμένου αν μη έχουμε τέτοιες περιπτώσεις μελλοντικά να τα αντιμετωπίσουμε».
Στις δικές του δηλώσεις, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, αφού σημείωσε ότι πρόκειται για μια παλιά υπόθεση, πρόσθεσε ότι «αυτό που προσπαθούμε εμείς, για να έλθουμε στο σήμερα, είναι τέτοιες υποθέσεις να τις βλέπουμε με περισσότερη ευαισθησία και επαγγελματισμό ώστε να βγαίνει στην επιφάνεια η αλήθεια».
Γι’ αυτό, πρόσθεσε, «σε κάθε περίπτωση ή υπόθεση που στην αρχή μπορεί να διαφαίνεται ότι είναι αιφνίδιος θάνατος έχουμε ετοιμάσει σχετικό πρωτόκολλο σε συνεργασία με τους ιατροδικαστές ώστε να είμαστε πιο ακριβείς και πιο αποτελεσματικοί».
Ο κ. Παπαθεοδώρου επεσήμανε πως σε τέτοιας φύσεως υποθέσεις, «είναι η πρώτη μας έγνοια να διαφανεί κατά πόσον πρόκειται για εγκληματική ενέργεια ή για αιφνίδιο θάνατο και εκεί εστιάζουμε με την συμμετοχή της ιατροδικαστικής υπηρεσίας και πολλές φορές εμπειρογνωμόνων από άλλη χώρα για να έχουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα και να βγαίνει πιο ξεκάθαρο αποτέλεσμα».
Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις κατά της Αστυνομίας για συγκάλυψη, ο κ. Παπαθεοδώρου είπε πως ο ίδιος δεν γνωρίζει για τις επικρίσεις. «Εμείς γνωρίζουμε το σήμερα, αλλά δεν θα ήθελα να πιστέψω ότι οι αστυνομικοί εκείνης της εποχής διαπίστωσαν φόνο και δεν τον διερεύνησαν», συμπλήρωσε.