10.8 C
Nicosia
Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025 | 11:42

Ενώπιον Υπουργικού νέα μέτρα για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Ο εντοπισμός της Όμικρον, φαίνεται πως επισπεύδει πάντως κάποιες αποφάσεις, οι οποίες θα καθοριστούν στο Υπουργικό Συμβούλιο, που θα συνέλθει σήμερα Δευτέρα και θα εγκρίνει τους εμβολιασμούς παιδιών 5-11 ετών, οι οποίοι ξεκινούν την ερχόμενη Πέμπτη.

Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, αναμένεται να παρουσιάσει και πρόταση που επιφέρει αλλαγές στο πρωτόκολλο των εμβολιασμένων προσώπων, με επίκεντρο αυτούς που δεν έλαβαν την ενισχυτική δόση. Έτσι, όσοι είναι επαφές κρούσματος και έχουν παρέλθει έξι μήνες από τον αρχικό εμβολιασμό τους, θα αποδεσμεύονται μόνο με PCR τεστ.

Επιπρόσθετα, αναμένεται να περάσει από το Υπουργικό πρόταση, προκειμένου όσοι είναι πιθανά κρούσματα της Όμικρον, να οδηγούνται σε υποχρεωτική κρατική καραντίνα, σε χώρους που θα καθοριστούν.

Στο τραπέζι υπάρχουν και άλλα μέτρα, η ενεργοποίηση των οποίων θα εξαρτηθεί από το εύρος της διασποράς της Όμικρον, καθώς και από τις ροές ασθενών στα νοσοκομεία, που έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες, λόγω της έξαρσης που προκάλεσε η Δέλτα.

Ενώπιον του Υπουργικού, θα παρουσιαστεί πρόταση από τον υπουργό Υγείας και για μία εξαίρεση στο μπλόκο εμβολιασμένων από κάποιους χώρους, που ξεκινά από την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, για παιδιά και εφήβους, 12-17 ετών που είναι ανεμβολίαστα, θα επιτρέπεται με τεστ η είσοδος σε αυτούς τους χώρους, με την προϋπόθεση ότι συνοδεύονται από κάποιο γονέα τους, που είναι εμβολιασμένος.

Υπενθυμίζεται ότι σε κλειστά και υπαίθρια γήπεδα, θέατρα, αμφιθέατρα, κινηματογράφους, αίθουσες θεαμάτων, νυχτερινά κέντρα, δισκοθήκες, μουσικοχορευτικά κέντρα διασκέδασης και χώρους εστίασης, θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους πολίτες.

Τέλος, ενώπιον του Υπουργικού θα συζητηθεί και η απόφαση που προνοεί λήξη του SafePass στους επτά μήνες, εάν κάποιος δεν έλαβε ενισχυτική δόση. Η απόφαση επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή στις 18 Δεκεμβρίου, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι να μπει για λίγο στον πάγο, εν αναμονή των συστάσεων της ΕΕ, που προκρίνει λήξη του στους εννέα μήνες.

Όλα αυτά εν μέσω της απίστευτης αβεβαιότητας που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον, που επιτείνεται από τις αλληλοσυγκρουόμενες, σε πολλές περιπτώσεις, επιστημονικές και μη απόψεις, που εκφράζονται σε όλο τον κόσμο. Οι επιστήμονες αν και έχουν καταφέρει να αποκωδικοποιήσουν «κομμάτια» της Όμικρον, χρειάζονται ακόμη χρόνο μέχρι να εξάγουν ασφαλέστερα συμπεράσματα.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, που είναι από τα καλύτερα στον κόσμο, αυτά που είναι σίγουρο μέχρι στιγμής, είναι πως η Όμικρον, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά το Νοέμβριο στη Νότιο Αφρική, μπορεί να εξαπλωθεί πιο εύκολα από άλλες παραλλαγές του ιού, συμπεριλαμβανομένης και της Δέλτα.

Σ’ ότι αφορά την πιο σοβαρή νόσηση ή τον θάνατο από Όμικρον, αναφέρουν πως λόγω του μικρού αριθμού περιπτώσεων έως σήμερα, η σοβαρότητα της ασθένειας και του θανάτου που σχετίζεται με αυτήν την παραλλαγή, είναι ασαφής.

Αναφορικά με το εμβόλιο, το CDC αναφέρει πως αναμένονται λοιμώξεις σε άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα, αλλά τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της σοβαρής νόσου, της νοσηλείας και του θανάτου. Σημειώνει ακόμα πως η πρόσφατη εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον, τονίζει τη σημασία του εμβολιασμού και της χορήγησης ενισχυτικών δόσεων.

Τέλος, το CDC υποδεικνύει πως κάποιες θεραπείες κατά της COVID19 με μονοκλωνικά αντισώματα μπορεί να μην είναι το ίδιο αποτελεσματικές, έναντι του στελέχους Όμικρον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!