Στη δημοσιότητα η Ειδική Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με θέμα: «Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη Εθνικής Φρουράς και Ιδιωτική Απασχόληση Στρατιωτικών Ιατρών».
Μεταξύ άλλων κάνει λόγο για ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα ειδικούς γιατρούς (αξιωματικοί υγειονομικού) του ΣΝΕ (Στρατιωτικού Νοσοκομείου Εκστρατείας ) οι οποίοι είχαν εγγραφεί στο ΓεΣΥ και ασκούσαν ιδιωτικά το επάγγελμα του ιατρού, χωρίς να είχαν εξασφαλίσει,την προβλεπόμενη άδεια του Υπουργού Άμυνας.
Κάνει λόγο για νοσηλευτή που ασκούσε καθήκοντα χωρίς πτυχίο, παραβίασεις ωραρίου εργασίας και χωρίς άδεια απουσία.
Επιπλέον όπως, σημειώνει, η νέα πτέρυγα που κόστισε €1.700.000 παραμένει αναξιοποίητη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΔΩ
Τα σημαντικότερα ευρήματα, που προέκυψαν από τη διερεύνηση του θέματος:
Από το 2016 μέχρι το 2019 σημειώθηκε σημαντική μείωση, ύψους 72,5%, στον αριθμό των ασθενών που εξετάστηκαν στα εξωτερικά ιατρεία του 106 ΣΝΕ.
Ο όροφος της νέας πτέρυγας του στρατιωτικού νοσοκομείου παραμένει αναξιοποίητος, αφού χρησιμοποιείται μόνο για δερματικές μικροεπεμβάσεις. Αυτό οφείλεται αφενός στο ότι το 106 ΣΝΕ δεν λειτουργεί σε 24ωρη βάση, ώστε να χρησιμοποιούνται οι θάλαμοι για νοσηλεία ασθενών και αφετέρου στην έλλειψη ιατρών απαιτούμενων χειρουργικών ειδικοτήτων, που καθιστά αδύνατη τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων.
Παρουσιάζεται έλλειψη ιατρικού προσωπικού, τόσο γενικών ιατρών (άνευ ειδικότητας), όσο και ιατρών σημαντικών ειδικοτήτων, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών και στην εύρυθμη λειτουργία της υγειονομικής υπηρεσίας της ΕΦ.
Νοσηλευτές που υπηρετούσαν στο 106 ΣΝΕ δεν ήταν εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Νοσηλευτών Κύπρου και ένας από αυτούς ασκούσε τα νοσηλευτικά του καθήκοντα χωρίς να κατέχει πτυχίο νοσηλευτικής.
Εκκρεμεί η οριστικοποίηση και ο καθορισμός του εύρους συνεργασίας του 106 ΣΝΕ με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).
Διαπιστώσαμε τη μη σύννομη εγγραφή στρατιωτικών ιατρών στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) και ιδιωτική άσκηση του επαγγέλματος του ιατρού, χωρίς την εξασφάλιση της προβλεπόμενης άδειας του αρμόδιου Υπουργού, τη συστηματική παραβίαση του ωραρίου εργασίας και την χωρίς άδεια απουσία τους από την εργασία.
Όπως σημειώνει, «εισηγηθήκαμε τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων από τα αρμόδια Υπουργεία, για τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του προσωπικού, των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του Στρατιωτικού Νοσοκομείου. Επίσης, υποδείξαμε την πιθανή ύπαρξη τόσο πειθαρχικών όσο και ποινικών αδικημάτων από μέρους των, υπό διερεύνηση, στρατιωτικών ιατρών και εισηγηθήκαμε τη διεξαγωγή σχετικών ερευνών και ανακρίσεων. Στη βάση των υποδείξεων μας, το θέμα έχει τύχει πειθαρχικής διερεύνησης και βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνηση ποινικών αδικημάτων από την Αστυνομία.»