Για πρώτη φορά οι έξι Δήμοι της Λευκωσίας ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη μετάβαση της πρωτεύουσας σε μια συνεκτική, βιώσιμη, αυθεντική και ανθρώπινη μητροπολίτικη Λευκωσία.
Αυτό προκύπτει από την συνάντηση που οργάνωσε το ΕΒΕ Λευκωσίας με τους έξι Δημάρχους της αστικής Λευκωσίας κατά την οποία συζητήθηκε η ενιαία Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για την ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη της Αστικής Λευκωσίας.
Στη συνάντηση, που παρευρέθηκαν οι Δήμαρχοι Λευκωσίας, Στροβόλου, Λακατάμιας, Αγλαντζιάς, Έγκωμης και Αγίου Δομετίου, τονίστηκε ότι η υλοποίηση του στόχου αυτού αποτελεί ένα μεγαλεπήβολο σχεδιασμό που θα βοηθήσει στη βιώσιμη ανάπτυξη της Λευκωσίας και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ κ. Μιχάλης Μουσιούττας, το εγχείρημα των έξι Δήμων που συγκροτούν τον κύριο κορμό της μεγαλύτερης αστικής περιοχής της Κύπρου, φιλοδοξεί να θέσει φρένο σε κατακερματισμένες, αποσπασματικές και συχνά αντιφατικές προσεγγίσεις που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν καίρια διαρθρωτικά προβλήματα και αναπτυξιακές προκλήσεις του αστικού συμπλέγματος της πρωτεύουσας.
Ο πληθυσμός της περιοχής που καλύπτει η Στρατηγική ανέρχεται σε πέραν του 25% του πληθυσμού της Κύπρου (212,500 κάτοικοι σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής πληθυσμού του 2011) και αποτελεί περίπου το 39% του συνολικού αστικού πληθυσμού, γεγονός που δείχνει τη σημασία του εγχειρήματος και τη συμβολή που θα έχει η υλοποίηση του στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.
Ο σχεδιασμός κινείται στο πλαίσιο που καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προγραμματική περίοδο 2021-2027 και τις σχετικές εθνικές επενδυτικές προτεραιότητες, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχονται για την επίτευξη των γενικών στρατηγικών στόχων και των επί μέρους προτεραιοτήτων του.
Μεταξύ των μεγάλων προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η σύμπραξη των έξι Δήμων, είναι η αντιμετώπιση των πολυδιάστατων επιπτώσεων της διαίρεσης, ημικατοχής και γειτνίασης με τη νεκρή ζώνη και η στροφή προς ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης και διαχείρισης του συμπλέγματος.
Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός για την υλοποίηση του σχεδιασμού ανέρχεται σε περίπου €780 εκατ. και περιλαμβάνει έργα προς υλοποίηση με ευθύνη τόσο των συνεργαζόμενων Δήμων όσο και του κράτους στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και με χρηματοδότηση από διάφορα Ευρωπαϊκά Ταμεία, εθνικούς πόρους, πόρους των Δήμων ή/και μόχλευση ιδιωτικών επενδύσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν των δράσεων και έργων που προτείνουν να αναλάβουν οι συνεργαζόμενες τοπικές Αρχές, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει έργα μεγάλης στρατηγικής σημασίας με ευθύνη υλοποίησης από το κράτος, όπως είναι η δημιουργία συστήματος λεωφορείο λωρίδων σε κύριους άξονες κυκλοφορίας και η μετεξέλιξη του σε ένα σύστημα Τραμ Λευκωσίας, καθώς και η ανέγερση του νέου Κυπριακού Μουσείου.
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ανέφερε ότι η Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για την Ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη της ευρύτερης αστικής περιοχής της Λευκωσίας για την περίοδο 2021 – 2030 κατατέθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών στις 15 Φεβρουαρίου 2021. Στις 2 Μαρτίου 2021 έγινε παρουσίαση της πρότασης στη Διατμηματική Επιτροπή Αξιολόγησης από το Δήμαρχο Λευκωσίας. Οι έξι Δήμοι βρίσκονται σε αναμονή της έγκρισης της πρότασής τους.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ κ. Μιχάλης Μουσιούττας χαιρέτισε την ενιαία Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για την Ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη της Αστικής Λευκωσίας των έξι Δήμων και έκανε λόγο για ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό με τεράστια οφέλη για την ανάπτυξη της αστικής Λευκωσίας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών της.
Ο κ. Μουσιούττας επανατόνισε την ανάγκη μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η συνεργασία των έξι Δήμων για το καλό της Λευκωσίας και των Δημοτών της αποδεικνύει περίτρανα πως οι καθυστερήσεις στη προώθηση της μεταρρύθμισης δεν μπορούν να συνεχιστούν.