7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 11:02

Ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός διανομής εμβολίων, λέει η Δρ Πανά

Ο εμβολιασμός αποτελεί βασικό πυλώνα της προληπτικής ιατρικής και της δημόσιας υγείας και έχει αποδείξει την αξία του, δήλωσε η Δρ Ζωή- Δωροθέα Πανά,  σε διάσκεψη Τύπου με άλλα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας.

Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής η Κύπρος συμμετέχει σε όλες τις κεντρικές διαδικασίες της ΕΕ όσον αφορά την προμήθεια των εμβολίων και ολοκληρώνεται και σε τοπικό επίπεδο ο σχεδιασμός της διανομής σχετικά με την περιοδική διανομή των εμβολίων στους πολίτες.

Είπε ότι δύο εταιρείες μέχρι στιγμής έχουν δεσμευτεί ότι θα δώσουν τις πρώτες δόσεις των εμβολίων περί τα μέσα με τέλη Δεκεμβρίου. Εάν τα εμβόλια αυτά αδειοδοθητούν, ανέφερε, τότε μετά από λίγες μέρες μπορεί να ξεκινήσει η διάθεση των εμβολίων. Πρόκειται για την ASTRA ZENECA, με ποσότητα για την Κύπρο τον Δεκέμβρη 119.204, και την BIONTECH/PFIZER με ποσότητα επίσης τον Δεκέμβρη 48.955.

Ανέφερε επίσης ότι θα δοθεί αρχικά προτεραιότητα στον εμβολιασμό σε κάποιες κατηγορίες πολιτών, ενώ με την αύξηση των ποσοτήτων των εμβολίων θα μπορούμε να επεκτείνουμε το εμβολιαστικό μας σχήμα. Όσον αφορά τα παιδιά, είπε ότι μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι δεν θα συμπεριληφθούν στις πρώτες ομάδες προτεραιοποίησης, καθώς θα πρέπει να αυξηθούν τα δεδομένα από τις μελέτες.

Για το ποσοστό που χρειάζεται για την ανοσία αγέλης, ανέφερε ότι δεν μπορούμε με ακρίβεια να πούμε σε αυτή τη φάση ποιο θα είναι το ποσοστό που θα πρέπει να καλυφθεί. Εμείς θέλουμε να καλύψουμε όλον τον  πληθυσμό εφόσον και οι πολίτες θέλουν να εμβολιαστούν, είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού, είπε ότι εξ`όσων γνωρίζει δεν έχει γίνει καμία συζήτηση, ούτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Στόχος είναι να ενημερώνουμε για ό,τι νεότερο υπάρχει σχετικά με τον εμβολιασμό και ο κόσμος να κατανοήσει από μόνος του ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί τόσο για τον ίδιο όσο και για τους συμπολίτες του», είπε.

Σύμφωνα με οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για προτεραιοποίηση στον εμβολιασμό, υπάρχουν αρχικά τρεις κατηγορίες, οι επαγγελματίες υγείας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, δεύτερον, οι ενήλικες με μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από COVID-19 (>65 ετών, διαμονή σε μονάδες χρόνιας φροντίδας, σοβαρά καρδιολογικά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια νοσήματα των πνευμόνων, παχυσαρκία (BMI >30), χρόνια νεφρική νόσος, καρκίνο (έως και 6 μήνες μετά το τέλος της θεραπείας), νοσήματα που προκαλούν σοβαρή ανοσοκαταστολή, αιμοσφαιρινοπάθειες), και τρίτον, οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής/essential
workers (στρατιωτικοί, στρατευόμενοι, αστυνομία, δυνάμεις ασφαλείας, εργαζόμενοι στα σώματα προστασίας του πολίτη, πρώτοι ανταποκριτές/εργαζόμενοι πρώτης γραμμής, οδηγοί μέσων μαζικής μεταφοράς, εργαζόμενοι στην καθαριότητα, εργαζόμενοι  σε οίκους ευγηρίας και ιδρύματα χρονίως πασχόντων, εργαζόμενοι σε κλειστές δομές (φυλακές, στρατόπεδα, μετανάστες)
και εργαζόμενοι στην αλυσίδα τροφίμων).

Σε ό,τι αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία και το χαρτοφυλάκιο εμβολίων, η κ. Πανά παρουσίασε τον πιο κάτω πίνακα με τα εμβόλια, τον χρόνο ζωής των εμβολίων και την ποσότητα που θα λάβει η Κύπρος. Στην πλειοψηφία των εμβολίων, είπε, απαιτούνται δύο δόσεις με εξαίρεση μία εταιρεία. Είπε ότι δύο εταιρείες δηλώνουν ότι θα είναι έτοιμες να διανείμουν τέλος του χρόνου τις πρώτες ποσότητες εμβολίων.

Όσον αφορά την αξιολόγηση των εμβολίων, είπε ότι υπάρχουν τρεις κλινικές μελέτες, (φάση 1, φάση 2 και φάση 3) και ότι η κλινική μελέτη φάσης 3 είναι σημαντική γιατί μελετάται η αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των εμβολίων και με τα αποτελέσματα των μελετών αυτών λαμβάνεται γνωμοδότηση και αδειοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Υπάρχει, είπε η κ. Πανά, και η μετεγκριτική φάση, δηλαδή συνεχίζεται η επιτήρηση των εμβολίων, η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια τους, και είπε ότι κάτι τέτοιο θα γίνει και στην Κύπρο με ειδικό λογισμικό.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με αναρτήσεις στο διαδίκτυο ότι με μια τεχνολογία εμβολίων γίνεται επέμβαση στο DNA, είπε ότι υπάρχει αρκετή παραπληροφόρηση σε σχέση με τα εμβόλια και κάλεσε τον κόσμο να ενημερώνεται από εγκεκριμένες πηγές και να μην επηρεάζεται «από κάποια ημιμάθεια που μπορεί να είναι και επικίνδυνη».

Μίλησε για τις  τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται κατά βάση στην Ευρώπη για τα εμβόλια και αναφερόμενη στην τεχνολογία mrna είπε ότι το κομμάτι  του mrna δεν είναι γενετικό υλικό που στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να αντιγραφεί όπως είναι το DNA.

«Δεν φαίνεται ότι παρεμβαίνει σε κυτταρικό επίπεδο σε μηχανισμούς έτσι ώστε να δημιουργήσει πρόβλημα στον οργανισμό», είπε.

Παρ`όλα αυτά, πρόσθεσε, «πρέπει να τονίσουμε ότι για να μιλήσουμε και με αξιοπιστία, θα πάρουμε τις δημοσιεύσεις των κλινικών μελετών που έπεται να έρθουν αυτή την περίοδο για να δούμε και ακριβώς τον μηχανισμό δράσης αλλά κυρίως το κομμάτι των αποτελεσμάτων που θέλουμε να δούμε, δηλαδή την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της κάθε τεχνολογίας».

Προηγούμενη ενημέρωση

Οι εικόνες που όλοι παρακολουθήσαμε το Σαββατοκύριακο από χώρους λατρείας και καταστήματα είναι επικίνδυνες και μας ανησυχούν γιατί επηρεάζουν την ατομική και δημόσια υγεία και την αποτελεσματικότητα των όποιων μέτρων λαμβάνουμε, δήλωσε ο επικεφαλής της επιδημιολογικής ομάδας για τον κορωνοϊό, επίκουρος καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιούτης. Την ίδια ώρα οι ειδικοί ανησυχούν και για την αύξηση των περιστατικών σε Λευκωσία και την έξαρση στην Αμμόχωστο.

Σε διάσκεψη Τύπου με τα μέλη της ομάδας Δρ Γιώργο Νικολόπουλο και Δρ Ζωή- Δωροθέα Πανά, ο κ. Τσιούτης τόνισε πως καλό θα ήταν να μην βλέπαμε τις συγκεκριμένες εικόνες στην συγκεκριμένη φάση που βρισκόμαστε, προσθέτοντας ότι κάποιος θα ανέμενε, 9 μήνες μετά την πανδημία, να είχαμε κατανοήσει την ατομική και συλλογική μας ευθύνη, την ανάγκη να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Είναι ενδεικτικό, είπε, ότι πρέπει να τονίσουμε ξανά τον ρόλο και την ευθύνη μας.

Ο κ. Τσιούτης είπε ότι όλοι οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι άνθρωποι νοσούν και θέλουν στήριξη, ότι αυτή τη στιγμή περίπου 120 πολίτες μας νοσηλεύονται και άρα 120 οικογένειες είναι σε αγωνία και οι όποιες πράξεις μας, όπως αυτές του Σαββατοκύριακου, πιο πολύ επιδεινώνουν την κατάσταση και καλό θα ήταν να αποφεύγονται. Είπε ακόμη ότι δεν σημαίνει ότι πρέπει απαραίτητα να φτάνουμε τον μέγιστο αριθμό σε ένα χώρο και κάλεσε όλους να βάλουν την υγεία τους και των οικείων τους, στις πρώτιστές τους επιλογές.

Στοιχεία ημερών – Κατάσταση στις επαρχίες – Διαγνωστικές εξετάσεις

Σε ότι αφορά τα στοιχεία των τελευταίων ημερών ο Δρ Τσιούτης είπε ότι πολλαπλασιάστηκαν τα τεστ και γίνεται στοχευμένος έλεγχος ο οποίος και μας έδωσε συμπεράσματα, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο χώρας.

Αναφέρθηκε στην ετοιμότητα των νοσοκομείων επισημαίνοντας ότι δεν φτάσαμε σε κάποιο κριτικό όριο άν και και το πλησιάσαμε και είμαστε από τις λίγες χώρες με αρκετά μεγάλη εφεδρεία. Τόνισε πάντως ότι η οποία κλιμάκωση και η όποια αύξηση στην πληρότητα, σημαίνει ότι οι άλλες υπηρεσίες δεν θα μπορούν να προσφέρονται στο σημείο και στο βαθμό που θέλουμε.

Ο Δρ Τσιούτης είπε ότι ένας τεράστιος αριθμός ιατρικού και νοσηλευτικού αριθμού εργάζεται νυχθημερόν και επήλθε κόπωση και σε αυτούς και αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψη μας.

Αναφέρθηκε επίσης στις σημαντικές επιτυχίες που κατέγραψε η Κύπρος οι οποίες τώρα, ίσως δεν λαμβάνονται υπόψη γιατί είμαστε σε κρίσιμο επίπεδο και βλέπουμε την κακή και απαισιόδοξη πλευρά. Όμως, τόνισε, είχαμε μεγάλο διάστημα σε φάση χαλάρωσης χωρίς μεγάλο πρόβλημα και οι όποιες εξάρσεις ελέγχονταν με στοχευμένα μέτρα, έχουμε εφεδρείες στο σύστημα υγείας και τεράστια αναλογία εργαστηριακών ελέγχων στο πληθυσμό, από τις ψηλότερες παγκόσμια.

Ο Δρ Γιώργος Νικολόπουλος στη δική του παρέμβαση είπε ότι με βάση τα στοιχεία ως 27/11, φαίνεται ότι 8 στις 10 μολύνσεις είναι εγχώριες και οι θάνατοι ανήλθαν στους 49. Το ποσοστό θνητότητας είναι στο 0,5% και τα περιστατικά καθημερινά κυμαίνονται μεταξύ 200-250. Ανέφερε ότι διενεργούνται πολλές εξετάσεις καθημερινά όμως την εξέλιξη δεν μπορούμε να την γνωρίζουμε.

Ο Δρ Νικολόπουλος ανέφερε ότι η Λεμεσός παρουσιάζει σαφή μείωση ενώ η Λευκωσία και η Αμμόχωστος αύξηση, αλλά τόνισε πως τα δεδομένα δικαιολογούν παγκύπρια στρατηγική. Πρόσθεσε ότι οι εισαγωγές ημερησίως στα νοσοκομεία είναι 9-10 και εξακολουθούμε να είμαστε σε ψηλά νούμερα χωρίς ύφεση, με τους νοσηλευόμενους, σε μέσο όρο, να είναι άνω των 100 την μέρα.
Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται περίπου 17 άτομα, αριθμός ψηλότερος από το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Εξήγησε επίσης ότι μελετώνται στοιχεία που αφορούν το φορτίο νοσηρότητας σε μια περιοχή, τον αριθμό αναπαραγωγής και τα ποσοστά νοσηλευομένων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τις 14 Νοεμβρίου μέχρι τις 27, στη Λευκωσία εντοπίστηκαν συνολικά 1.145 κρούσματα, στη Λεμεσό 1.050, και στη Λάρνακα 376. Στην Επαρχία Αμμοχώστου εντοπίστηκαν 218 κρούσματα, ενώ στην Επαρχία Πάφου η εικόνα είναι βελτιωμένη με μόλις 123 κρούσματα.

Ανησυχία προκαλεί η αυξητική τάση στην Επαρχία Αμμοχώστου με τα μέλη της ομάδας να εστιάζουν στο γεγονός ότι οι επιδημιολογικοί δείκτες έχουν ξεπεράσει αυτούς της Λεμεσού με 452,3 περιστατικά, ανά 100,000 πληθυσμού. Ακολουθεί η Λεμεσός, που παρουσιάζει μείωση με 428,7 περιστατικά ανά 100,000. Αύξηση παρουσιάζεται στη Λευκωσία, που έχει τους τρίτους χειρότερους δείκτες, με 335,1-100,000, η Λάρνακα με 255,8-100,000, ενώ μικρή αύξηση παρουσίασε και η Πάφος με 130,7-100,000.

Σε παρέμβασή του ο Δρ Τσιούτης εξήγησε ότι στην ανάλυση δεδομένων δεν λαμβάνονται υπόψη μόνο δείκτες και αντικειμενικά κριτήρια, αλλά συνδυάζουμε τις παρατηρήσεις μας και τις παρεμβάσεις μας χωρίς να στεκόμαστε ποτέ σε ένα δείκτη.
Γίνεται, τόνισε, ποιοτική ανάλυση, και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για να πούμε ότι αυτά μας οδηγούν σε χαλάρωση μέτρων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!