17.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 13:36

Δρ Διέτης: Πιθανότερο σενάριο, να αρχίσουν Φεβρουάριο 2021 οι εμβολιασμοί κατά Covid-19

Το πιθανότερο σενάριο για το πότε θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού είναι τον Φεβρουάριο του 2021 και θα ολοκληρωθούν αρχές καλοκαιριού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίκουρος Καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου Νικόλας Διέτης, σημειώνοντας ότι προτεραιότητα εμβολιασμού θα δοθεί σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού.

«Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε, εκτιμώ ότι γύρω στον Φεβρουάριο θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί, αλλά δεν θα είναι εμβολιασμοί γενικού πληθυσμού», είπε.

Ο Δρ Διέτης ανέφερε στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ότι «σε ποιους θα δοθεί το εμβόλιο εξαρτάται από δύο πράγματα: από το τι είδους έγκριση θα πάρει η εταιρεία από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αν θα είναι για συγκεκριμένες πληθυσμιακές ανάγκες ή για χρήση για τον γενικό πληθυσμό από την αρχή».

Όπως είπε, «είναι απαραίτητο η κάθε χώρα να έχει τις προτεραιότητες της για τους εμβολιασμούς, τον δικό της σχεδιασμό».

Αυτό που κυκλοφορεί ως πιθανότερο σενάριο, διευκρίνισε, είναι επειδή οι δόσεις δεν θα έρθουν μαζεμένες όλες μαζί, δεν θα μπορούμε να εμβολιάσουμε τον γενικό πληθυσμό κατευθείαν. «Αυτό που πιθανολογώ να γίνει είναι να εμβολιαστούν κρίσιμες πληθυσμιακές ομάδες, πρώτα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που διαφυλάσσει το σύστημα υγείας της χώρας, τα σώματα ασφαλείας, οι ηλικιωμένοι και άλλες ευπαθείς ομάδες. Και σιγά-σιγά οι εμβολιασμοί θα γίνουν και στον γενικό πληθυσμό».

Εξήγησε πως αν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με τέτοιο σενάριο, τον Φεβρουάριο για παράδειγμα στις ειδικές ομάδες εξαρτάται από την ταχύτητα, που θα έρχονται οι δόσεις εμβολίων, που θα παράγονται και την ταχύτητα, που θα εμβολιάζουμε τον πληθυσμό μας για το πότε θα ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού- πιθανόν να πάμε και μέχρι την αρχή του Καλοκαιριού.

Σημείωσε ότι το εμβόλιο της Pfizer και της Moderna έχουν δύο δόσεις το καθένα με διαφορά 28 ημερών για το κάθε άτομο. «Παίζει ρόλο η σωστή οργάνωση που θα έχει η κάθε χώρα, έτσι ώστε να καταγράφεται πότε έχει κάνει το εμβόλιο κάποιος με την ημερομηνία ώστε να κάνει τη δεύτερη δόση», είπε.

Ο Δρ Διέτης ανέφερε ότι θα χρησιμοποιήσουμε τρία με τέσσερα εμβόλια διαφορετικά για τους εμβολιασμούς. «Οι χώρες θα πάνε στην αγορά όλων των εμβολίων από διάφορες εταιρείες για να μπορέσουν να τα διαθέσουν όσο το δυνατό σε περισσότερο πληθυσμό. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του κάθε εμβολίου. Το εμβόλιο της Pfizer αποθηκεύεται σε θερμοκρασία -70, άρα δεν θα μπορούμε να κάνουν εμβολιασμούς οι προσωπικοί γιατροί και θα πρέπει να γίνει από τα νοσοκομεία, ενώ το εμβόλιο της Moderna που χρησιμοποιείται στο ψυγείο θα μπορεί να γίνεται από προσωπικούς γιατρούς και κέντρα υγείας», πρόσθεσε.

Το πότε θα αρχίσουν να γίνονται οι εμβολιασμοί, συνέχισε, βασίζεται σε δύο παράγοντες –  ο πρώτος παράγοντας είναι πότε θα κάνει αίτηση η εταιρεία στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και θα εγκριθεί ώστε να ξεκινήσει η διανομή. Άλλο σκέλος είναι η μαζική παραγωγή των εμβολίων γιατί δεν έχουν παραχθεί όλες οι δόσεις.

«Κάποια εκατομμύρια δόσεις θα διοχετευτούν στην αμερικανική αγορά στο τέλος του 2020, θα παραχθούν και δόσεις για την Ευρώπη, που θα γίνει αρχές του χρόνου και άρα θα αρχίσουν να διανέμονται τα εμβόλια στις χώρες γύρω στον Φεβρουάριο, εκτιμώ. Το παν εξαρτάται από το πόσες δόσεις μπορεί να παράγει κάθε εταιρεία και αυτές οι δόσεις πώς θα διανεμηθούν. Οι πληροφορίες λένε ότι θα διανεμηθούν ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε χώρας. Οι δόσεις θα έρχονται σταδιακά και σε αυτή την διαδικασία θα είμαστε κι εμείς», πρόσθεσε.

Πολλά τα εμβόλια σε κλινικές δοκιμές

Ο Δρ Διέτης είπε πως υπάρχουν πάρα πολλά εμβόλια, 80-70, που είναι σε κλινικές δοκιμές.

Σημείωσε ότι το εμβόλιο της Pfizer και της Moderna είναι εμβόλια αμερικάνικα, από σημαντικές εταιρείες, που τέλειωσαν τις κλινικές δοκιμές τους στη φάση 3.

Εκτός από τα δύο εμβόλια στη φάση 3 βρίσκεται και το εμβόλιο της Οξφόρδης της AstraZeneca και το εμβόλιο της Johnson & Johnson, καθώς και άλλα 12.

Η ΕΕ πρόσφατα έκανε και μια συμφωνία με την CureVac η οποία είναι γερμανική εταιρεία, το εμβόλιο της οποίας τώρα μπαίνει στη φάση 3 των μελετών.

«Έχουν διαφορές μεταξύ τους από άποψης τεχνολογίας που χρησιμοποιεί το καθένα. Κοινός στόχος είναι η παραγωγή αντισωμάτων ενάντια σε ένα ιό αλλά ο τρόπος που θα βάλουμε το σώμα μας να παράγει αυτά τα αντισώματα είναι διαφορετικός. Μπορούμε να του δώσουμε τον εξασθενημένο ιό, μπορούμε να δώσουμε τον ιό σκοτωμένο σε ένα εμβόλιο, να τον αναγνωρίσει το σώμα μας και να παράγει αντισώματα», είπε.

Υπάρχουν εμβόλια, σημείωσε, που χρησιμοποιούν άλλους ιούς όπως είναι αυτό της AstraZeneca και το εμβόλιο της Johnson & Johnson που χρησιμοποιούν τη βιολογία άλλων ιών, ώστε να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα για να παράγουν αντισώματα.

«Το εμβόλιο της Pfizer και της Moderna χρησιμοποιούν μια ολοκαίνουργια τεχνολογία, που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ξανά με την τεχνολογία MRNA. Είναι μια τεχνολογία, η οποία είναι πολύ πιο γρήγορη να παραχθεί και να δημιουργηθεί. Αυτά τα εμβόλια δεν χρησιμοποιούν καθόλου ιούς ούτε ζωντανούς ούτε εξασθενημένους απλά χρησιμοποιούν γενετικό υλικό του ιού και το σώμα αναγνωρίζει τις πρωτεΐνες που παράγει αυτό το γενετικό υλικό και δημιουργεί αντισώματα κατά του ιού. Ενθαρρυντικό είναι ότι είχαμε σημαντική αποτελεσματικότητα», επεσήμανε.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι την αρχή του νέου χρόνου θα έχουμε στη φαρέτρα μας διαφορετικά εμβόλια για χρήση.

Ερωτηθείς σχετικά ο Δρ Διέτης, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει τη συμφωνία για την παραγγελία των εμβολίων για την Κύπρο. «Κατ΄ αρχήν κάναμε προσυμφωνίες πριν να βγουν τα αποτελέσματα ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι. Όταν εγκριθεί ένα εμβόλιο και είναι αποτελεσματικό, τότε θα υπογραφεί η συμφωνία παραγγελίας. Τέτοιες προσυμφωνίες κάναμε με την Pfizer, τη Moderna, Johnson&Johnson, CureVac και AstraZeneca», είπε.

Δεν θα υπάρξει καθυστέρηση, πρόσθεσε, δεδομένου ότι τα αποτελέσματα είναι θετικά δεδομένου της ανάγκης που υπάρχει, σημειώνοντας ότι θα περιμένουμε να δούμε τον συνολικό φάκελο που θα καταθέσουν οι εταιρείες.

«Ό,τι γνωρίζουμε για τα αποτελέσματα των μελετών από τα εμβόλια είναι ανακοινώσεις, δεν έχουμε κάποια επιστημονική δημοσιευμένη μελέτη με αναλυτικά δεδομένα ώστε να μπορούμε να τα αξιολογήσουμε κι εμείς ως επιστήμονες. Η εταιρεία δεν υποχρεούται να δημοσιεύσει αναλυτικά στοιχεία πριν καταθέσει τον φάκελο της για έγκριση διότι μπαίνουν θέματα ανταγωνισμού και εταιρικής προστασίας», κατέληξε ο Δρ Διέτης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!