Η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Αστυνομίας Κύπρου και Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας για την παραπομπή, το χειρισμό, την προστασία και την ενημέρωση των πιθανών και αναγνωρισμένων θυμάτων της εμπορίας προσώπων στέλνει ηχηρό μήνυμα για μηδενική ανοχή σε αυτή τη σοβαρή μορφή εγκληματικότητας, ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.
Το Μνημόνιο υπεγράφη από την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Στέφη Δράκου, και την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η κ. Δράκου είπε ότι το Μνημόνιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται από την Κυβέρνηση για την αποτελεσματική καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων και την προστασία των θυμάτων.
Η στενή συνεργασία μεταξύ της Αστυνομίας Κύπρου και των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, πρόσθεσε, συνέτεινε σε τέσσερις καταδικαστικές αποφάσεις τους τελευταίους έξι μήνες με βάση την αυστηρή νομοθεσία που θεσπίστηκε για καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων.
«Αυτό οφείλεται στη στενή συνεργασία μεταξύ των δύο Υπηρεσιών, και θέλω να ευχαριστήσω τόσο την κ. Ανθούση όσον τους λειτουργούς της Υπηρεσίας της, την Αστυνομία μας και ιδιαίτερη την κ. Ελένη Μιχαήλ η οποία καταβάλλει ιδιαίτερη προσπάθεια και σε συνεργασία με τις υπόλοιπες υπηρεσίες, προκειμένου όλες αυτές οι υποθέσεις να οδηγούνται με επιτυχία και αποτελεσματικότητα στα δικαστήρια και να καταδικάζονται άνθρωποι οι οποίοι εμπλέκονται σε θέματα εμπορίας προσώπων,» είπε.
«Θέλω επίσης να σας διαβεβαιώσω ότι διαρκής και αμετάθετος στόχος μας είναι η εξάλειψη του trafficking, αυτής της ακραίας μορφής εκμετάλλευσης και εργαλειοποίησης των θυμάτων που προσβάλλει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, τις αξίες και τον πολιτισμό μας» πρόσθεσε.
Η κ. Ανθούση είπε ότι είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που υπέγραψαν το Μνημόνιο Συνεργασίας γιατί μέσω αυτού επιδιώκουν να βελτιώσουν περαιτέρω τη συνεργασία που έχει θεσμοθετηθεί μεταξύ των δύο Υπουργείων για την προστασία και χειρισμό αναγνωρισμένων θυμάτων εμπορίας προσώπων. Ενδυναμώνει και θεσμοθετεί την συνεργασία ανάμεσα στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και της Αστυνομίας Κύπρου για μια πιο ορθή πιο ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος με ανθρωποκεντρικές υπηρεσίες με σεβασμό προς τα θύματα, είπε η κ. Ανθούση.
Έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η συνεργασία των δύο Υπηρεσιών θα είναι συνεχής για να δοθεί ένα τέλος και να οδηγούνται τέτοιες υποθέσεις σε καταδίκες, προσθέτοντας ότι είχαν κατηγορηθεί για την κωλυσιεργία των προηγούμενων χρόνων «αλλά τώρα βλέπουμε ότι υπάρχουν καταδίκες και ότι στηρίζουμε και τα θύματα».
«Στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, ακριβώς, στοχεύουμε στην ολιστική αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος ώστε να καταστεί εφικτή η ανάπτυξη μιας δέσμης πολιτικών και δράσεων για την καταπολέμηση της εμπορίας και εκμετάλλευσης προσώπων» πρόσθεσε.
Είπε ότι επειδή στόχος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας είναι η διασφάλιση και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των θυμάτων εμπορίας προσώπων, επικεντρώνονται ακριβώς στην προσφορά υποστηρικτικών και προστατευτικών υπηρεσιών προς τα θύματα. «Ήδη για το 2021 οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας κλήθηκαν και συνέδραμαν σε 84 περιπτώσεις εφαρμόζοντας εξατομικευμένα μέτρα συνδρομής και στήριξη των θυμάτων» πρόσθεσε.
Ανέφερε επίσης ότι προγραμματίζεται υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενου έργου με την επιπλέον πρόσληψη δύο λειτουργών κοινωνικής ευημερίας με στόχο την κοινωνική επανένταξη και αποκατάσταση των θυμάτων εμπορίας στην κοινότητα, στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2021-27. Στόχος του έργου είναι η παροχή βοήθειας, στήριξη και παροχή κατάλληλων κινήτρων στα θύματα που διαμένουν στο κρατικό καταφύγιο και η αποκατάσταση τους στην κοινότητα, είπε.
Έχει αποδειχθεί, πρόσθεσε, ότι μέσα από συντονισμένες δράσεις «εστιάζουμε και επιτυγχάνουμε την αναγκαία στήριξη θυμάτων εμπορίας δίνοντας τους πρόσβαση σε πληροφόρηση, υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης, οικονομικής βοήθειας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, στέγασης, απασχόλησης και κοινωνικής επανένταξης».
Το Μνημόνιο, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση, συστηματοποιεί και προάγει τη συνεργασία των δύο Υπηρεσιών. Ενδυναμώνει, ταυτόχρονα, το πλαίσιο προστασίας και στήριξης των θυμάτων, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι γυναίκες.
Στο Μνημόνιο καθορίζονται με σαφήνεια οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις των δύο Υπηρεσιών σχετικά με την παραπομπή και την ενημέρωση των θυμάτων εμπορίας προσώπων. Καταγράφονται με συστηματικό τρόπο οι ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβούν οι αρμόδιες υπηρεσίες για αναγνώριση, εξειδικευμένη αξιολόγηση, ενδυνάμωση και στήριξή τους, σε συνθήκες ασφάλειας και εμπιστοσύνης, τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αναγνώρισης θυμάτων όσο και κατά την περίοδο εκδίκασης μιας υπόθεσης εμπορίας, μέχρι και την επιστροφή των θυμάτων στις χώρες καταγωγής τους. Περιλαμβάνει, επίσης, ειδικές πρόνοιες για το χειρισμό ανήλικων θυμάτων εμπορίας, αναφέρεται.