11.8 C
Nicosia
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025 | 21:57

Διεθνής Αμνηστία: Η Κύπρος να άρει τη γενική απαγόρευση των διαδηλώσεων

Η Διεθνής Αμνηστία με ανακοίνωσή της καλεί τις κυπριακές Aρχές να άρουν «μια παράνομη και δυσανάλογη γενική απαγόρευση των διαδηλώσεων» και να διερευνήσουν «σύντομα, διεξοδικά και αμερόληπτα» τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από την Αστυνομία κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης της 13ης Φεβρουαρίου.

«Η έκκληση έρχεται λίγες μέρες αφότου οι αρχές, στο πλαίσιο επιβολής της απαγόρευσης, υπέβαλαν ειρηνικούς διαδηλωτές κατά της διαφθοράς σε δαρμούς, χρήση αντλίας νερού, χημικών που προκαλούν ερεθισμό και χειροβομβίδων λάμψης», αναφέρεται στην ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε στην αγγλική γλώσσα. Σύμφωνα με την Ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα και την Κύπρο Κονδυλία Γώγου «η συγκλονιστική βία που ασκήθηκε από την αστυνομία σε ειρηνικούς διαδηλωτές στις 13 Φεβρουαρίου, έδειχνε μια αχρείαστη και υπερβολική χρήση βίας». Στην ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρεται επίσης ότι «αν και οι αρχές μπορούν νόμιμα να περιορίσουν το δικαίωμα του συνέρχεσθαι ειρηνικά για την προστασία της δημόσιας υγείας, τα μέτρα θα πρέπει να επιβάλλονται μόνο στο μέτρο που είναι απαραίτητο και αναλογικό».

Θα πρέπει επίσης, προστίθεται,«να αξιολογούνται σύμφωνα με την κάθε περίπτωση». Η γενική απαγόρευση διαδηλώσεων, σημειώνεται, «είναι δυσανάλογη και ως εκ τούτου παράνομη». Η κ. Γώγου καλεί, μεταξύ άλλων, τους Υπουργούς να χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία της χαλάρωσης των μέτρων για να ανακοινώσουν την άρση της γενικής απαγόρευσης στις διαδηλώσεις. «Οι κυπριακές αρχές πρέπει επίσης να διασφαλίσουν επειγόντως ότι οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από την κυπριακή αστυνομία κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης της 13ης Φεβρουαρίου θα διερευνηθούν σύντομα, διεξοδικά και αμερόληπτα», συμπληρώνεται.

Το ΚΥΠΕ επικοινώνησε με τις αρμόδιες Αρχές για το θέμα, οι οποίες δεν προέβησαν σε οποιοδήποτε σχόλιο.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο ΟΗΕ καταδίκασε τη χρήση της πανδημίας ως πρόσχημα για καταστολή ελευθεριών. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) καταδίκασε την χρήση της πανδημίας του κορωνοϊού από ορισμένες χώρες ως πρόσχημα για την καταστολή των «φωνών της διαφωνίας» και την φίμωση των μέσων ενημέρωσης.

«Προβάλλοντας την πανδημία ως πρόσχημα, οι αρχές ορισμένων χωρών έχουν λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας και έχουν υιοθετήσει έκτακτες ρυθμίσεις για την καταστολή της διαφωνίας, για την παραβίαση των πλέον θεμελιωδών ελευθεριών, για την φίμωση των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και την παρεμπόδιση του έργου των μη κυβερνητικών οργανώσεων», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, κατά την ετήσια ομιλία του ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του.

«Οι περιορισμοί που συνδέονται με την πανδημία χρησιμεύουν ως δικαιολογία για τον τορπιλισμό των εκλογικών διαδικασιών, την αποδυνάμωση της φωνής των διαφωνούντων και την καταστολή των επικρίσεων», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

«Υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, ακτιβιστές και ακόμη και επαγγελματίες της υγείας, έγιναν στόχος συλλήψεων, διώξεων και μέτρων εκφοβισμού και παρακολούθησης εξαιτίας της επίκρισης των μέτρων -ή της έλλειψης μέτρων – τα οποία ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας», πρόσθεσε.

Επίσης, «η πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας πληροφορίες παρεμποδίσθηκε, ενώ η θανατηφόρα παραπληροφόρηση διευρύνθηκε, εκ μέρους επίσης ορισμένων ηγετών», είπε χωρίς να τους κατονομάσει.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες αφιέρωσε μεγάλο μέρος της παρέμβασης του στην πανδημία της Covid-19 τονίζοντας ότι επιδείνωσε την κατάσταση των ευάλωτων και διατάραξε την ζωή εκατοντάδων εκατομμυρίων οικογενειών, που έχασαν την εργασία τους ή είδαν τα εισοδήματά τους να καταρρέουν.

«Η πανδημία επηρέασε κατά δυσανάλογο τρόπο τις γυναίκες, τις μειονότητες, τους ηλικιωμένους, τους ανθρώπους με αναπηρία, τους πρόσφυγες, τους μετανάστες και τους αυτόχθονες πληθυσμούς», είπε.

«Χρόνια προόδου στο ζήτημα της ισότητας των φύλων εξανεμίσθηκαν», πρόσθεσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κατήγγειλε επίσης τον «εθνικισμό των εμβολίων»: δέκα χώρες έχουν μοιρασθεί μεταξύ τους τα τρία τέταρτα των δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19 που έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα», είπε. «Η ανικανότητα διασφάλισης ισότιμης πρόσβασης στο εμβόλια αποτελεί νέα ηθική αποτυχία και μας πηγαίνει πίσω».

Στην παρέμβασή του ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε επίσης την ενίσχυση του αγώνα κατά της επανεμφάνισης του νεοναζισμού, της λευκής υπεροχής και της τρομοκρατίας με φυλετικά και εθνικά κίνητρα και την ανάληψη συντονισμένης δράσης σε παγκόσμια κλίμακα για να τεθεί τέλος στην «σοβαρή και αυξανόμενη απειλή» αυτή. Περισσότερο από εσωτερική τρομοκρατική απειλή, «μετατρέπονται σε διακρατική απειλή», προειδοποίησε.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έκανε ειδική αναφορά στο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Μιανμάρ (Βιρμανία) και κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να σταματήσουν την καταστολή και να απελευθερώσουν τις εκατοντάδες των πολιτών που κρατούνται από την εκδήλωση του πραξικοπήματος.

«Είμαστε μάρτυρες της υπονόμευσης της δημοκρατίας, της χρήσης βάναυσης βίας, αυθαίρετων συλλήψεων, καταστολής όλων των εκδηλώσεών της, του περιορισμού της δημόσιας σφαίρας. Σοβαρές παραβιάσεις κατά των μειονοτήτων χωρίς λογοδοσία, περιλαμβανομένου αυτού που σωστά ονομάσθηκε εθνοκάθαρση εις βάρος της μειονότητας του πληθυσμού των Ροχίνγκια. Και ο κατάλογος συνεχίζεται».

«Σήμερα, καλώ τον στρατό της Μιανμάρ να σταματήσει αμέσως την καταστολή. Να απελευθερώσει τους κρατούμενους. Να βάλει τέλος στην βία. Να σεβασθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και την βούληση του λαού που εκφράσθηκε στις πρόσφατες εκλογές», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!