Την κατάργηση της αγοράς υπηρεσιών στα εκπαιδευτικά προγράμματα, στα οποία απασχολούνται, απαίτησαν χθες μαζικά από την Κυβέρνηση χιλιάδες εκπαιδευτικοί. Μεσούσης της απεργίας τους, στην οποία κατήλθαν από την περασμένη Τρίτη, οι εκπαιδευτικοί που απασχολούνται με το εργασιακό καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών σε απογευματινά και βραδινά προγράμματα του υπουργείου Παιδείας, πραγματοποίησαν χθες πομπή προς το Προεδρικό Μέγαρο.
Σταθμοί τους πριν καταλήξουν στο Προεδρικό ήταν τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας. Οι επηρεαζόμενοι εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν χθες μαζική κινητοποίηση έχοντας στο πλευρό τους συντεχνίες και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, την ώρα που κόμματα εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους μέσα από σχετικές τους ανακοινώσεις.
Σε ψήφισμα, το οποίο επέδωσαν για να φτάσει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, οι εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για εργασιακό καθεστώς που τους στερεί όλα τα εργασιακά τους δικαιώματα και κυρίως το δικαίωμα στο επίδομα ανεργίας, κατά την περίοδο που δεν εργάζονται. Οι επηρεαζόμενοι οι οποίοι είναι χιλιάδες (απασχολούνται στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης, στα Επιμορφωτικά Κέντρα, στα Αθλητικά και Μουσικά Σχολεία καθώς και στα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία) ζητούν την επαναφορά τους στο εργασιακό καθεστώς του μισθωτού, όπως αυτό ίσχυε μέχρι πριν από οκτώ χρόνια.
Η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, δήλωσε ότι «η ΠΟΕΔ στηρίζει τους συνάδελφους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία και τα υπόλοιπα προγράμματα. Θεωρούμε ως απαράδεκτο το καθεστώς εργοδότησης των συναδέλφων και είμαστε συμπαραστάτες στον δίκαιο αγώνα τους για καλύτερο εργασιακό καθεστώς, αυτό του μισθωτού».
Το ψήφισμα το οποίο έχουν επιδώσει οι διαμαρτυρόμενοι αναφέρει: «Κύριε Πρόεδρε, οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί που απασχολούνται στα απογευματινά και βραδινά εκπαιδευτικά προγράμματα απαιτούν να πάρετε ως Κυβέρνηση την πολιτική απόφαση για την κατάργηση της αγοράς υπηρεσιών στα εκπαιδευτικά προγράμματα που απασχολούνται. Η αγορά υπηρεσιών τους στερεί όλα τα εργασιακά δικαιώματα και κυρίως το δικαίωμα στο επίδομα ανεργίας την περίοδο που δεν έχουν απασχόληση.
Οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν τις αλλαγές και τη μετεξέλιξη των αναγκών στην παρεχόμενη εκπαίδευση στα συγκεκριμένα προγράμματα και για αυτό ζητούν να δημιουργηθεί ένας ευέλικτος τρόπος εργοδότησης μισθωτής εργασίας, ο οποίος θα δίνει την ευκαιρία στον εργοδότη να προσλαμβάνει ανάλογα με τις δικαιολογημένες εκπαιδευτικές ανάγκες που υπάρχουν κατά καιρούς στα διάφορα προγράμματα. Έχει κατατεθεί πρόταση προς το υπουργείο Παιδείας, τρόπος διευθέτησης των απολαβών που να μην αδικούν τους εργαζόμενους και ταυτόχρονα να μην επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του Υπουργείου με πρόσθετο κόστος.
Δεν μπορεί όμως να γίνει αποδεκτή η άνιση μεταχείριση μεταξύ των εργαζομένων στον ίδιο εργασιακό χώρο και έχουμε ξεκάθαρη θέση ότι η αγορά υπηρεσιών πρέπει να καταργηθεί για όλους τους εργαζόμενους στα προγράμματα. Οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί αγωνίζονται για επίλυση του όλου θέματος η οποία να λειτουργεί, προς όφελος της εκπαίδευσης, προς όφελος της οικονομίας, προς όφελος της κοινωνίας και να εφαρμόζεται δίκαιη μεταχείριση για τους εκπαιδευτικούς που απασχολούνται στα συγκεκριμένα προγράμματα».