Τη στήριξή του στο δημοσιογράφο Ανδρέα Παράσχο εκφράζει το ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, κάνοντας λόγο “για υπόθεση συρρίκνωσης της ελευθεροτυπίας και εξαναγκασμού δημοσιογράφου σε υποβολή παραίτησης”. Καλεί επίσης τους εκδότες της «Κ» να κάνουν δεύτερες σκέψεις και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να διαχωρίσει τη θέση του «από την τελική καταθλιπτική έκβαση του όλου συμβάντος».
Σε ανακοίνωσή του το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου εκφράζει «την έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία του για τη θλιβερή κατάληξη που είχε αρθρογραφικό συμβάν με τον μέχρι πρότινος Διευθυντή Σύνταξης της «Καθημερινής» Κύπρου, συνάδελφο δημοσιογράφο, μέλος της ΕΣΚ, Ανδρέα Παράσχο».
«Πρόκειται καταφανώς για υπόθεση συρρίκνωσης της ελευθεροτυπίας και εξαναγκασμού δημοσιογράφου σε υποβολή παραίτησης», αναφέρεται.
Προστίθεται ότι «οι εκδότες-εργοδότες του Α. Παράσχου προέβησαν, ως μη όφειλαν, σε απολογία δια επιστολής, εκ μέρους και ερήμην του. Η μοναδική επιλογή που απέμενε στον μέχρι χθες Διευθυντή της «Κ» ήταν η υποβολή παραίτησης. Όπως και έπραξε διαφυλάσσοντας την επαγγελματική του αξιοπρέπεια, κύρος και επάρκεια».
Σύμφωνα με το ΔΣ της Ένωσης Συντακτών, το όλο συμβάν «τραυματίζει ιδιαίτερα την ελευθερία έκφρασης και την ελευθεροτυπία στον τόπο μας. Αφήνει ανεξίτηλα αρνητικό στίγμα στη δημοσιογραφία της πατρίδας μας, στον πλουραλισμό των απόψεων και στη δεοντολογία εκφοράς του δημόσιου λόγου».
Το όλο συμβάν, συνεχίζει η ανακοίνωση, «είναι θλιβερό, ανησυχητικό και επικίνδυνο. Αφήνει δε εκτεθειμένους όχι μόνο τους εκδότες-εργοδότες της «Κ» αλλά και τους κρατούντες και συγκεκριμένα το προεδρικό περιβάλλον. Ο υπερβάλλον ζήλος είναι μονίμως κακός σύμβουλος για όλους».
Ο ρόλος του δημοσιογράφου, αναφέρεται, «δεν είναι να θωπεύει τις εξουσίες, αλλά να τις ελέγχει, να τις ψέγει, να τις κρίνει και επικρίνει εκ μέρους της κοινής γνώμης».
«Όταν η κοινή γνώμη βοά για τα ζητήματα της διαφθοράς που ταλανίζουν τον τόπο μας, όταν διεθνή ΜΜΕ επικρίνουν αυστηρά την κατάσταση επί του όλου θέματος στο κράτος μας, οι Κύπριοι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να σιωπούν. Διότι και οι δημοσιογράφοι κρίνονται, δεν βρίσκονται στο απυρόβλητο», προστίθεται.
Το ΔΣ της ΕΣΚ καλεί «τους εκδότες της «Κ» να κάνουν δεύτερες σκέψεις» και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να διαχωρίσει τη θέση του από την τελική καταθλιπτική έκβαση του όλου συμβάντος».
«Ο συνάδελφος Ανδρέας Παράσχος έχει την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή μας, την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση του συνόλου της δημοσιογραφικής οικογένειας», καταλήγει η ανακοίνωση.
Ο Ανδρέας Παράσχος έδωσε χθες στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησής του από τη θέση του Διευθυντή της «Καθημερινής» στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στο γεγονός ότι δεν έτυχε στήριξης από την εφημερίδα και ότι του ζητήθηκε να απολογηθεί για το περιεχόμενο της στήλης του στις 10 Ιανουαρίου, 2021 η οποία αναφερόταν σε πληροφορίες σε σχέση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Σημειώνει ότι ήταν λάθος του που απέφυγε να αναφέρει ότι τα όσα έγραψε λέχθηκαν ενώπιον του τότε Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και άλλων.
Ο κ. Παράσχος αναφέρει επίσης ότι οι εκδότες της εφημερίδας απαίτησαν «να συναινέσω σε, «Διευκρίνηση» στην ηλεκτρονική «Καθημερινή», για να μην εκτεθεί η εφημερίδα και να μη συρθεί στα δικαστήρια». «Επί του προκειμένου εκτιμώ ότι το κύρος της εφημερίδας πλήττεται ακριβώς επειδή ο εκδότης έσπευσε στην εξουσία δια το φόβο αγωγής αντί να υπερασπιστεί, τη θέση του διευθυντή σε ένα εξόχως σημαντικό ζήτημα αλλά και την αξιοπρέπεια και το κύρος της εφημερίδας την ώρα της κρίσεως στο Κυπριακό, με την απειλή των δύο κρατών», προσθέτει.
Σε απάντησή της η εφημερίδα αναφέρει ότι «όταν μετά το δημοσίευμα τόσο ο εκδότης όσο και ο νομικός σύμβουλος της εφημερίδας ρώτησαν τον κ. Παράσχο αν είχε αποδείξεις για τις σοβαρές αυτές κατηγορίες εναντίον του ΠτΔ, η απάντησή του ήταν πως δεν είχε αποδείξεις αλλά “κάποιος του το είπε”». Με βάση την απάντηση του κ. Παράσχου, προσθέτει, «το νομικό τμήμα αλλά και η συνολική ιδιοκτησία της εφημερίδας του έθεσαν πως τόσο σοβαρές κατηγορίες, για οποιονδήποτε, πόσο μάλλον για τον ΠτΔ, δεν είναι δεοντολογικά σωστό να μεταφέρονται στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ χωρίς τεκμηρίωση. Αυτό αφήνει εκτεθειμένους και την εφημερίδα και τον ίδιο, νομικά, ηθικά και δεοντολογικά». Του τονίστηκε δε και γραπτώς, συνεχίζει, «ότι, αν έχει επαρκή στοιχεία για μια τέτοια καταγγελία, η εφημερίδα και η διεύθυνσή της θα τον στηρίξουν πλήρως στη δημοσιοποίησή τους».
«Είναι νομική ηθική και δεοντολογική υποχρέωση της εφημερίδας να διευκρινίσει και να διορθώσει τυχόν λάθη των στελεχών της. Το έχει πράξει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν και θα συνεχίσει να το πράττει στο μέλλον», προσθέτοντας ότι δεν έχουμε δεχθεί καμία παρέμβαση από τρίτους προς αυτήν την κατεύθυνση», προσθέτει. Αναφέρεται επίσης, μεταξύ άλλων, στην υποχρέωση της εφημερίδας να έχει αποδείξεις, όταν αποκαλύπτει σκάνδαλα και όχι απλώς ισχυρισμούς εξ ακοής.