Για ζητήματα που χειρίζεται η Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων Λτδ (ΚΕΔΙΠΕΣ), συζήτησαν ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΙΠΕΣ, Λάμπρος Παπαδόπουλος, σε σημερινή συνάντηση τους, στα γραφεία της ΕΔΕΚ.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι είχαν μία πολύ εποικοδομητική συνάντηση με την ηγεσία της ΕΔΕΚ «όπου αναπτύξαμε την πρόοδο των εργασιών της ΚΕΔΙΠΕΣ και τις τελευταίες εξελίξεις της ΚΕΔΙΠΕΣ».
«Την ίδια στιγμή συζητήσαμε τους δικούς μας προβληματισμούς για την ενδεχόμενη αναστολή των εκποιήσεων όπως και τους προβληματισμούς μας για μερικά άλλα νομοσχέδια όπως τον Περί Αποδείξεων Νόμο και την πρόσβαση της ΚΕΔΙΠΕΣ στο σύστημα του κτηματολογίου «Αριάδνη» και το πόσο σημαντικά αυτά τα νομοσχέδια και αυτές οι αλλαγές είναι για εμάς ως ΚΕΔΙΠΕΣ», ανέφερε.
Και αυτό, πρόσθεσε, «για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε πλήρως την αποστολή μας που είναι η μεγιστοποίηση της κρατικής βοήθειας που έχει δοθεί στην ΚΕΔΙΠΕΣ και η αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας. Φυσικά με όφελος προς τον Κύπριο φορολογούμενο».
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, στις δικές του δηλώσεις ευχαρίστησε τον κ. Παπαδόπουλο και τους συνεργάτες του για αυτή, όπως είπε, «την ολοκληρωμένη μπορώ να πω ενημέρωση που είχαμε γύρω από τα ζητήματα που χειρίζεται η ΚΕΔΙΠΕΣ».
«Από την πλευρά τη δική μας θέλουμε να τονίσουμε πως τα ζητήματα της διαφάνειας σε αυτό το κρίσιμο κοινωνικό ζήτημα είναι πάρα πολύ σημαντικά και γι’ αυτό ακριβώς θα πρέπει και οι υπόλοιπες εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα, να προβούν σε δημόσιες ενημερώσεις για να υπάρχει και η διαφάνεια γύρω από την πορεία των εργασιών τις οποίες επιτελούν», πρόσθεσε.
Γιατί ακριβώς το θέμα των εκποιήσεων, συνέχισε ο κ. Σιζόπουλος, έχει μία διπλή πτυχή.
«Η μία πτυχή είναι η κοινωνική διάσταση και κυρίως λόγω και της προηγηθείσας οικονομικής κρίσης αλλά και της σημερινής οικονομικής κατάστασης, πολλές οικογένειες ενδεχομένως βρίσκονται στον κίνδυνο απώλειας περιουσιακών στοιχείων της κύριας κατοικίας τους», ανέφερε. «Και εδώ από την πλευρά της ΕΔΕΚ είναι που υποδείξαμε την ευαισθησία την οποία θα πρέπει να έχουν όσοι διαχειρίζονται τέτοιου είδους ζητήματα και θα πρέπει να συμβάλλουν ουσιαστικά και αποφασιστικά στο να προστατεύουμε αυτές τις οικογένειες», σημείωσε.
Το δεύτερο στοιχείο σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ «είναι αυτό που πολλές φορές έχουμε τονίσει. Όχι απλά ως στρατηγικούς κακοπληρωτές αλλά ως ενδεχομένως περιπτώσεις όπου στην ουσία δεν εμπίπτουν στα μέτρα της κοινωνικής ευαισθησίας την οποία θα πρέπει να επιδεικνύουμε όλοι».
«Σε αυτές τις περιπτώσεις ναι στόχος είναι από την πλευρά τη δική μας να συμβάλουμε στο να υπάρχει μία δίκαιη διευθέτηση αυτού του ζητήματος και αν και εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, όχι με ευθύνη της εταιρείας εξαγοράς πιστώσεων αλλά του δανειολήπτη, ναι τότε να προχωρεί και η διαδικασία της εκποίησης», συμπλήρωσε.
Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο και με αυτή την ευκαιρία, είπε ο κ. Σιζόπουλος, «θα θέλαμε να τονίσουμε για ακόμα μια φορά ότι εάν οι κατά καιρούς, κατά τα άλλα θετικές όπως αποδεικνύονταν, προτάσεις της ΕΔΕΚ γινόντουσαν αποδεκτές είτε από τις εκάστοτε κυβερνήσεις είτε και από την πλειοψηφία των βουλευτών, αυτή τη στιγμή το πρόβλημα θα ήταν πολύ μικρότερο και δεν θα αντιμετωπίζαμε τόσο σοβαρά κοινωνικά προβλήματα.
«Θα ήθελα να συνεχίσουμε αυτές τις επαφές και συναντήσεις προς όφελος και της δικής μας της ενημέρωσης για να είμαστε πιο σωστοί και πιο εποικοδομητικοί στις προτάσεις και τις θέσεις μας αλλά και την ίδια στιγμή από την πλευρά τη δική μας να συμβάλουμε στο βαθμό που μπορούμε στη σωστή και με κοινωνικές ευαισθησίες διεκπεραίωση του δύσκολου έργου που έχετε αναλάβει», κατέληξε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.