16.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 14:13

ΒΟΥΛΗ: Σε 2 μήνες η έκδοση τίτλων σε οικισμούς αυτοστέγασης

Σε δύο μήνες αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία τιτλοποίησης κατοικιών θανόντων που διέμεναν σε κυβερνητικές περιοχές αυτοστέγασης για πρόσφυγες, εντός των Βρετανικών Βάσεων, είπε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος.

Μιλώντας μετά τη συνεδρία, ο κ. Κέττηρος εξέφρασε αρχικά τη θλίψη της Επιτροπής Προσφύγων για τον θάνατο της Υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου, με την οποία, όπως είπε, η Επιτροπή συνεργάστηκε σε αρκετά ζητήματα που αφορούσαν τον προσφυγικό κόσμο, ιδιαίτερα τους παθόντες, τους αιχμάλωτους, τους τραυματίες του 1974 και τα ζητήματα που αφορούν τα επιδόματα. Είπε ότι για τα επιδόματα, για τα οποία έχει γίνει αρκετή συζήτηση, έχουν φτάσει σε μια κατάληξη, με τη συμβολή και της Ζέτας Εμιλιανίδου «και πραγματικά είναι με πολλή θλίψη και πολλή οδύνη που ακούσαμε σήμερα τα κακά μαντάτα».

Η Επιτροπή συνέχισε την αυτεπάγγελτη εξέταση του θέματος για τη «θυματοποίηση των προσφύγων εξαιτίας της άρνησης του διοικητή των Βάσεων να προχωρήσει στη διαδικασία έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας».

Σε δηλώσεις του, ο κ. Κέττηρος, είπε ότι η συζήτηση αφορούσε την μη-τιτλοποίηση των οικοπέδων κάποιων θανόντων σε κατοικίες στις αυτοστεγάσεις στο Δασάκι της Άχνας και στο Τραχώνι της Λεμεσού, που είναι σε έδαφος των Βρετανικών Βάσεων.

Είπε ότι η νέα Διοικητής των Βάσεων είχε βάλει κάποια προσκόμματα, τα οποία δεν ίσχυαν προηγουμένως γι΄αυτές τις τιτλοποιήσεις.

«Ως Επιτροπή είχαμε κάνει έντονες παραστάσεις, είχαμε εκφράσει την πολύ έντονη διαμαρτυρία μας για την στάση της νέας Διοικήτριας των Βρετανικών Βάσεων» είπε ο κ. Κέττηρος.

Ανέφερε ότι ενημερώθηκαν από το Υπουργείο Εξωτερικών ότι έχουν δεσμευτεί οι Βάσεις ότι σε δύο μήνες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα τιτλοποιηθούν οι κατοικίες, θα εκδοθούν οι τίτλοι στα ονόματα των θανόντων για να μπορούν να γίνουν οι μεταβιβάσεις στους κληρονόμους.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Σενέκης, είπε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία, «δηλαδή η προηγούμενη εξουσιοδότηση από τον εκάστοτε διοικητή των Βρετανικών Βάσεων, για τιτλοποίηση κρατικής γης, αποτελεί καταχρηστική επίδειξη κυριαρχίας, που ταλαιπωρεί και θυματοποιεί εκατοντάδες οικογένειες και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο υψηλότερο επίπεδο».

Είπε ακόμα ότι ενημερώθηκαν ότι από πλευράς Βρετανικών Βάσεων υπάρχει επίκληση στο διαφορετικό νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στην τιτλοποίηση σε αποβιώσαντες δικαιούχους, παρά τη δέσμευση που απορρέει από συμφωνηθέν καθεστώς για τις περιοχές των Βρετανικών Βάσεων, για την εφαρμογή – επί Κυπρίων πολιτών – νομοθεσίας εναρμονισμένης με αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Σύμφωνα με την πληροφόρηση που λάβαμε, υπάρχει εν εξελίξει διαδικασία προσαρμογής της νομοθεσίας για να προχωρήσει η τιτλοποίηση» πρόσθεσε.

Ο κ. Σενέκης είπε ότι ζήτησαν από την εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών να μεταφέρει στον βρετανό Ύπατο Αρμοστή την απογοήτευση της Επιτροπής για το γεγονός ότι ο πολιτικός διοικητής των Βάσεων, ενώ κλήθηκε να παραστεί, δεν παρουσιάστηκε «περιφρονώντας έναν κορυφαίο θεσμό της Κυπριακής Δημοκρατίας». Είπε ότι αυτή η συγκεκριμένη συμπεριφορά του διοικητή είναι επαναλαμβανόμενη.

Αδιάθετα και αναξιοποίητα οικόπεδα

Η Επιτροπή συνέχισε τη συζήτηση για τη διαδικασία διάθεσης των επιστραφέντων οικοπέδων σε συνοικισμούς αυτοστέγασης, με τον κ. Κέττηρο να εκφράζει την απογοήτευσή τους, από την γραπτή απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Νουρή, στην απόφασή τους του περασμένου Φεβρουαρίου, να υποβληθούν εντός τριών μηνών στοιχεία για τους λόγους που 500 δικαιούχοι, στους οποίους έχει παραχωρηθεί οικόπεδο αυτοστέγασης, δεν έχουν ακόμα αρχίσει ανέγερση της κατοικίας τους. Ο κ. Νουρής αναφέρει στην επιστολή του ότι σε συνάρτηση με τον χρόνο που απαιτείται για τη διεκπεραίωση αυτής της εργασίας όπως και το υποστελεχομένο προσωπικό των Επαρχιακών Διοικήσεων, η εργασία αυτή θα προγραμματιστεί «εν ευθέτω χρόνω».

Εκπρόσωπος της Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας, ανέφερε στους Βουλευτές κατά τη συνεδρία ότι μεγάλος όγκος εργασίας απαιτείται γι’ αυτή τη διαδικασία ενώ μετά από προσπάθειες να επικοινωνήσουν με κάποιους δικαιούχους, ένα πρόβλημα που ανέκυψε είναι ότι δεν ήταν εύκολο να εντοπιστούν καθώς κάποιοι άλλαξαν στοιχεία επικοινωνίας.

Λέχθηκε ακόμα ότι το συμβόλαιο για την παραχώρηση τέτοιων οικοπέδων αναφέρει ότι η οικία πρέπει να ανεγερθεί σε «εύλογο χρονικό διάστημα».

Ο κ. Κέττηρος είπε σε δηλώσεις του ότι είναι «με πολλή απογοήτευση» που είδαν την απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών, λέγοντας ότι «μας αναφέρει ο κ. Νουρής ότι δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα, που αφορά το στεγαστικό του προσφυγικού κόσμου».

«Ίσως θα πρέπει ο κ. Νουρής να προβληματιστεί κατά πόσον θα πρέπει να αλλάξει τις προτεραιότητές του και να σηκώσει από τον πάτο των προτεραιοτήτων του την προσφυγική πολιτική» πρόσθεσε.

Είπε ακόμα ότι «δεν γίνεται να εξαγγέλλονται προεκλογικά στεγαστικές πολιτικές τις οποίες, οι ίδιοι έχουν καταργήσει. Θα πρέπει, στην πράξη να κάνουν πράγματα, και όχι στα λόγια».

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Σενέκης, είπε ότι ως ΔΗΚΟ, «θεωρούμε αδιανόητο, σε μια περίοδο που το κόστος απόκτησης στέγης έχει γίνει άπιαστο όνειρο για τα νεαρά ζευγάρια, να μην υπάρχει πολιτική βούληση για τη διάθεση αυτών των οικοπέδων».

Συνάντηση με τον Πρόεδρο και Μέλη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου

Η Επιτροπή είχε και μια συνάντηση με τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Αυγουστίνος Παπαθωμά, είπε στους Βουλευτές ότι θα πρέπει να γίνει μια ανασκόπηση για το ίσο βάρος της κατανομής του κόστους της εισβολής. Αναφέρθηκε στις ανισότητες που παρατηρούνται στην διάθεση τουρκοκυπριακών περιουσίων και είπε ότι εισήγηση του Επιμελητηρίου είναι να διοριστεί μια επιτροπή τεχνοκρατών, που θα παραλάβει την λίστα τ/κ περιουσιών, να εκτιμήσει την αξία τους και να ανακατανεμηθούν.

Ανέφερε ότι η Αμμόχωστος, η Κερύνεια και η Μόρφου ήταν αρκετά αναπτυγμένες περιοχές πριν την εισβολή και ότι οι πρόσφυγες έχουν δεχτεί μεγάλο πλήγμα. Είπε ακόμα ότι η περιουσία μη προσφύγων έχει αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια, ενώ οι πρόσφυγες «δεν έχουν τίποτα να αφήσουν στα παιδιά τους» και εξέφρασε την ανησυχία να μην δημιουργηθεί στην Κύπρο μια κοινωνία δύο και τριών ταχυτήτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!