Να ετοιμάσουν ένα ολοκληρωμένο πακέτο κινήτρων, αντικινήτρων για εμβολιασμένους και μη καλούνται σήμερα οι Υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας, Εμπορίου, Μεταφορών, Άμυνας και Υγείας.
Η αρμόδια διυπουργική επιτροπή για την covid-19 θα συνέλθει για να εξετάσει τις εισηγήσεις της επιδημιολογικής συμβουλευτικής επιτροπής, την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και μέτρα για την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος.
Στη σύσκεψη θα συμμετέχει και ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ο οποίος θα αναλάβει σε λίγες ημέρες το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υγείας.
Οι εισηγήσεις της διυπουργικής επιτροπής θα τεθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο θα συνεδριάσει στις 2 Ιουλίου στις 7μμ, για λήψη αποφάσεων.
Επιστρέφει το Safepass
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα ο Υπουργός Υγείας εισηγήθηκε στην σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την επαναφορά του SafePass στους ανοικτούς χώρους, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους εσωτερικούς χώρους, δηλαδή πιστοποιητικό εμβολιασμού, rapid ή PCR 72 ωρών ή πιστοποιητικό ανάρρωσης από COVID.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, πρόθεση της Κυβέρνησης δεν είναι να επαναφέρει αυστηρά περιοριστικά μέτρα, που να οδηγήσουν ξανά σε κλείσιμο της οικονομίας, αλλά μέσα από στοχευμένες ενέργειες, να διασφαλίσει ότι η κοινωνικοποίηση των πολιτών θα γίνεται με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και προστασία για τους ίδιους και τις επιχειρήσεις.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο χρήσης «βραχιολιού» για τους πολίτες που δεν εμβολιάστηκαν, ενώ έχουν επίσης αποκλειστεί να δοθούν κίνητρα για εμβολιασμό σε μορφή χρηματικού μπόνους.
Η άποψη που υπάρχει
Πάντως, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Κ» και του Απόστολου Τομαρά, η άποψη που υπάρχει είναι πως ένας ημερήσιος αριθμός ύψους 400 κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, δεν είναι το ίδιο με τον αντίστοιχο αριθμό του περασμένου Ιανουαρίου, ο οποίος οδήγησε στη λήψη περιοριστικών μέτρων.
Στη λογική αυτή κινούνται κυβέρνηση και επιδημιολόγοι και η κατεύθυνση που φαίνεται να έχει δοθεί είναι πως τα αναμενόμενα μέτρα, επί του παρόντος, δεν θα επηρεάσουν την καθημερινότητα αλλά και την οικονομία. Μέχρι νεοτέρας τα αναμενόμενα μέτρα, θα κινούνται σε δυο παράλληλες κατευθύνσεις. Πρώτον αύξηση του εμβολιαστικού προγράμματος σε νεαρές ηλικίες με ταυτόχρονη ενημέρωση. Στο Υπουργείο Υγείας θεωρούν τον μήνα Ιούλιο ως καθοριστικό για την αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού, μιας και υπάρχουν ενδείξεις πως θα επιταχυνθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα με την άφιξη των φοιτητών για τις καλοκαιρινές διακοπές. Δεύτερον την υιοθέτηση μέτρων που θα εντείνουν τους υγειονομικούς ελέγχους. Σε επιστημονικό επίπεδο προβάλλεται ως επιτακτική ανάγκη ο τερματισμός του κλίματος χαλαρότητας και η αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Η αυστηροποίηση των ελέγχων παρουσιάζεται ως το πρώτο βήμα που θα δώσει μια εικόνα για τα επόμενα που θα πρέπει να γίνουν, εάν και εφόσον παραστεί ανάγκη. Η επαναφορά του Safe Pass και για εξωτερικούς χώρους κινείται σε αυτή τη λογική. Από την αξιολόγηση των τελευταίων επιδημιολογικών δεδομένων που υπάρχουν προκύπτει πως διασπορά του ιού οφείλεται στην χαλάρωση σε νεανικά στέκια, πάρτι σε εξωτερικούς χώρους και κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμοι.