11.8 C
Nicosia
Σάββατο 11 Ιανουάριος 2025 | 11:11

Αιμιλιανίδου: Δεν υπάρχει πρόθεση επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης στο 67ο έτος

Δεν υπάρχει στις προθέσεις της κυβέρνησης η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 67ο έτος της ηλικίας, ξεκαθάρισε σήμερα η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία είπε ότι συγκλήθηκε για τις 22 Ιουλίου το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα (ΕΣΣ) και θα ξεκινήσει ο σχετικός διάλογος αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού Συστήματος, ενώ θα συζητηθεί και η αναλογιστική μείωση του 12%.

Κληθείσα την Παρασκευή, με αφορμή τα δημοσιεύματα περί επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης στο 67ο έτος της ηλικίας, να αναφέρει αν είναι πραγματικότητα η πρόθεση αυτή, η Υπουργός Εργασίας είπε πως «η πραγματικότητα είναι ότι όταν βρισκόμουν στην Επιτροπή Εργασίας είχα ερωτηθεί κατά πόσο, ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για το 12% της αναλογιστικής μείωσης, όταν κάποιος συνταξιοδοτηθεί στα 63 του χρόνια».

Όπως είπε κατά τη συνεδρία έκανε μια ιστορική αναδρομή, εξηγώντας γιατί υπάρχει αυτό το 12%.

Σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας, το 2012 ψηφίστηκε μία νομοθεσία, με την οποία προνοείται ρητώς ότι όποιος συνταξιοδοτηθεί πριν από το 65ο της ηλικίας του, και δη στα 63, που έχει δικαίωμα, θα υπήρχε αυτή η αναλογιστική μείωση, η οποία όπως σημείωσε, «συμποσούται για δύο χρόνια στο 12%».

«Για να δώσω ένα παράδειγμα, αν κάποιος παίρνει 1.000 ευρώ και συνταξιοδοτείται στα 65 και κάποιος συνταξιοδοτείται στα 63, τότε εκείνος που συνταξιοδοτείται στα 63, γιατί είναι 13 φορές η σύνταξη, θα πάρει 26 χιλιάδες ευρώ περισσότερα. Επομένως, έχω αναφέρει ότι στο νόμο του 2012 υπάρχει πρόνοια, με την οποία ανάλογα με το προσδόκιμο ζωής με μελέτες από το 2018 μέχρι το 2023 -είναι πρόνοια που υπάρχει στο νόμο του 2012- ανάλογα με το ποιο είναι το προσδόκιμο ζωής, τότε θα αυξάνεται η ημερομηνία συνταξιοδότησης. Αυτές οι αναφορές ήταν ιστορική αναδρομή για το τι υπάρχει στο νόμο σήμερα», είπε συγκεκριμένα.

Ξεκαθάρισε πως «δεν είναι η πρόσθεση της κυβέρνησης, η οποία εκφράστηκε», για να προσθέσει ωστόσο πως «όταν λες τα πραγματικά γεγονότα, το τι υπάρχει σε μια νομοθεσία, αυτό δεν σημαίνει πως αυτή είναι πρόσθεση της κυβέρνησης είτε όπως είδα σε κάποια δημοσιεύματα, ότι η κυβέρνηση θα επεκτείνει το όριο αφυπηρέτησης στα 67».

«Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στις προθέσεις της κυβέρνησης», υπογράμμισε.

Συνέχισε λέγοντας πως «δεν μπορούμε αποσπασματικά να βλέπουμε θέματα του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων και γι’ αυτό υπάρχει ο κοινωνικός διάλογος και τα θέματα που συζητούνται με τους κοινωνικούς εταίρους».

Στόχος ο εκσυγχρονισμός του συστήματος συνταξιοδότησης

Είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ο εκσυγχρονισμός του συστήματος συνταξιοδότησης και των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα που υπάρχουν με την αναλογιστική μείωση του 12% και τα άλλα προβλήματα που σήμερα υπάρχουν.

Ανέφερε ακόμα πως πιστεύει ακράδαντα στην τριμερή συνεργασία και στον διάλογο, για να σημειώσει ότι στις 22 Ιουλίου θα συνέλθει το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, όπου θα συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα.

«Αν χρειάζεται τροποποίηση του νόμου του 2012, έτσι ώστε να μην υπάρχει αυτή η πρόνοια για το 67ο έτος της ηλικίας, θα το συζητήσω με τους κοινωνικούς εταίρους για να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις. Όπως επίσης για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Ήδη υπάρχει η δέσμευσή μας ότι εκεί θα υπάρχει μια άλλη πρόνοια. Όπως επίσης θα εξετάσουμε κατά πόσο πρέπει σε μια ηλικία να αποσβένεται αυτή η αναλογιστική μείωση. Όλα αυτά δεν γίνονται, όμως, χωρίς κοινωνικό διάλογο γι’ αυτό τον έχω υιοθετήσει και υλοποιήσει εδώ και 8 χρόνια», είπε.

Ερωτηθείσα εάν το Υπουργείο έχει να καταθέσει προτάσεις σε αυτό το διάλογο, είπε πως θα κατατεθούν οι προτάσεις που αφορούν στον συνολικό εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν προτάσεις γιατί είχαμε μελετήσει αυτό το θέμα».

Εξάλλου, πρόσθεσε «πολύ πρόσφατα η κυβέρνηση για τους χαμηλοσυνταξιούχους έχει ορίσει ένα όριο στο οποίο κανείς να μην είναι κάτω από το όριο της φτώχειας».

« Ήδη κάναμε το πρώτο βήμα. Θα προχωρήσουμε και στο δεύτερο και στο τρίτο. Στόχος μας ο εκσυγχρονισμός του συστήματος. Πάντα, όμως, μετά από κοινωνικό διάλογο. Οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται ελπίζω να είναι άμεσες. Θα προσπαθήσουμε όπου μπορούμε να τροποποιούμε το νόμο για το καλό των πολιτών», είπε καταληκτικά.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!