7.8 C
Nicosia
Σάββατο 11 Ιανουάριος 2025 | 1:10

Έρευνα: 37 διαφορετικές γενεαλογίες του ιού στην Κύπρο

Το στέλεχος Β.1.258 του ιού SARS-CoV-2 είναι το επικρατέστερο αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, όπως προκύπτει από επιστημονική έρευνα που διενεργήθηκε, για την ανάλυση και την πορεία του κορωνοϊού στην Κύπρο, η οποία αναφέρει ότι από τον Δεκέμβριο του 2020 το 90% των λοιμώξεων στην Κύπρο ήταν με αυτό το στέλεχος.

Η έρευνα, που αποτελεί επιστημονική συνεργασία του Εργαστηρίου Βιοτεχνολογίας και Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και της NIPD Genetics, πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση από την εκστρατεία του Πανεπιστημίου Κύπρου «Η έρευνα σώζει ζωές», από τα ερευνητικά προγράμματα (ΙδΕΚ) του Καθηγητή Λεόντιου Κωστρίκη και από την επιστημονική – οικονομική συνεισφορά της NIPD Genetics.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας, τα οποία αφορούν στη γενετική ανάλυση των στελεχών SARS-CoV-2 στην Κύπρο από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, παρουσιάστηκαν την Παρασκευή από τον Καθηγητή, Φίλιππο Πατσαλή, Γενικό Εκτελεστικό Διευθυντή και Ιατρικό Διευθυντής της βιοτεχνολογικής εταιρείας NIPD Genetics και από τον Καθηγητή Λεόντιο Κωστρίκη, Επικεφαλής του Ερευνητικού Εργαστηρίου Βιοτεχνολογίας και Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η έρευνα διήρκεσε δέκα μήνες και πραγματοποιήθηκε από 768 δείγματα, θετικά στον ιό.

37 διαφορετικές γενεαλογίες του ιού στην Κύπρο

Όπως κατέδειξε η έρευνα, η λοίμωξη του ιού SARS-CoV-2 στην Κύπρο είναι πολυφυλετική, αφού έχουν εντοπιστεί 37 διαφορετικές γενεαλογίες του ιού.

Ωστόσο, το στέλεχος Β.1.258 είναι το επικρατέστερο στην Κύπρο, με τους τελευταίους μήνες να αγγίζει το 90% των μολύνσεων, καταδεικνύει η έρευνα.

Σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα της έρευνας η φυλογεωγραφική ανάλυση δεικνύει ότι το στέλεχος Β.1.258 εισάχθηκε στην Κύπρο από τέσσερις Ευρωπαϊκές χώρες, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σλοβενία και τη Δανία, ενώ η φυλογεωγραφική ανάλυση δεικνύει, επίσης, ότι το συγκεκριμένο στέλεχος εξάγεται από την Κύπρο σε τρεις Ευρωπαϊκές χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Τσεχία και τη Δανία.

Μεταλλάξεις παρόμοιες με το αγγλικό στέλεχος Β.1.1.7

Εξάλλου, η έρευνα κατέδειξε ότι το στέλεχος Β.1.258 έχει σημαντικές μεταλλάξεις και παρόμοιες με αυτές του αγγλικού στελέχους Β.1.1.7 (UK strain), οι οποίες αυξάνουν τη μεταδοτικότητα του ιού και την ικανότητα του να αντιστέκεται στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Μιλώντας κατά την παρουσίαση, ο Καθηγητής Λέοντιος Κωστρίκης είπε ότι «με βάση το χάρτη των μεταλλάξεων το Β.1.258 εμπεριέχει το ίδιο σύστημα μεταλλάξεων όπως είναι το αγγλικό το Β.1.1.7.

Προφανής η μεταδοτικότητα του Β.1.258, δεν έχει ανιχνευθεί στην Ελλάδα

Σε σχέση με τον επιπολασμό του συγκεκριμένου στελέχους, καθώς και τη μεταδοτικότητα του, ο κ. Κωστρίκης είπε πως «η μεταδοτικότητα του είναι προφανής», εξηγώντας ότι το Β.1.258 εμφανίστηκε στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο του 2020 και αυτή τη στιγμή κυριαρχεί στο 90% των λοιμώξεων στην Κύπρο.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν άλλες χώρες στον κόσμο -και ιδιαίτερα στην ΕΕ- όπου το συγκεκριμένο στέλεχος πρωταγωνιστεί, ο κ. Κωστρίκης είπε πως το Β.1.258 έχει βρεθεί και σε άλλες χώρες, καθώς και στην Αγγλία, ωστόσο, σημείωσε πως στην Αγγλία δεν υπάρχει «τόσο ψηλός επιπολασμός, όπως στην Κύπρο».

«Φαίνεται ότι η Κύπρος έχει τον πιο ψηλό επιπολασμό. Πως δημιουργήθηκε αυτό το στέλεχος και που οδηγεί παραμένει ακόμα άγνωστο. Νομίζω, περισσότερες πληροφορίες θα έχουμε τις επόμενες εβδομάδες, που θα μελετήσουμε περισσότερο την φυλογεωγραφική ανάλυση του χάρτη αυτού του ιού», είπε.

Εξάλλου, πρόσθεσε ότι το στέλεχος το Β.1.258 δεν έχει ανιχνευθεί στην Ελλάδα, σημειώνοντας τη διαφορετικότητα της λοίμωξης, σε δύο κοντινές χώρες.

Σε ερώτηση αν η έρευνα έχει εντοπίσει στην Κύπρο το αγγλικό στέλεχος, ο Καθηγητής Φίλιππος Πατσαλής απάντησε πως «το αγγλικό στέλεχος εμφανίζεται σε ποσοστό 1% τον Δεκέμβριο στον κυπριακό πληθυσμό», για να προσθέσει ότι «μέσα σε ένα μήνα ανέρχεται στο 16%».

«Παρόμοια ευρήματα», είπε, «έχουν βρεθεί και σε άλλες χώρες, π.χ. στις ΗΠΑ, όπου το αγγλικό στέλεχος αυτή τη στιγμή είναι γύρω στο 15% με 18%. Άρα εδώ εξάγεται το συμπέρασμα ότι μελετώντας τα στελέχη γνωρίζουμε και τα στελέχη, που υπερισχύουν γιατί έχουν μεταλλάξεις, που ευνοούν τη μεταδοτικότητα».

Ενδεχομένως αυξημένη η μεταδοτικότητα του Β.1.258, εξ ου και οι αντιστάσεις στη μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων

Κληθείς να προβλέψει την πορεία του ιού στην Κύπρου και αν με βάση τα ευρήματα της έρευνας θα πορευθούμε καλύτερα ή χειρότερα, ο Λεόντιος Κωστρίκης είπε πως δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή, ωστόσο, σημείωσε πως «αυτό που παρατηρούμε είναι ότι αυτό το στέλεχος έχει κυριαρχήσει τους τελευταίους έξι μήνες και ίσως η μεταδοτικότητα του να είναι αυξημένη σε σχέση με άλλα στελέχη, γι’ αυτό βλέπουμε πολύ έντονες αντιστάσεις στη μείωση τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων.

Σε σχέση με τα τρία εμβόλια, που έχει στη διάθεσή της η Κύπρος (Pfizer, Moderna και AstraZeneca) και αν αυτά είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση του Β.1.258, ο κ. Κωστρίκης είπε ότι το στέλεχος Β.1.258 φαίνεται να έχει αυξημένη μεταδοτικότητα και ενδεχομένως να έχει και κάποια αντίσταση σε ορισμένα αντισώματα, που δημιουργούνται από το εμβόλιο.

Ωστόσο, τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα, που να δεικνύει ότι τα εμβόλια δεν δουλεύουν».

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπήρξε συνδυασμός του Β.1.258 με το Β.1.1.7 της Αγγλίας, ο Καθηγητής Κωστρίκης είπε πως δεν έχουν μελετήσει με προσοχή ακόμα πιθανό ανασυνδυασμό.

«Προτιθέμεθα να το κάνουμε. Είναι πολύ πιθανό να συμβαίνει, απλώς, δεν έχουμε διενεργήσει ακόμα πειράματα, ώστε να δούμε αν υπάρχουν γονιδιώματα των δύο στελεχών σε ένα υβρίδιο», σημείωσε.

Πως θα χρησιμοποιηθούν τα ευρήματα της έρευνας

Ο κ. Κωστρίκης τόνισε πως τα ευρήματα της έρευνας ανήκουν σε όλο τον κόσμο, για να σημειώσει ότι το επόμενο βήμα είναι η δημοσίευση των ευρημάτων σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό.

Σημείωσε ότι αμέσως μετά τα αποτελέσματα θα διατεθούν σε όποιον τα χρειάζεται, ενώ συμπλήρωσε πως «οι αλληλουχίες θα κατατεθούν σε διεθνείς τράπεζες, όπως είθισται σε τέτοιου είδους μελέτες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!