17.9 C
Nicosia
Παρασκευή 20 Σεπτέμβριος 2024 | 9:42

Έκκληση Υπουργείου Υγείας για περιορισμό των κοινωνικών μας επαφών

Μεγαλώνει η λίστα με τα θύματα του κορωνοϊού, ενώ ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών παραμένει πάνω από τους 200. Χθες το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 5 θανάτους και άλλα 288 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 από σύνολο 12, 842 εργαστηριακών εξετάσεων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 27,638. Στο 2,24% το ποσοστό θετικότητας.

Στο μεταξύ, με τους πολίτες να συνεχίζουν την καθημερινότητα τους υπό αυστηρούς περιορισμούς, το Υπουργείο Υγείας απευθύνει έκκληση για περιορισμό των κοινωνικών μας επαφών.

Απαραίτητοι οι μαζικοί έλεγχοι… Από την μία ημέρα στην άλλη δεν πέφτουν τα κρούσματα

Την ανάγκη για περισσότερα τεστ επί καθημερινής βάσεως και μαζικούς ελέγχους του πληθυσμού μέσω rapid test, εκφράζει ο Δρ. Γεώργιος Πάνος μέλος της Επιστημονικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας.

Όπως τονίζει ο Δρ. Πάνος, πρέπει να πραγματοποιηθούν αυτές τις δύο-τρείς βδομάδες αρκετά τεστ, ώστε να ελεγχθεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

«Κυρίως στις δομές υψηλού κινδύνου, τα άτομα αυτά όπως και οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις θα πρέπει να ελέγχονται εβδομαδιαία. Κάτι που θα πρέπει να γίνει τόσο και σε εκπαιδευτικούς, μαθητές όσο και σε άτομα της πρώτης γραμμής».

Γι’ αυτό τον σκοπό, όπως υπογραμμίζει, θα μπορούσαν να συνεισφέρουν εθελοντές, φοιτητές ή η Πολιτική Άμυνα με κινητές μονάδες, που θα κάνουν τεστ με τα άλλα εργαστήρια.

«Θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη οργάνωση και ο κόσμος να κάνει τεστ. Θα μπορούσε να ελεγχθεί σχεδόν όλος ο πληθυσμός της Κύπρου σε 14 ημέρες, κάτι που λέω από τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά βλέπω να υπάρχει καθυστέρηση».

Ερωτηθείς γιατί θεωρεί ότι υπήρξε καθυστέρηση, αναφέρει «για παράδειγμα τόσο καιρό αμφισβητούσαμε τα rapid test και χάναμε χρόνο για επαλήθευση».

Κληθείς να τοποθετηθεί για την παρούσα επιδημιολογική εικόνα, ξεκαθαρίζει ότι για να μειωθούν οι αριθμοί χρειάζεται χρόνος, και αυτό δεν μπορεί να γίνει από την μία ημέρα στην άλλη.

«Όσο πιο πολλοί έλεγχοι γίνονται και όταν τα εμβολιαστικά κέντρα λειτουργούν σωστά, τόσο θα έχουμε καλύτερα και πιο γρήγορα αποτελέσματα. Το να ελέγχουμε αόριστα, δεν βοηθά», λέει.

Ενθαρρυντικό ότι εξαντλούνται τα ραντεβού για εμβόλια…

Ενθαρρυντικό χαρακτηρίζει στο μεταξύ ο Δρ. Πάνος, το γεγονός ότι εξαντλούνται τα ραντεβού για εμβολιασμό σε μικρό χρονικό διάστημα. «Αυτό σημαίνει ότι ο πληθυσμός είναι ώριμος πλέον και έχει καταλάβει την σημασία του εμβολιασμού».

«Όσον αφορά τους εμβολιασμούς θεωρώ ότι ανά πάσα στιγμή θα πρέπει να υπάρχουν και αναπληρωματικοί κατάλογοι εκτός των προγραμματισμένων, έτσι ώστε να αποφύγουμε φαινόμενα που παρατηρούνται στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Διευκρινίζοντας σημειώνει ότι «στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχουν αναπληρωματικοί κατάλογοι, ώστε όταν κάποιοι δεν τηρούν τα ραντεβού τους, τα εμβόλια να μην βγαίνουν εκτός ψυγείων και να καταστρέφονται ποσότητες αλλά να χορηγούνται σε άλλους πολίτες».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

WSJ: Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι θα είναι δύσκολη η εκεχειρία στη Γάζα μέχρι τη λήξη της θητείας Μπάιντεν

Παρά τα αλλεπάλληλα ταξίδια του Άντονι Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή, αξιωματούχοι των ΗΠΑ παραδέχονται πως μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, φαντάζει απίθανη...

Οι ΗΠΑ κατηγορούν κολοσσούς κοινωνικής δικτύωσης για μαζική παρακολούθηση χρηστών

Μελέτη για σειρά ετών αποκάλυψε πως κολοσσοί της κοινωνικής δικτύωσης κι ευρύτερα του τομέα του διαδικτύου επιδίδονται σε «μαζική παρακολούθηση» για να κεφαλαιοποιήσουν προσωπικά...

Για 8η φορά στο Κίεβο η Φον ντερ Λάιεν, από τον Φεβρουάριο 2022

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, βρίσκεται για 8η φορά από την έναρξη του πολέμου στο Κίεβο, λίγες μέρες μετά τη συγκρότηση της...

Κίνα: Το τέλος του «ηδονιστικού τρόπου ζωής»

Το «τέλος του ηδονιστικού τρόπου ζωής» που διακύρηξε ο Κινέζος ηγέτης  Σι Τζινπίνγκ, ώστε  να αναμορφώσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ανατρέπει τις ζωές...

Νέα έρευνα: Αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης Αλτσχάιμερ ανάλογα με τον τρόπο που κοιμόμαστε;

Είτε στο πλάι είτε μπρούμυτα, όλοι συνηθίζουμε να κοιμόμαστε σε μια συγκεκριμένη στάση, η οποία μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας και ενδεχομένως ακόμα και τον...

Ο ηλικιακός ρατσισμός πλήττει τις νεαρές γυναίκες

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα της LeanIn και της McKinsey & Co. οι νεότερες γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στον ηλικιακό ρατσισμό στον εργασιακό χώρο,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!