27.6 C
Nicosia
Παρασκευή 24 Μάιος 2024 | 12:55

Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας: Η αναβάθμιση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος είναι υψίστης σημασίας

Ο εξορθολογισμός και η αναβάθμιση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος είναι υψίστης σημασίας για το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, ανέφερε η Μαριλένα Ευαγγέλου, προσθέτοντας ότι μέσα από την ενίσχυση των Κλάδων Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας και του ΕΕΕ, θα αντιμετωπιστεί καλύτερα το θέμα των καθυστερήσεων στην παροχή του συγκεκριμένου επιδόματος.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Δήμαρχο Αγίας Νάπας και το Σωματείο Στήριξης Αυτισμού Αμμοχώστου – The Smile Project, η κα. Ευαγγέλου κλήθηκε να σχολιάσει το θέμα των μεγάλων καθυστερήσεων που υπάρχουν στην καταβολή του ΕΕΕ, όπως αναφέρονται στην έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως.

Η Υφυπουργός είπε ότι «από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τα καθήκοντα μου έχω εντοπίσει τις αδυναμίες κάποιες από τις οποίες αναφέρονται και στην έκθεση της κα. Λοττίδου, σε ότι αφορά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Από την πρώτη στιγμή έχουν γίνει δράσεις, έχουν μπει σε διαδικασία υλοποίησης κάποιες έχουν υλοποιηθεί, πολιτικές, οι οποίες ακριβώς στοχεύουν στην ενίσχυση του Κλάδου του ΕΕΕ για την παροχή, τον εξορθολογισμό και την αναβάθμιση του ΕΕΕ, έτσι ώστε να καταστεί ταχύτερο, πιο αποτελεσματικό και πιο δίκαιο».

Πρόσθεσε ότι «προς αυτή την κατεύθυνση έχει ενισχυθεί ο Κλάδος του ΕΕΕ με εσωτερικές διαδικασίες και αναμένουμε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό, που είναι και ο κύριος λόγος που παρουσιάζονται οι αδυναμίες. Ως εκ τούτου, ταυτόχρονα και παράλληλα υπάρχει πρόοδος σε δύο από τις παρατηρήσεις που αναφέρει η έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως, που είναι η ενημέρωση των δικαιούχων του ΕΕΕ όταν η αίτηση τους, για κάποιο λόγο, εξετάζοντας τα κριτήρια είναι εκτός κριτηρίων και άρα αναστέλλεται το συγκεκριμένο επίδομα».

Όπως είπε η Υφυπουργός «εδώ και 2μιση περίπου μήνες υπάρχει οδηγία σύμφωνα με την οποία οι δικαιούχοι αυτοί ενημερώνονται αμέσως με sms ότι υπάρχει αυτή η αναστολή, και ταυτόχρονα αποστέλλεται επιστολή μέσω της οποίας επεξηγούνται με λεπτομέρεια οι λόγοι για τους οποίους γίνεται η αναστολή. Ταυτόχρονα ζητούνται και επιπλέον στοιχεία για να γίνει διερεύνηση έτσι ώστε, αναλόγως με τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης διερεύνησης από την ΙΔΕΠ θα ακολουθηθούν και οι ανάλογες διαδικασίες».

Πέραν τούτου, συνέχισε «μέσα από την ενίσχυση του Κλάδου Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας και του Κλάδου του ΕΕΕ, θεωρούμε ότι θα αντιμετωπίσουμε ακόμα καλύτερα το θέμα των καθυστερήσεων. Ταυτόχρονα έχουμε αναπτύξει τεχνολογικά εργαλεία τα οποία συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση όπως είναι η ηλεκτρονική αίτηση του ΕΕΕ, στα τέλη Ιουνίου αλλά και το τηλεφωνικό κέντρο 1450 το οποίο έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή και χρησιμοποιείται από τους πολίτες, θεωρώ με αρκετά μεγάλη ανταπόκριση ως προς τους λειτουργούς του 1450».

Η κα. Ευαγγέλου ανέφερε επίσης ότι «υπάρχουν και άλλα τα οποία δρομολογούνται, άλλα είναι τεχνολογικά εργαλεία, άλλα είναι πολιτικές και δράσεις οι οποίες χρειάζονται αυτή την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό για τον Κλάδο του ΕΕΕ, το οποίο είναι σε εξέλιξη και δρομολογείται. Είναι ύψιστης σημασίας για το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας ο εξορθολογισμός και η αναβάθμιση του ΕΕΕ, ειδικά για το ΕΕΕ, διότι είναι το επίδομα το οποίο απευθύνεται κυρίως προς τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας».

Η Υφυπουργός είπε ακόμα ότι θα επικοινωνήσει «με την Επίτροπο Διοίκησης για να καταστήσω και στη δική της γνώση τα όσα το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, η Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας και ο Κλάδος του ΕΕΕ, κάνει προς την κατεύθυνση του να βελτιωθεί η κατάσταση, να εξορθολογιστεί και να εκσυγχρονιστεί το ΕΕΕ».

Όσον αφορά την συνάντηση η Υφυπουργός είπε πως ήθελε να δει από κοντά και να ακούσει αυτά τα οποία προσφέρουν σε σχέση με τα άτομα με αυτισμό και τις προοπτικές που υπάρχουν για να εξελίξουμε αυτές τις παροχές, μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και πως το κράτος μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω αυτές τις προσπάθειες».

Πρόσθεσε ότι «μέσα από τις συνέργειες, μέσα από συνεργασία τόσο μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και με τις ΜΚΟ μπορούμε πολύ καλύτερα να αντιμετωπίσουμε θέματα που άπτονται κοινωνικής πολιτικής, στη προκειμένη περίπτωση θέματα που αφορούν τον αυτισμό. Είμαστε σε ένα πολύ καλό δρόμο έτσι ώστε να δώσουμε περαιτέρω αναβαθμισμένες ποιοτικές υπηρεσίες προς τα άτομα με αυτισμό».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρίστος Ζαννέττου ευχαρίστησε την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας «για την άμεση ανταπόκριση να συναντηθούμε μαζί με το Σύνδεσμο The Smile Project και με την εθελοντική ομάδα που τρέχει για την υλοποίηση του έργου του αυτισμού στην Αγία Νάπα. Θέλω να την ευχαριστήσω ιδιαίτερα για το ενδιαφέρον να ανταλλάξουμε διάφορες θέσεις, απόψεις, να συζητήσουμε διάφορα προβλήματα και ειδικά να δούμε πως υλοποιούμε αυτό το όραμα, να υλοποιηθεί η ανέγερση του Κέντρου Αυτισμού στην Αγία Νάπα».

Πρόσθεσε ότι «το Κέντρο θα εξυπηρετεί τόσο την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου αλλά και γενικότερα τον τόπο μας. Μέσα από αυτές τις έγνοιες πραγματικά έχουμε διαπιστώσει ότι αυτά τα έργα χρειάζονται, επιβάλλεται να γίνουν και επιβάλλεται και η κρατική αρωγή και στήριξη μέσα από αυτόν τον τομέα όπου μια ευάλωτη μερίδα συνανθρώπων μας, ειδικά παιδιών μας , που αφορά ένα κοινωνικο-ανθρωπιστικό έργο, να το στηρίζουμε και να το υλοποιούμε».

Ο κ. Ζαννέττου ευχαρίστησε επίσης την Υφυπουργό «για την επιβεβαίωση ότι θα είναι μαζί μας για να υλοποιήσουμε αυτό το όραμα και το έργο. Εμείς σε συνεργασία μαζί με την κυβέρνηση και τις Υπηρεσίες του Υφυπουργείου θα συνεχίσουμε να στηρίξουμε αυτά τα άτομα και αυτούς όλους οι οποίοι αγωνιούν να δουν αυτό το έργο να υλοποιείται κάτι που θα στηρίξει το ανθρωπιστικό έργο και ταυτόχρονα να στεγάσει αυτά τα παιδιά που πραγματικά θα το έχουν ανάγκη στα επόμενα χρόνια».

Σημείωσε ακόμα ότι «το συγκεκριμένο έργο πρέπει να είναι σίγουρα κάτω από την ομπρέλα ΑμΕΑ και δεν μας αφήνει ασυγκίνητους μέσα από αυτά που ζούμε σήμερα στη Κύπρο».

Εξάλλου η Χρύσω Προδρόμου, Προεδρος του Συνδέσμου Smile Project ανέφερε ότι «η κυπριακή Κυβέρνηση ήδη έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει Προγράμματα Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με Σοβαρές Αναπηρίες. Όμως δεν υπάρχουν σχέδια για την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου» είπε και πρόσθεσε πως “η πρόταση για την λειτουργία του Πρότυπου Κέντρου Αυτισμού Αμμοχώστου, διατυπώνεται με βάση τις αρχές της αποϊδρυματοποίησης, της κοινωνικής ένταξης και της προαγωγής της ψυχικής υγείας”.

Στόχος, συνέχισε “είναι η παροχή υγιεινής, άνετης και ασφαλούς διαβίωσης των ατόμων με διασφάλιση τροφής, ιατρικής παρακολούθησης από ειδικευμένους γιατρούς, φροντίδα για την εισαγωγή σε κατάλληλο νοσηλευτικό ίδρυμα αν παραστεί ανάγκη, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και συμβουλευτική μέσα από προγράμματα, δράσεις, εργαστήρια και δραστηριότητες, που στοχεύουν στην προσωπική ανάπτυξη των ατόμων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Δείκτης Ask Wire Q1 2024: Σταθεροποιούνται οι τιμές αγοράς και ενοικίασης ακινήτων

Η Ask Wire, η εταιρεία που βασίζεται στην τεχνολογία, για να παρακολουθεί συναλλαγές, ζητούμενες τιμές και την κατασκευαστική δραστηριότητα στον τομέα των ακινήτων, δημοσίευσε...

Σε συνεδρία ΔΣ ΟΑΥ την επόμενη Πέμπτη ο Υπουργός Υγείας για καινοτόμα φάρμακα

Σε επαφές με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και με τις Φαρμακευτικές Εταιρείες βρίσκεται ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός με στόχο την επίλυση του...

Νόμιμος ο διορισμός Λουκίας Χριστοδούλου ως Προέδρου της ΕΠΑ για δεύτερη θητεία

Νόμιμο ενέκρινε το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο τον διορισμό της Λουκίας Χριστοδούλου στη θέση της Προέδρου της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού για δεύτερη θητεία. Συγκεκριμένα, όπως...

Μείωση αφίξεων μεταναστών – Ανάκληση καθεστώτος συμπληρωματικής προστασίας από 29 Σύρους

Σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα είναι οι αφίξεις μεταναστών σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, η εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου,...

Πυρκαγιά κοντά σε σπίτια στον Άγιο Αθανάσιο

Πυρκαγιά πλησίον κατοικημένης περιοχής πάρα τη περιοχή Αγίου Αθανασίου Λεμεσού(Σφαλαγγιώτισσα) ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής (24/5). Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα...

Παγκύπρια διαμαρτυρία έξω από τη Νομική Υπηρεσία για την υπόθεση του Θανάση Νικολάου

Παγκύπρια διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της Νομικής Υπηρεσίας, σχετικά με την υπόθεση του Θανάση Νικολάου διοργανώνει η Παγκύπρια Επιτροπή Μητέρων - Συγγενών Εθνοφρουρών,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!