19.9 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 12:39

Υπ. Δικαιοσύνης: Αύξηση 30% καταγγελιών βίας κατά γυναικών

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως σε ανακοίνωση του, αναφέρει ότι αναγνωρίζοντας τις σοβαρές επιπτώσεις της έμφυλης βίας στη ζωή των θυμάτων, επαναβεβαιώνει ότι το ζήτημα της πρόληψης και καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών αποτελεί ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας για την Κυβέρνηση.

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης σημειώνει ότι σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας, κατά τη φετινή χρονιά έχει παρατηρηθεί στον τόπο μας αύξηση του αριθμού των καταγγελιών κατά περίπου 30%, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή χρονιά.

«Υπάρχει ανάγκη να τονιστεί πως σε καμία περίπτωση η βία κατά των γυναικών και η ενδοοικογενειακή βία δεν αποτελούν ιδιωτική υπόθεση. Αντίθετα, αποτελεί χρέος κάθε ενεργού πολίτη, να ενημερώνει άμεσα τις αρμόδιες αρχές όταν έρχονται στην αντίληψή του τέτοια περιστατικά», προστίθεται.

Αναφέρεται, ότι η βία κατά των γυναικών παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την ασφάλεια. Μπορεί να προκαλέσει σωματική, ψυχική και συναισθηματική βλάβη στις γυναίκες που την υφίστανται, ενώ μπορεί να καταλήξει ακόμη και σε θάνατο.

Σημειώνεται ότι το 2017 με πρόταση του Υπουργείου, το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε στην κύρωση της διεθνούς σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, γνωστή  και ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και συνεχίζουμε έκτοτε με τρόπο συστηματικό και συντονισμένο προς την υλοποίηση των εκτεταμένων υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτήν.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται, το Υπουργείο προχώρησε την τελευταία διετία στον καταρτισμό δύο ιδιαίτερα σημαντικών νομοθετημάτων για ποινικοποίηση της παρενοχλητικής παρακολούθησης και της βίας κατά των γυναικών, τα οποία ψηφίσθηκαν σε νόμους μόλις τον περασμένο Απρίλιο.

Οι δύο αυτοί νόμοι, σημειώνεται, παράλληλα με την ψήφιση του νόμου για καταπολέμηση του σεξισμού, τη δημιουργία και λειτουργία του πολυθεματικού «Σπιτιού της Γυναίκας», καθώς και τη σύσταση ειδικών Κλιμακίων Αντιμετώπισης της Βίας στην Αστυνομία, έχουν ενισχύσει σημαντικά το πλέγμα στήριξης, ενδυνάμωσης και προστασίας των θυμάτων βίας στον τόπο μας.

Το Υπουργείο, επισημαίνει ότι προχωρεί με ταχείς ρυθμούς στη δημιουργία του Εθνικού Συντονιστικού Φορέα. «Ο Φορέας αυτός αναμένεται να αναλάβει μεταξύ άλλων τη δημιουργία Ενιαίου Αρχείου για τη συλλογή στατιστικών στοιχείων για το πρόβλημα της έμφυλης βίας, δράσεις συνεχούς και συστηματικής επιμόρφωσης των επαγγελματιών που ασχολούνται με το χειρισμό υποθέσεων βίας, καθώς και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού», προστίθεται.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με στόχο την εξάλειψη των στερεοτυπικών νοοτροπιών που δημιουργούν και αναπαράγουν την έμφυλη βία και παρεμποδίζουν την επίτευξη συνεκτικής και ισότιμης ανάπτυξης. Απώτερος στόχος, σημειώνεται, είναι η εδραίωση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών, της αξιοπρέπειας και της ανεμπόδιστης άσκησης των δικαιωμάτων τους σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς της ζωής.

«Στηρίζοντας την παγκόσμια εκστρατεία “Orange the World: Fund, Response, Prevent, Collect” φωταγωγούμε το Υπουργείο με πορτοκαλί χρώμα και στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα πως, Καμία γυναίκα δεν είναι μόνη!», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Το Celestyal Discovery πραγματοποιεί το παρθενικό του ταξίδι, υπό τη νέα εταιρική ταυτότητα

To Celestyal Discovery ξεκίνησε για το παρθενικό του ταξίδι στο Αιγαίο στις 22 Μαρτίου, 2024, υπό τη νέα εταιρική ταυτότητα της Celestyal. Αναχωρώντας το κρουαζιερόπλοιο...

Η Τζακάρτα το οικονομικό κέντρο της Ινδονησίας παρά τη μεταφορά της πρωτεύουσας

Το Κοινοβούλιο της Ινδονησίας την Πέμπτη αναγνώρισε ειδικό καθεστώς για την Τζακάρτα, διατηρώντας τη μητρόπολη ως το οικονομικό επίκεντρο της χώρας, εν μέσω σχεδιασμών...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!