16 C
Nicosia
Πέμπτη 18 Απρίλιος 2024 | 7:21

Υπουργός Υγείας: Εξασφαλισμένη η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ 

Η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη δήλωσε ότι η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ έχει εξασφαλιστεί για τα επόμενα χρόνια με βάση το πλάνο και τις δράσεις του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ενώ διαβεβαίωσε για την στενή παρακολούθηση του θέματος από το Υπουργείο Υγείας.

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του ΟΑΥ, με τη συμμετοχή των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών στο Προεδρικό Μέγαρο, η κα. Κανάρη είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τον ΟΑΥ να παρουσιάσει τον τρόπο υλοποίησης των μέτρων και των δράσεών του περί τα τέλη Σεπτεμβρίου. Στη συνάντηση εξετάστηκε το σχέδιο δράσης του ΟΑΥ για τον επόμενο χρόνο.

Όσον αφορά τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασθενείς από προσωπικούς γιατρούς, η κα. Κανάρη αναφέρθηκε στην εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων στη βάση του 80-20% που θα εισαχθεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, στην εισαγωγή κατευθυντήριων οδηγιών ώστε να υπάρχει καλύτερος εποπτικός έλεγχος και στην παροχή κινήτρων για δημιουργία ιδιωτικών κέντρων υγείας (group practices).

Όσον αφορά τους ειδικούς γιατρούς, η Υπουργός αναφέρθηκε στην εισαγωγή κριτηρίων από πλευράς ΟΑΥ για περιορισμό των στρεβλώσεων σε σχέση με τα παραπεμπτικά.

«Επίσης οφείλουμε να παράσχουμε μια ισότιμη πρόσβαση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης σε όλους τους κατοίκους», είπε προσθέτοντας ότι αυτό θα αναληφθεί στην ολότητά του από τον ΟΑΥ με προσωπικούς, ειδικούς γιατρούς και πρόσθετες δράσεις.

Πρόσθεσε ότι θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση με συγκεκριμένες ειδικότητες στις οποίες υπάρχουν ελλείψεις όπως ενδοκρινολόγοι, αλλεργιολόγοι κ.α.

Στο θέμα των καινοτόμων φαρμάκων, ανέφερε, αποφασίστηκε στη σύσκεψη όπως ένα αρκετά αυξημένο κονδύλι εισαχθεί στον προϋπολογισμό του 2024 από τον ΟΑΥ και όπως περιοριστεί το συγκεκριμένο κονδύλι που βρισκόταν στο Υπουργείο Υγείας.  Εξέφρασε επίσης συμφωνία με τα ποιοτικά κριτήρια του ΟΑΥ για τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Παράλληλα είπε ότι το Υπουργείο έθεσε κάποια άλλα θέματα προς τον ΟΑΥ όπως η αύξηση της κατ’ οίκον νοσηλείας σε συγκεκριμένα άτομα τρίτης ηλικίας.

Εξέφρασε την άποψη ότι τα μέτρα και οι δράσεις του ΟΑΥ είναι αποτελεσματικές και είπε ότι ο Πρόεδρος τους ζήτησε να παρουσιαστεί ο τρόπος υλοποίησής τους προς το τέλος Σεπτεμβρίου.

Σε σχέση με τη συνάντηση με τον ΟΚΥπΥ που είχε προηγηθεί, η κα. Κανάρη είπε ότι το βασικότερο θέμα του Οργανισμού είναι ότι παρέλαβε δημόσια νοσηλευτήρια που χρήζουν βελτίωσης, αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού. Παράλληλα είπε ότι έχουν απορροφήσει όλο το προσωπικό υγείας από το δημόσιο και προσλαμβάνουν και δικό τους προσωπικό και είναι θέματα που πρέπει να συζητήσουν στον προϋπολογισμό τους.

Ο στόχος του ΟΚΥπΥ ανέφερε είναι να μειωθεί το κόστος αλλά να αυξηθούν τα έσοδα του και είπε ότι ο Πρόεδρος τους ζήτησε να δείξουν τους τρόπους με βάση τους οποίους τα δημόσια νοσηλευτήρια θα μπουν σε καλό δρόμο όσον αφορά τη βιωσιμότητα και ποιότητα υπηρεσιών.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη ορθής τιμολόγησης των ιατρικών πράξεων και σωστής ανάκτησης των δαπανών από τον ΟΑΥ και άλλους οργανισμούς και υπηρεσίες, κάτι που όπως είπε μέχρι στιγμής στηριζόταν περισσότερο από το Υπ. Υγείας, ενώ δεν είναι ευθύνη του Υπουργείου.

Αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, την επέκταση υπηρεσιών στα δημόσια νοσηλευτήρια και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους. Για τον σκοπό αυτό πρόσθεσε έχουν περίπου 110 εκ. ευρώ από τα οποία τα 48 εκ. περίπου είναι στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ είπε ότι το Υπουργείο θα παρακολουθεί την υλοποίηση αυτών των έργων.

Σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχουν σκέψεις για μελέτη για πολυασφαλιστικό σύστημα σε περίπτωση που κάτι δεν πάει σωστά με τη βιωσιμότητα του ΓεΣΥ, η κα. Κανάρη είπε ότι δεν τέθηκε  κάτι τέτοιο. Πρόσθεσε ότι αυτό που συζητήθηκε είναι η ανάγκη επικαιροποίησης μιας μελέτης που έγινε για τη βιωσιμότητα και τον στρατηγικό σχεδιασμό του ΟΚΥπΥ.

Αισιοδοξία Προέδρου ΟΑΥ για διαβουλεύσεις με ιδιωτικά νοσηλευτήρια

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΟΑΥ Σταύρος Μιχαήλ είπε ότι διαβεβαίωσαν τον ΠτΔ ότι με βάση τα στοιχεία και τις υποθέσεις που έχουν κάνει δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα βιωσιμότητας στον Οργανισμό και ότι είναι ένα θέμα που προωθούν διαρκώς και προσπαθούν πάντα οι προϋπολογισμοί τους να εντάσσονται στα πλαίσια της αναλογιστικής μελέτης του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας στη Γενεύη που διαβεβαιώνει ότι μέχρι το 2030 δεν υπάρχει πρόβλημα βιωσιμότητας.

Σε σχέση με την ποιότητα, ο κ. Μιχαήλ είπε ότι αναφέρθηκαν στα διάφορα μέτρα που παίρνουν σε σχέση με τους προσωπικούς και  ειδικούς γιατρούς, τα νοσηλευτήρια και την ενδονοσοκομειακή φροντίδα. Μεταξύ αυτών οι κατευθυντήριες γραμμές ελέγχου των παραπεμπτικών και τα ποιοτικά κριτήρια που θέτουν. Αναφέρθηκε επίσης στο νέο τρόπο αμοιβής των νοσηλευτηρίων με βάση την ποιότητα με εφαρμογή από 1η Σεπτεμβρίου.

Σε σχέση με τις στρεβλώσεις, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στο θέμα των λιστών αναμονής και στην υπερπροσφορά σε θέματα χημείων και ακτινοδιαγνωστικών κέντρων, ενώ ο κ. Μιχαήλ είπε ότι πρωτίστως για τα θέματα αυτά είναι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Ο κ. Μιχαήλ εξέφρασε την ικανοποίηση του ΟΑΥ για τη στήριξη από τον Πρόεδρο, την Υπουργό Υγείας και τον Υπουργό Οικονομικών στην προσπάθεια του ΟΑΥ για θωράκιση και ενδυνάμωση του ΟΑΥ, έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους τη βιωσιμότητα.

Ερωτηθείς για εκτιμήσεις και προειδοποιήσεις εργοδοτών για κατάρρευση του ΓεΣΥ, ο κ. Μιχαήλ είπε ότι η τελευταία ανακοίνωση της ΟΕΒ ήταν για εξάσκηση πίεσης ώστε να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και δεν είχε τίποτε παραπάνω.

«Ήταν μια μικρή έμμεση απειλή ότι αν φύγουν κάποια νοσηλευτήρια από το σύστημα ίσως να έχουν προβλήματα. Εμείς δεν θεωρούμε ότι υπάρχει αυτό το θέμα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι σήμερα τα νοσηλευτήρια θα πάρουν την τελική πρόταση του ΟΑΥ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι κατά 99,9% όλα τα νοσηλευτήρια θα έρθουν να υπογράψουν τις συμβάσεις από 1η Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά τις δράσεις που προτάθηκαν για τις λίστες αναμονής, ο κ. Μιχαήλ έκανε λόγο για προσπάθεια μείωσης των παραπεμπτικών από προσωπικούς ιατρούς με τους οποίους είναι σε διαβούλευση ώστε οι παραπομπές να στηρίζονται σε πρωτόκολλα και κατευθυντήριες γραμμές. Παράλληλα είπε ότι μακροχρόνια θα αρχίσουν διαβουλεύσεις με εταιρείες όπου οι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ είναι σε μικρούς αριθμούς και θα εργαστούν στο θέμα της κουλτούρας των ασθενών ώστε να μην πιέζουν για επιπρόσθετα παραπεμπτικά, για δεύτερη, τρίτη ή τέταρτη γνώμη.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι ο Υπουργός Οικονομικών τους ενημέρωσε στη σύσκεψη ότι έχει εγκρίνει τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό του ΟΑΥ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πρόγραμμα για στήριξη τ/κ επιχειρήσεων από ΕΕ ανακοίνωσε η Κομισιόν

Πρόγραμμα για στήριξη της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και ώθηση στο εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής εγκαινιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε...

Υπουργός Εσωτερικών: Οι παράτυπες μετακινήσεις εκλογέων θα καταγγελθούν

Σε περιπτώσεις που μετά τον έλεγχο αποδειχθεί ότι έγιναν παράτυπα πιστοποιήσεις των στοιχείων πολιτών για τη μετακίνηση των εκλογικών τους δικαιωμάτων σε άλλους Δήμους ή Κοινότητες,...

Ιράν: «Το ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό συνοδεύει ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα»

Το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν συνοδεύει ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός του, ο ναύαρχος Σαχράμ Ιρανί, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο...

Χεζμπολάχ: 18 Ισραηλινοί τραυματίες, ένας σε κρίσιμη κατάσταση από επίθεση με drone και πυραύλους (βίντεο)

Δεκαοκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο έπληξε κοινοτικό κέντρο στο χωριό Arab al-Aramshe, δήλωσαν οι γιατροί και ο...

Πληροφορία για θετικό δείγμα ντόπινγκ Έλληνα διεθνή ποδοσφαιριστή

Μια «κακή» πληροφορία για το ελληνικό ποδόσφαιρο μετέφερε η ιστοσελίδα dikisports, που επικαλείται το International Testing Agency (Λωζάνη). Σύμφωνα με αυτή, Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής που...

SKY express: Αύξηση 15% στην επιβατική κίνηση και 26% στα έσοδα της το πρώτο τρίμηνο

Συνολική αύξηση επιβατικής κίνησης 15% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 κατέγραψε η SKY express. Η αύξηση της επιβατικής κίνησης του εσωτερικού άγγιξε το...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!