Απαραίτητη προϋπόθεση για να διατηρήσουμε την επιδημιολογική μας εικόνα σε ελεγχόμενο επίπεδο είναι η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των μέτρων ατομικής προστασίας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου.
Μιλώντας στο πλαίσιο επίσκεψης σε σημείο δειγματοληψίας με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού και τον Δήμαρχο Στροβόλου, ο κ. Ιωάννου, ερωτηθείς εάν τα χθεσινά κρούσματα προκαλούν ανησυχία, επεσήμανε ότι τα αποτελέσματα όλης της εβδομάδας είναι ανησυχητικά.
«Τονίζουμε εδώ και καιρό ότι απαραίτητη προϋπόθεση για διατήρηση της επιδημιολογικής εικόνας είναι και η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Πέραν των στοχευμένων και πληθυσμιακών τεστ που κάνουμε, ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που μας δίνει τη δυνατότητα έγκαιρα να εντοπίζουμε λοιμώξεις, να απομονώνονται, να γίνεται η ιχνηλάτηση και να περιορίζουμε τη διασπορά του ιού, απαραίτητη είναι και η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και μέτρων ατομικής προστασίας. Οποιοσδήποτε εφησυχασμός ή χαλάρωση θα επιφέρει επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων», τόνισε ο κ. Υπουργός.
Συνεχίζοντας και αναφερόμενος στο ποσοστό θετικότητας των τελευταίων ημερών, ο κ. Ιωάννου σημείωσε πως «την τελευταία εβδομάδα δυστυχώς βλέπουμε μια αύξηση της θετικότητας ειδικά στα rapid test, περίπου στο 50%, από 0,4% έχει αυξηθεί σε 0,6%. Αυτό είναι ανησυχητικό, αναμενόμενο μεν ως ένα σημείο λόγω και των χαλαρώσεων που είχαν γίνει πριν εβδομάδες. Επ’ ευκαιρία απευθύνουμε ακόμα μια φορά έκκληση στον κόσμο να συνεργαστεί, να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας. Είναι ο μόνος τρόπος να εμποδίσουμε τη διασπορά του ιού.
Για να μπορεί να δουλέψει και να έχει αποτέλεσμα η στρατηγική μας βασιζόμαστε στο τρίπτυχο εμβολιασμοί -που προχωρά κανονικά το εμβολιαστικό πλάνο και αυτή την εβδομάδα αναμένουμε γύρω στις 60,000 δόσεις εμβολίων-, τήρηση των μέτρων παράλληλα με τα πολλά διαγνωστικά τεστ που διενεργούνται. Για να δουλέψει (σ.σ. η στρατηγική) είναι απαραίτητα και τα τρία συστατικά της στρατηγικής».
Ερωτηθείς εάν υπάρχει πρόθεση για λήψη πιο δυναμικών μέτρων, δεδομένου ότι σε πολλά κράτη της Ευρώπης λαμβάνονται πιο αυστηρά μέτρα, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι στις πλείστες χώρες από τον περασμένο Νοέμβριο είναι σε καθεστώς lockdown. «Εμείς είμαστε η χώρα που μπήκε τελευταία σε lockdown και βγήκε πρώτη από το lockdown και αυτό οφείλεται και στη συνεργασία του κόσμου, οφείλεται όμως και στη στρατηγική μας με τα πολλά και στοχευμένα τεστ. Ειδικά με τις μεταλλάξεις, τα τεστ είναι απαραίτητο στοιχείο μας και είναι αυτό που μας κρατά την εικόνα και μας επιτρέπει να συγκρατούμε τα νούμερα», σημείωσε. Πρόσθεσε δε πως στις πλείστες χώρες υπάρχουν ακόμα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, παραμένουν κλειστοί οι χώροι εστίασης, το λιανεμπόριο, κτλ. «Ελπίζω αν διατηρήσουμε αυτή την εικόνα, είμαστε προς το τέλος, αντιλαμβανόμαστε την κόπωση του κόσμου αλλά μέχρι τα μέσα Μαΐου με τέλη Μαΐου θα έχουμε αναπτύξει ανοσία μέσω του εμβολιασμού, που θα μας επιτρέψει πλέον να άρουμε και τους οποιουσδήποτε περιορισμούς», υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας.
Κληθείς να πει εάν γίνονται και στην Κύπρο σχεδιασμοί για αξιοποίηση των self-test, όπως γίνεται ήδη στην Ελλάδα για το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Υπουργός επεσήμανε το γεγονός ότι στην Κύπρο γίνονται rapid test στα σχολεία εβδομαδιαία βάση σε όλους τους μαθητές. «Έχει τεράστια διαφορά το self-testing, που εναπόκειται στο κάθε άτομο να το κάνει, παρά να το διενεργούμε εμείς, να βεβαιωνόμαστε ότι όλοι οι μαθητές κάνουν το τεστ, δηλώνονται τα αποτελέσματα και αρχίζει αμέσως η ιχνηλάτηση. Άρα είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά σε αυτό», διευκρίνισε ο κ. Ιωάννου.
Σε ερώτηση σχετικά με την προώθηση ενός αυστηρότερου νομοθετικού πλαισίου για τις περιπτώσεις όπου καθηγητής αρνείται να υποβληθεί σε τεστ, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι δεν είναι πολλές αυτές οι περιπτώσεις και εξήγησε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι επί της παρούσης. «Το σημαντικό είναι να αντιληφθούμε την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα των τεστ, να προσερχόμαστε να κάνουμε τα τεστ. Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι αρνούνται, υπάρχουν όμως οι τρόποι επίλυσης μέσω του Υπουργείου Παιδείας», είπε τέλος ο κ. Ιωάννου.