25 C
Nicosia
Τρίτη 20 Απριλίου 2021 | 10:58

Το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών δέχθηκε να κάνει rapid test

Από σήμερα οι μαθητές και οι μαθήτριες της Μέσης Εκπαίδευσης για να μπορούν να παρευρίσκονται στο σχολείο θα πρέπει να προσκομίζουν πιστοποιητικό αρνητικής διαγνωστικής ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) σε εβδομαδιαία βάση, όπως ορίζεται στο Διάταγμα του Υπουργού Υγείας, με το Διευθυντή Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ηλία Μαρκάτζιη να δηλώνει στο ΚΥΠΕ ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών δέχθηκε να κάνει το τεστ.

Σύμφωνα με το Διάταγμα, όσοι μαθητές/μαθήτριες δεν προσκομίζουν πιστοποιητικό αρνητικής διαγνωστικής ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, είτε για οποιοδήποτε ιατρικό λόγο αδυνατούν να μετάσχουν με φυσική παρουσία στο σχολείο, τυγχάνουν εξ ́ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ και ερωτηθείς αν τα παιδιά προσήλθαν κανονικά στα σχολεία προσκομίζοντας πιστοποιητικό αρνητικής διαγνωστικής ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, ο Διευθυντής Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ηλίας Μαρκάτζιης είπε ότι ελάχιστα παιδιά δεν πήγαν σχολείο και πρόσθεσε ότι ελάχιστα παιδιά αρνήθηκαν και αρνούνται να κάνουν το τεστ.

«Άρα, το πρώτο δεδομένο είναι ότι οι ανησυχίες μας ότι μαζικά τα παιδιά ήταν να πουν ότι δε θέλουν να κάνουν το τεστ, ήταν αβάσιμα. Αντίθετα, το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών δέχθηκαν να κάνουν το τεστ τους. Επίσης, φάνηκε από τα αποτελέσματα της Παρασκευής ότι ήταν και πολύ περιορισμένος ο αριθμός κρουσμάτων. Είχαμε μόνο 11 με γύρω στις 10.150 τεστ. Αυτό μας δείχνει ότι το ποσοστό είναι πολύ χαμηλό», πρόσθεσε.

Το κάθε σχολείο, συνέχισε ο κ. Μαρκάτζιης, θα εξασφαλίζει να δίνει τη δυνατότητα εκπαίδευσης, μέσω της τηλεκπαίδευσης, στα παιδιά που αδυνατούν για οποιοδήποτε λόγο να μετάσχουν με φυσική παρουσία στο σχολείο.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την εφαρμογή των πρωτοκόλλων, ο κ. Μαρκάτζιης είπε ότι υπάρχουν τα πρωτόκολλα, τα θυμίζουν καθημερινώς και πρόσθεσε ότι γίνεται και μια επίβλεψη στα σχολεία, ούτως ώστε να τηρούνται όλα τα μέτρα.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Θέμης Πολυβίου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι το θετικό και το χαιρετίζουν ως Οργάνωση είναι το ότι εξελίχθηκε η όλη διαδικασία ομαλά, χωρίς παρατράγουδα, χωρίς τίποτε.

«Φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία ότι είναι μικρός ο αριθμός των παιδιών που δεν έκαναν το τεστ και έμειναν σπίτι. Για την Πάφο, για παράδειγμα, που έχουμε στοιχεία, το 94% των παιδιών προσήλθε κανονικά με τα τεστ. Στις άλλες Επαρχίες είναι μερικές δεκάδες. Από τις 17,5 χιλιάδες παιδιά που έπρεπε να παρουσιαστούν, δεν είναι μεγάλος ο αριθμός όσων δεν παρουσιάστηκαν, είναι 300 παιδιά περίπου, λίγο πάνω, λίγο κάτω. Απλώς δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια τους αριθμούς, διότι εξετάζεται ποια παιδιά έμειναν στο σπίτι και έχουν κρούσμα, είναι επαφές, κλπ», πρόσθεσε.

Άρα, συνέχισε ο κ. Πολυβίου, «θεωρούμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία αντιλήφθηκε τη σημασία του να κάνει το τεστ για να επιστρέψει σε ένα ασφαλές σχολείο, το οποίο δε θα χρειαστεί να ξανά κλείσει και θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος της χρονιάς».

Σε ερώτηση αν θα συνεχίσει η παρουσία στα σχολεία κινητών μονάδων για διενέργεια δειγματοληψίας με rapid test, ο κ. Πολυβίου απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι θα είναι καθορισμένες οι μέρες σε κάθε σχολείο για να γίνεται το τεστ.

«Μάλιστα, έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας να γίνουν διευθετήσεις από τώρα και για τα Γυμνάσια που θα ξεκινήσουν την άλλη εβδομάδα και εκείνο που μας λέχθηκε είναι ότι θα αρχίσει σιγά-σιγά, ναι, να ετοιμάζεται και ένα πρόγραμμα για τα Γυμνάσια», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν έχουν συζητήσει και παλαιότερο αίτημα τους για εμβολιασμό εκπαιδευτικών, ο κ. Πολυβίου είπε ότι σήμερα επικοινώνησαν με το Υπουργείο Υγείας και επανέλαβαν το αίτημα τους για εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, καθαρά πάνω σε προαιρετική βάση.

«Είχαμε μιλήσει με το Γραφείο του κ. Υπουργού και θα επικοινωνήσουμε με την αρμόδια λειτουργό για να μιλήσουμε για το θέμα», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των εξετάσεων και για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που χρειαστεί να ξανά κλείσει το σχολείο και αν θα δημιουργήσει πρόβλημα ολοκλήρωσης της σχολικής χρονιάς , ο κ. Πολυβίου είπε ότι «έχουμε χρόνο μπροστά μας αρκετό».

«Άρα, εάν τα σχολεία συνεχίσουν τώρα κανονικά και καθοριστεί και η ύλη, -πράγμα το οποίο ζητήσαμε και σήμερα -και ελπίζουμε ότι εντός των προσεχώς δύο, τριών ημερών θα έχουμε συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας για να συζητήσουμε αυτό το θέμα, νομίζω θα πάμε κανονικά», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΗΠΑ: Προειδοποιήσεις στις αμερικανικές αεροπορικές για τις πτήσεις στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) παρότρυνε χθες, Δευτέρα, τις αεροπορικές εταιρείες να επιδείξουν «ουσιαστική προσοχή» όταν πετούν κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με...

Το πρώτο βίντεο της πτήσης του drone στον Άρη

Η NASA έδωσε στην δημοσιότητα το πρώτο βίντεο της ιστορικής πτήσης του αυτόνομου ιπτάμενου οχήματος της στον Κόκκινο Πλανήτη. Για πρώτη φορά επιτυγχάνεται η...

Το σχίσμα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Του Παναγιώτη Κουμάνταρου [email protected] Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και δεν θα ήταν υπερβολικό να λεχθεί πως τις τελευταίες δύο ημέρες συντελείται κοσμογονία στο...

Στο 100% της πληρότητας το νοσοκομείο Αμμοχώστου

Στο 100% της πληρότητάς του έφτασε σήμερα, Τρίτη το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το οποίο λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς, αφού νοσηλεύονται 75 ασθενείς με κορωνοϊό. Από...

Αναστασιάδης: Ελπίζω η Τουρκία να πάει στη Γενεύη με δημιουργικές προτάσεις

Όπως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ηχογράφησε τα όσα λέχθησαν έτσι πράξαμε κι εμείς, λέει σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του alpha ο Πρόεδρος Αναστασιάδης,...

Μας έπνιξε η σκόνη και απρόβλεπτες ψηλές θερμοκρασίες

Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης παρατηρούνται σήμερα, 20 Απριλίου 2021, στην ατμόσφαιρα σύμφωνα με τις μετρήσεις των επίγειων Σταθμών του Δικτύου Παρακολούθησης της Ποιότητας Αέρα του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!