8.8 C
Nicosia
Πέμπτη 14 Νοέμβριος 2024 | 7:09

Υπουργός Υγείας: Καμιά πρόθεση για αυστηροποίηση των μέτρων

Σε απολογισμό του έργου του για την περίοδο Μαρτίου του 2018 μέχρι Ιούνιο του 2021 προέβη την Τρίτη ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, με αφορμή την ολοκλήρωση της θητείας μου ως μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο απερχόμενος Υπουργός της Υγείας αναφέρθηκε στην εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας, κάνοντας λόγο για «τη μεγαλύτερη κατάκτηση της κυπριακής κοινωνίας», αλλά και για το δύσκολο έργο της διαχείριση της πανδημίας.

Αναφέρθηκε σε «έναν αγώνα δρόμου», ώστε να μπορέσει να διασφαλιστεί ότι το Σύστημα Υγείας μας, αν και νεοσύστατο, θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις που είχε ενώπιον της η Κύπρος.

Παράλληλα, ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε και στις προσπάθειες για βελτίωση και εκσυγχρονισμό των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε με αφορμή την αποχώρησή του, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου είπε πως όταν το 2018 αποδέχθηκε την τιμητική πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για να αναλάβει το Υπουργείο Υγείας, είχε πλήρη επίγνωση του επίπονου έργου, που θα είχε να διαχειριστεί.

Εξάλλου, σημείωσε «οι όροι εντολής που έλαβα από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν σαφείς και χαρακτηριστικοί της αποφασιστικότητας της Κυβέρνησης, για υλοποίηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, που άλλαξαν τα δεδομένα στον τομέα της Υγείας».

Κοντά στο 1 δις ο προϋπολογισμός  – Επένδυση στον τομέα της Υγείας

Σύμφωνα με τον απερχόμενο Υπουργό «η στήριξη της Υγείας αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση», συμπληρώνοντας πως «απόδειξη τούτου είναι το γεγονός ότι ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας για το τρέχον έτος πλησιάζει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ και αποτελεί σχεδόν το 10% του συνολικού Κρατικού Προϋπολογισμού».

«Πρόκειται για τον ψηλότερο Προϋπολογισμό που έχει εγκριθεί στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, με δαπάνες που έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι οι πραγματικές δαπάνες το 2020 ανήλθαν στα 946 εκατομμύρια, ήταν δηλαδή δύο φορές υψηλότερες από τις πραγματικές δαπάνες του 2012», είπε.

Σημείωσε πως «η προσήλωση της Κυβέρνησης σε πολιτικές που ενισχύουν τομείς της κοινωνίας, όπως η Υγεία, προς όφελος των πολιτών, αποτυπώνεται και στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου», για να προσθέσει ότι «με προϋπολογισμό €74,1 εκατομμυρίων, η Υγεία αποτελεί τον πρώτο από τους πέντε άξονες πολιτικής του Σχεδίου, για την αξιοποίηση πόρων που θα διατεθούν στην Κύπρο για την περίοδο 2021-2026, από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Εφαρμογή ΓεΣΥ

Αναφερόμενος στην εφαρμογή του ΓεΣΥ από την 1η Ιουνίου του 2019, ο Υπουργός Υγείας είπε πως «μπορούμε περήφανα να μιλάμε για την επιτυχία ολόκληρης της κοινωνίας να εφαρμόσει ένα σύγχρονο και ανθρωποκεντρικό Σύστημα Υγείας, με βασικά χαρακτηριστικά του την καθολικότητα, την ίση μεταχείριση και την αλληλεγγύη», συμπληρώνοντας ότι «μια μεταρρύθμιση που δυστυχώς δεν αντιμετωπίστηκε εξ αρχής από όλους ως μια κοινωνική κατάκτηση, το ΓεΣΥ πήρε σάρκα και οστά μετά από ατέρμονες συζητήσεις δεκαετιών, σε κλίμα έντονων αμφισβητήσεων».

Ανέφερε ακόμα πως «ζήσαμε έντονες στιγμές και δεν θα ήμουν ειλικρινής εάν δεν έλεγα ότι μέχρι και την υστάτη, η υλοποίησή του φάνταζε Γολγοθάς για όλους μας στο Υπουργείο Υγείας και στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας», για να προσθέσει πως «οι εν μέρει δικαιολογημένες αντιδράσεις της ιατρικής κοινότητας καθησυχάστηκαν σε μεγάλο βαθμό στην πορεία και βλέποντας την ανταπόκριση των δικαιούχων απέναντι στο νέο Σύστημα Υγείας».

Η απόφασή μας, είπε, «να βάλουμε στο επίκεντρο των σχεδιασμών του ΓεΣΥ τους ασθενείς και τους εν δυνάμει ασθενείς αναμφίβολα μας δικαίωσε και έκτισε γύρω από το ΓεΣΥ ένα τείχος προστασίας. Παρά την πολεμική που δέχθηκε το ΓεΣΥ και παρόλο που στην έναρξή του τα δεδομένα δεν ήταν ευοίωνα, με τους αριθμούς των συμβεβλημένων παροχέων να μαρτυρούν του λόγου το αληθές, το τρένο βρισκόταν ήδη στις ράγες και διέγραφε την πορεία του».

892 χιλιάδες δικαιούχοι εγγεγραμμένοι στο Σύστημα

Ο κ. Ιωάννου είπε πως «η επιβεβαίωση έρχεται από τους 892 χιλιάδες δικαιούχους που είναι εγγεγραμμένοι στο Σύστημα και λαμβάνουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ή ενδονοσοκομειακής περίθαλψης», υπογραμμίζοντας πως «το ΓεΣΥ, που πολλοί έσπευσαν να ακυρώσουν εν τη γενέσει του, αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη κατάκτηση της κυπριακής κοινωνίας, έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη όχι μόνο των πολιτών, αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των παρόχων υπηρεσιών υγείας».

Σε σχέση με την μετέπειτα πορεία του ΓεΣΥ, είπε πως πρέπει «να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αναφύονται και να απαλειφθούν οι όποιες αδυναμίες του, ώστε να συνεχιστεί η ποιοτική αναβάθμισή του», σημειώνοντας πως «ο περιορισμός των καταχρήσεων μέσα από μια σειρά μέτρων, όχι απαραίτητα τιμωρητικών, αλλά επιμορφωτικών για τους παρόχους και τους δικαιούχους, αποτελεί τη βασική προτεραιότητα για το άμεσο μέλλον».

«Η αλλαγή κουλτούρας σίγουρα θα διασφαλίσει την οικονομική βιωσιμότητα του ΓεΣΥ προς όφελος των δικαιούχων. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το ΓεΣΥ είναι ένα Σύστημα υπό εξέλιξη και όσο βελτιώνεται και εμπλουτίζεται τόσο περισσότερο θα προσφέρει για να εξυπηρετεί πρώτα και κύρια τον ασθενή που το χρειάζεται», ανέφερε.

Αυτονόμηση Δημόσιων Νοσηλευτηρίων – ΟΚΥπΥ

Αναφερόμενος στο θέμα, είπε πως ότι έκτοτε έγιναν πολλά βήματα για να φτάσουμε πιο κοντά στον στόχο, σημειώνοντας πως «για να επιτευχθεί η εργασιακή ειρήνη, δόθηκαν μισθολογικές αναβαθμίσεις στις Κλίμακες των ιατρών, των νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών υγείας και είναι αυτή τη στιγμή οι υψηλότερες που δόθηκαν ποτέ, προχωρήσαμε σε προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και στελεχώσαμε τον ΟΚΥπΥ με γραμματειακό/διοικητικό προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια».

Επιπρόσθετα, ανέφερε πως προωθήθηκαν αναπτυξιακές αναβαθμίσεις στις κτιριακές εγκαταστάσεις στα Κέντρα Υγείας και τα νοσηλευτήρια παγκύπρια, ενώ ενδεικτικά αναφέρθηκε στις εργασίες που είναι σε εξέλιξη και αφορούν στην αναβάθμιση του Περιφερειακού Νοσοκομείου Τρόοδους και στη δημιουργία ΤΑΕΠ, στη δημιουργία Μονάδας Αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, στην αποπεράτωση της νέα πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, στην επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου, στη δημιουργία ανεξάρτητου Κέντρου Θαλασσαιμίας, και άλλα έργα μικρότερης ή μεγαλύτερης έκτασης που θα ενδυναμώσουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Επιπλέον, είπε η Κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δαπάνες ύψους €46,5 εκατομμυρίων για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό τους, ενώ πρόσθεσε πως ανάμεσα σε άλλα, το επόμενο διάστημα δρομολογούνται έργα όπως η δημιουργία ή και η επέκταση Μονάδων Αιμοκάθαρσης σε όλα τα νοσηλευτήρια, η δημιουργία νέου Νοσοκομείου Ψυχικής Υγείας το οποίο έχει ήδη προκηρυχθεί, η ενίσχυση του Μακάρειου Νοσοκομείου και των Γενικών Νοσοκομείων Πάφου και Λεμεσού, των ΤΑΕΠ σε όλα τα νοσοκομεία, κοκ.

«Όλες οι ενέργειες που γίνονται σε συνεργασία με τον ΟΚΥπΥ στοχεύουν στη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των δημόσιων νοσηλευτηρίων, έτσι ώστε να καταστούν βιώσιμοι και ανταγωνιστικοί οργανισμοί σε περιβάλλον ΓεΣΥ. Το υπαρκτό επίπεδο των υπηρεσιών υγείας που προσφέρεται στα δημόσια νοσηλευτήρια φάνηκε τους τελευταίους 15 μήνες, οπότε και ανέλαβαν το δύσκολο έργο της περίθαλψης των ασθενών με COVID. Χάριν στον επαγγελματισμό του προσωπικού, η Κύπρος κατάφερε να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς το ποσοστό θνησιμότητας και να έχει τις λιγότερες απώλειες. Η σκληρή δουλειά των επαγγελματιών υγείας που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή βοήθησαν στην προφύλαξη του Συστήματος Υγείας σε αντίθεση με τα όσα παρακολουθήσαμε σε άλλες χώρες του εξωτερικού», είπε ο κ. Ιωάννου.

Διαχείριση της πανδημίας

Αναφορικά στην διαχείριση της πανδημίας, ο κ. Ιωάννου είπε ότι «ένα μεγάλο κεφάλαιο του έργου του Υπουργείου αναλώθηκε στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού», για να συμπληρώσει ότι «ήδη από τον Ιανουάριο του 2020 και προτού καλά-καλά η επιστημονική κοινότητα αποκτήσει επαρκή γνώση για τον νέο ιό που πρωτοεμφανίστηκε στην Ουχάν της Κίνας, το Υπουργείο Υγείας μερίμνησε, ακολουθώντας τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), να εφαρμόσει αυστηρά μέτρα αρχικά στις πύλες εισόδου και στη συνέχεια στην κοινότητα».

Όπως είπε «η έγκαιρη εφαρμογή πρωτοκόλλων και μέτρων συνέβαλε στην καθυστέρηση εμφάνισης του ιού στη χώρα μας», υπενθυμίζοντας πως «η Κύπρος ήταν η τελευταία χώρα ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ, όπου ανιχνεύθηκαν στις 9 Μαρτίου 2020 τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού».

«Παρόλα τα προληπτικά μέτρα, υπό τη σκιά της πανδημίας και της ταχύτατης μετάδοσης του ιού, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την εφαρμογή του 1ου καθολικού lockdown από τα μέσα Μαρτίου μέχρι τις αρχές Μαΐου του 2020. Στόχος μας τη δεδομένη στιγμή ήταν να περιορίσουμε κατά το δυνατό τη διασπορά του ιού και να προχωρήσουμε με πρόσθετες ενέργειες για τη θωράκιση του Συστήματος Υγείας», είπε.

Ανέφερε πως η κυβέρνηση επιδόθηκε «σε έναν αγώνα δρόμου, για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι το Σύστημα Υγείας μας, αν και νεοσύστατο, θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις που είχαμε ενώπιον μας».

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «ορίσαμε νοσοκομείο αναφοράς, εφαρμόσαμε διαδικασίες, δημιουργήσαμε τα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας και τα Ιατρεία Βραχείας Νοσηλείας, εξασφαλίσαμε επαρκή εξοπλισμό και αναλώσιμα και ενισχύσαμε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τις Κλινικές COVID», σημειώνοντας πως «επιστρατεύσαμε ιατρικό προσωπικό από τον ιδιωτικό τομέα για να συνδράμουν με τους συναδέλφους τους στα δημόσια νοσηλευτήρια που έδωσαν τη δύσκολη μάχη από την πρώτη γραμμή».

Εξάλλου, πρόσθεσε πως «εφαρμόζοντας την πολιτική των στοχευμένων τεστ στην κοινότητα, μπορούσαμε να εντοπίσουμε τα θετικά περιστατικά και έγκαιρα αρχίζαμε την ιχνηλάτηση των επαφών τους, μειώνοντας την πιθανότητα διασποράς του ιού».

Σχετικά με τους εμβολιασμούς, είπε πως «από τον περασμένο Δεκέμβριο, προσθέσαμε στη φαρέτρα μας το όπλο των εμβολιασμών, το οποίο αποδεικνύεται σωτήριο για την προστασία της υγείας μας», σημειώνοντας πως «για του λόγου το αληθές μαρτυρούν τα θετικά αποτελέσματα που καταγράφουμε στις μεγαλύτερες ηλικίες, όπου το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ξεπερνά το 90%».

Δώσαμε, είπε, «προτεραιότητα και εμβολιάσαμε από τα αρχικά στάδια τους ηλικιωμένους και τους διαμένοντες σε στέγες ευγηρίας, κρίνοντας ότι είναι πιο ευάλωτοι και έχουν πολύ πιο αυξημένες πιθανότητες σοβαρής νόσησης. Αυτό αποδείχθηκε σωστή πρακτική αφού τους τελευταίους μήνες έχουμε μηδενικά κρούσματα από οίκους ευγηρίας, ενώ οι νοσηλείες ηλικιωμένων έχουν μειωθεί κατακόρυφα».

Ο Κωσταντίνος Ιωάννου ανέφερε πως εφαρμόζοντας ένα ταχύτατο πρόγραμμα εμβολιασμού, μέσω του οποίου διοχετεύαμε τα εμβόλια που παραλαμβάναμε αμέσως για τον εμβολιασμό των πολιτών, έχουμε πλέον πετύχει τον πρώτο στόχο που είχαμε θέσει για εμβολιασμό τουλάχιστον με την 1η δόση του 65% του πληθυσμού εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021, ενώ πρόσθεσε πως «πλέον, βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο του εμβολιαστικού πλάνου, όπου απαιτείται η θετική ανταπόκριση από ολόκληρη την κοινωνία στο κάλεσμα για εμβολιασμό, ειδικά των νέων συμπολιτών μας».

Τόνισε στη συνέχεια πως «όλα τα δεδομένα συγκλίνουν στα οφέλη που έχει να προσφέρει ο εμβολιασμός τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, αλλά κυρίως στη μείωση των ατόμων που νοσούν σοβαρά και χρειάζονται νοσηλεία».

Στο μεταξύ, ανέφερε ότι «παρά τη βελτίωση που είχαμε το περασμένο διάστημα στην επιδημιολογική εικόνα, η επιβάρυνση των τελευταίων ημερών μας δείχνει ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει και δεν θα απαλλαχτούμε εντελώς από τις επιπτώσεις της, εάν δεν έχουμε σε μεγαλύτερο ποσοστό θωράκιση του πληθυσμού με τον εμβολιασμό», για να σημειώσει πως «οι μεταλλάξεις του ιού προκαλούν επιθετικότερη μετάδοση και πλήττουν κατά κύριο λόγο νεαρά άτομα χωρίς ιστορικό εμβολιασμού».

Νέα έκκληση για εμβολιασμό

Απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους πολίτες να προσέρχονται για εμβολιασμό, τονίζοντας πως «κοινή προσπάθεια πρέπει να είναι η προστασία της υγείας, αλλά και των αγαπημένων μας».

Άλλα έργα και πολιτικές

Αναφερόμενος σε μια σειρά άλλων πολιτικών και στρατηγικών, που στο σύνολό τους θα έφερναν την ολική μεταρρύθμιση του τομέα της Υγείας, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως μεγάλο του όραμα, το οποίο εξ αιτίας της πανδημίας δυστυχώς δεν προχώρησε, υπήρξε η υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τον Καρκίνο, με κορωνίδα την δημιουργία του Ινστιτούτου για τον Καρκίνο.

Μεταξύ άλλων, είπε πως ιδιαίτερα μετά τη μεταφορά των δημόσιων νοσηλευτηρίων υπό την εποπτεία και τη διαχείριση του ΟΚΥπΥ, επιδίωξη είναι η αναδιοργάνωση του Υπουργείου Υγείας, με τέτοιο τρόπο που να μπορεί να αναλάβει τον εποπτικό και ρυθμιστικό του ρόλο και να μετατραπεί σε έναν Οργανισμό με σύγχρονο τρόπο λειτουργίας και μέσα από την εφαρμογή πολιτικών να επωφεληθεί ο κάθε πολίτης.

Επιπροσθέτως, σημείωσε πως ανάμεσα σε σειρά άλλων δράσεων, ξεχωρίζουν η νομοθετική ρύθμιση των υπηρεσιών αποκατάστασης και ανακουφιστικής φροντίδας, με σκοπό την ένταξή τους στο ΓεΣΥ το συντομότερο δυνατό, αλλά και προώθηση των Πανεπιστημιακών Κλινικών, που κατ’ επέκταση, θα συμβάλουν στον τομέα της επιστημονικής έρευνας στον τόπο και θα θέσουν τις βάσεις, ώστε η Κύπρος να αποτελέσει πόλο έλξης για επενδύσεις στην Υγεία από κράτη της ΕΕ και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Καταληκτικά ο κ. Ιωάννου ανέφερε: «Βρέθηκα στο πηδάλιο του Υπουργείου Υγείας με όραμα την υλοποίηση του Γενικού Συστήματος Υγείας. Παρόλες τις δυσκολίες και τις επίπονες στιγμές που έζησα όντας ο πολιτικός προϊστάμενος ενός ομολογουμένως δύσκολου Υπουργείου, αποχωρώντας κρατώ το αίσθημα ικανοποίησης και υπερηφάνειας που αισθάνθηκα όταν την 1η Ιουνίου του 2019 το τρένο του ΓεΣΥ μπήκε στις ράγες και άρχισε το μεγάλο του ταξίδι. Ήταν το αίτημα μιας ολόκληρης κοινωνίας που αποζητούσε πρόσβαση σε ποιοτική ιατροφαρμακευτική φροντίδα και με όραμα και αποφασιστικότητα, μπορέσαμε να το υλοποιήσουμε».

Εξέφρασε, τέλος, την  ευγνωμοσύνη του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού όπως είπε «η επιμονή και η στήριξή του στις ενέργειές του και ιδιαίτερα στην εφαρμογή του ΓεΣΥ δεν έμεναν μόνο στα λόγια, αλλά αποδεικνύονταν με πράξεις».

Ευχήθηκε, επίσης, στον νεοδιορισθέντα Υπουργό της Υγείας κάθε επιτυχία στο δύσκολο και γεμάτο προκλήσεις έργο που αναλαμβάνει, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως «θα το φέρει εις πέρας με επιτυχία».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ο Μπαίντεν υποδέχθηκε στον Λευκό Οίκο τον Τράμπ – Οι διάλογοι μεταξύ τους (φωτό,βίντεο)

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποδέχεται στον Λευκό Οίκο τον εκλεγμένο πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο της διαδικασίας μεταβίβασης της εξουσίας. «Καλώς ήρθες», είπε...

Υπουργός Ενέργειας: Σε 20-45 μέρες έρχεται στην Κύπρο το πλοίο “Προμηθέας” – Νέο branding για κυπριακά προϊόντα

Στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει από τη Σαγκάη το πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου "Προμηθέας", είπε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος...

Ανανέωση εντολής και ψήφος εμπιστοσύνης στον Πανίκο Νικολάου από το Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου

Την παράταση του διορισμού του Πανίκου Νικολάου στην θέση του διευθύνοντος συμβούλου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2028, σε μια απόφαση που συνίσταται σε ξεκάθαρη...

Υπό εξέταση νέος γύρος αδειοδότησης για υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου-Στην αγορά γύρω στο 2027

Η Κύπρος εξετάζει το ενδεχόμενο ενός νέου γύρου αδειοδότησης για υπεράκτιες έρευνες φυσικού αερίου, καθώς η ζήτηση παραμένει ισχυρή παρά τις παγκόσμιες προσπάθειες απομάκρυνσης...

Μεγάλο ενδιαφέρον στα έγγραφα της ΕΥΠ για τις σχέσεις Λευκωσίας-Αθήνας πριν το πραξικόπημα

Μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα 58 δελτία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ελλάδας του Ιουλίου και Αυγούστου 1974, που αποχαρακτηρίστηκαν και δόθηκαν στη δημοσιότητα...

Συνεχίζει την ανοδική πορεία του το ΧΑΚ

Με κέρδη έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) την Τετάρτη. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε κέρδη σε ποσοστό 0,41%, κλείνοντας στις 206,56 μονάδες. Με την ίδια άνοδο έκλεισε και...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!