Από τη στιγμή που οι ανεμβολίαστοι πολίτες αποφάσισαν να μην πάρουν το εμβόλιο θεωρούμε ότι είναι δική τους υποχρέωση να πληρώνουν τα rapid tests, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ο οποίος σημείωσε πως από τη στιγμή που το κράτος παρέχει το εμβόλιο και την επιλογή του εμβολιασμού σε όλους τους πολίτες «θεωρούμε ότι δεν θα χρειαστούν τα rapid tests».
Κληθείς, μετά από την επίσκεψη που πραγματοποίησε το Σάββατο στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, να σχολιάσει την κατάργηση από αύριο του προγράμματος δωρεάν rapid test για τους πολίτες, ο κ. Χατζηπαντέλας είπε ότι πρόκειται για απόφαση που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού εξέτασε όλα τα δεδομένα, για να σημειώσει ότι «μέχρι στιγμής έχουμε πληρώσει 26 εκατομμύρια ευρώ για τα rapid tests, χωρίς να υπολογίσουμε τα άλλα έξοδα».
«Αυτή τη στιγμή», σημείωσε, «τα νοσηλευτήριά μας χρειάζονται αυτή την οικονομική ένεση. Σεβόμαστε την ίδια στιγμή τις απόψεις των συμπολιτών μας. Από τη στιγμή που το κράτος παρέχει το εμβόλιο και την επιλογή του εμβολιασμού σε όλους τους συμπολίτες μας, θεωρούμε ότι από τη στιγμή που έχουν την επιλογή να εμβολιαστούν, δεν θα χρειαστούν τα rapid tests. Αλλά από τη στιγμή που οι ίδιοι αποφάσισαν να μην πάρουν το εμβόλιο, θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση δική τους να πληρώνουν τα rapid tests».
Πρόσθεσε ακόμα ότι τα σημεία που θα λειτουργούν για τις ομάδες του πληθυσμού, που εξαιρούνται από την επί πληρωμή διενέργεια τεστ, θα ανακοινώνονται ως η μέχρι τώρα πρακτική.
Σημείωσε δε πως παραμένει σε εγρήγορση για επίλυση οποιωνδήποτε προβλημάτων πιθανόν να προκύψουν και εξήγησε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί ένα κλινικό εργαστήρι ή ένα φαρμακείο να διενεργεί τεστ, είναι η σύνδεσή του με την πλατφόρμα, ώστε άμεσα να δίνονται και τα αποτελέσματα.
Κοντά στους 10.600 οι εμβολιασμοί στα walk-in
Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη, αναφερόμενη στους εμβολιασμούς στα κέντρα ελεύθερης προσέλευσης, είπε ότι μέχρι χθες πλησίασαν τις 10.600.
«Ανεβαίνει ο αριθμός στα walk-in, τα οποία εμείς θα ενισχύουμε. Από τις 5 Αυγούστου θα μπορεί να πηγαίνει όποιος θέλει ακόμα κι αν δεν είναι εγγεγραμμένος στο ΓεΣΥ», είπε.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι από τη Δευτέρα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα παιδιά ηλικίας πάνω από 12 ετών, για να σημειώσει πως «έχουμε τόσο πολύ στροφάρει αυτό το πρόγραμμα των εμβολίων για το καλώς νοούμενο συμφέρον της Δημόσιας Υγείας, του εαυτού μας, των γύρω μας, για να μπορούμε εμείς να βγούμε από την πανδημία και ιδιαίτερα για τα παιδιά τώρα που θα ανοίξει και η νέα ακαδημαϊκή χρονιά».
Σε ερώτηση εάν θα ακολουθήσουν εμβολιασμοί σε ακαδημαϊκά Ιδρύματα, όπως έγινε τις προηγούμενες μέρες στο ΤΕΠΑΚ, η Δρ. Γιαννάκη απάντησε θετικά, σημειώνοντας ότι ήδη δρομολογούνται ενέργειες.
Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι «με όλες αυτές τις κινήσεις θα φτάσουμε τον στόχο, που έχει τεθεί για τα τέλη Αυγούστου».