21.9 C
Nicosia
Παρασκευή 20 Σεπτέμβριος 2024 | 0:58

Σχεδόν χίλιοι ασθενείς έλαβαν το Molnupiravir στην Κύπρο

Σχεδόν χίλιοι ασθενείς έλαβαν μέχρι σήμερα το αντιικό χάπι Molnupiravir στην Κύπρο, για θεραπευτική αντιμετώπιση από Covid 19, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η  Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Έλενα Παπαναγιωτοπούλου.

Σύμφωνα με την Δρ. Παναγιωτοπούλου, το Molnupiravir της εταιρείας Merck, γνωστή στην Ευρώπη ως MSD, χορηγήθηκε μέχρι σήμερα σε 984 ασθενείς, με το 7%  να καταλήγει τελικά στο νοσοκομείο.

Ωστόσο, όπως σημείωσε δεν έχει παρατηρηθεί θάνατος μετά από τη χορήγηση του συγκεκριμένου φαρμάκου, αλλά και ούτε αναφορά ανεπιθύμητης παρενέργειας στην Κύπρο.

Σε σχέση με την αποτελεσματικότητα του Molnupiravir, η Έλενα Παναγιωτοπούλου ανέφερε πως δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Εξήγησε ότι για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου αντιικού χαπιού θα πρέπει ένας ίδιος αριθμός ατόμων να λάμβανε ένα εικονικό φάρμακο (placebo) και να έβλεπαν τελικά πόσοι από αυτούς θα κατέληγαν στο νοσοκομείο.

«Δεν ξέρουμε από τα άτομα που θα έπαιρναν το εικονικό φάρμακο, πόσοι από αυτούς θα κατέληγαν στο νοσοκομείο. Επομένως, είναι  ριψοκίνδυνο να εξάγουμε οποιοδήποτε συμπέρασμα», είπε συγκεκριμένα.

«Υπέρ να το έχουμε, παρά να μην το έχουμε», δήλωσε

Ωστόσο, η  Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών τόνισε πως το Molnupiravir «είναι ένα φάρμακο που είναι υπέρ να το έχουμε παρά να μην το έχουμε, ιδίως οι ομάδες πληθυσμού που το χρειάζονται».

Επίσης, υπογράμμισε το γεγονός ότι δεν παρουσιάστηκε κάποια παρενέργεια και δεν καταγράφηκε κάποιος θάνατος στην Κύπρο μετά από χορήγηση του Molnupiravir, για να σημειώσει ότι σε καμιά άλλη χώρα δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής θάνατος από τη χορήγηση του Molnupiravir.

Αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα στη μείωση των νοσηλειών ή/και των θανάτων κατά 30%, αναφέρουν μελέτες

Σύμφωνα με τις μελέτες που διενεργήθηκαν, το Molnupiravir έχει δείξει αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα στη μείωση των νοσηλειών ή/και των θανάτων κατά 30%, ενώ ειδικά στην παράμετρο της θνητότητας η μείωση φτάνει το 89%.

Επίσης, τo Molnupiravir έδειξε να μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης ή θανάτου σε άτομα που έχουν προσβληθεί από τη νόσο Covid-19, από 14,1% σε άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo), σε 7,3% στα άτομα που έλαβαν το Molnupiravir, από μια ομάδα 775 συνολικά συμμετεχόντων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Χωρίς μεταβολή κινήθηκε το ΧΑΚ – Στις 182,71 μονάδες ο γενικός δείκτης

Χωρίς ουσιαστικές μεταβολές ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή συνάντηση της Πέμπτης το ΧΑΚ. Ο Γενικός Δείκτης, έκλεισε στις 182,71 μονάδες, χωρίς μεταβολή. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 έκλεισε στις...

Νασράλα: Μπορεί να θεωρηθεί κήρυξη πολέμου η παγίδευση συσκευών από Ισραήλ

Ο ηγέτης της οργάνωσης Χασάν Νασράλα αποκάλεσε τις επιθέσεις «τρομοκρατική ενέργεια» και «σφαγή». Υποστήριξε ότι το Ισραήλ έκανε την επίθεση γνωρίζοντας ότι υπήρχαν περισσότερες...

Προσπάθησε να μεταφέρει στην αποσκευή του 27 κιλά κάνναβη και συνελήφθη

Ενα πρόσωπο ηλικίας 23 ετών, συνελήφθη σήμερα Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, στο αεροδρόμιο Λάρνακας στην αποσκευή του οποίου φέρονται να εντοπίστηκαν από Λειτουργούς του Τμήματος...

Σε δίκη παραπέμφθηκαν δυο πρόσωπα για υπόθεση διακίνησης μεταναστών

Σε δίκη ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού παραπέμφθηκαν, την Πέμπτη, 33χρονος και 34χρονος, οι οποίοι συνελήφθηκαν ως οι διακινητές αριθμού μεταναστών που εντοπίστηκαν τα...

Εκτόξευση αδειών οικοδομής τον Ιούνιο λόγω προώθησης καθυστερημένων αιτήσεων

Εκτόξευση παρουσίασε τον Ιούνιο ο αριθμός των αδειών οικοδομής, καθώς οι εκδοτικές αρχές προσπάθησαν να διεκπεραιώσουν τον όγκο από τις καθυστερημένες αιτήσεις πριν την...

Μεμονωμένες βροχές και πτώση θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο

Απόψε, ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος με τοπικά αυξημένες νεφώσεις, ωστόσο στα βόρεια τμήματα του νησιού, δεν αποκλείεται να σημειωθεί μεμονωμένη βροχή. Οι...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!