26.8 C
Nicosia
Τετάρτη 29 Μάιος 2024 | 18:17

Στεφάνου: Στήριξη ΑΚΕΛ σε ΓεΣΥ και ΟΚΥπΥ

Τη στήριξη του ΑΚΕΛ στο ΓεΣΥ και τον ΟΚΥπΥ εξέφρασε ο ΓΓ του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου στην αντιπροσωπεία του ΔΣ και της Διεύθυνσης του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, με την οποία συζήτησαν και διάφορα προβλήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Σε δηλώσεις του ο κ. Στεφάνου είπε ότι αναφέρθηκαν στις ευθύνες και αρμοδιότητες του ΟΚΥπΥ, λέγοντας ότι είναι σημαντικό να στηρίζονται τα δημόσια νοσηλευτήρια γιατί πρέπει να μπορούν να διαδραματίζουν τον ρόλο του βασικού άξονα στήριξης του ΓεΣΥ. Η κρατική στήριξη προς τον ΟΚΥπΥ τερματίζεται την 1η Ιουνίου 2024, σημείωσε, ζητώντας από την κυβέρνηση επιμήκυνση αυτού του χρονικού διαστήματος και να ληφθεί υπόψη και η περίοδος της πανδημίας, κατά την οποία τα δημόσια νοσηλευτήρια ήταν ο βασικός άξονας αντιμετώπισης του Covid-19. Αυτή η ιδιαίτερη κατάσταση, είπε, δεν επέτρεψε στα δημόσια νοσοκομεία ν’ αναπτύξουν τον σχεδιασμό στο πλαίσιο της αυτονόμησης, κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη, σημείωσε.

Αυτό πρέπει να συνοδευτεί με έναν οδικό χάρτη εφαρμογής του στρατηγικού σχεδιασμού του ΟΚΥπΥ με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για να μπει στη ζωή μας με τις ανάλογες προσαρμογές, ανέφερε.

Ο κ. Στεφάνου δήλωσε, επίσης, ότι έθεσε το θέμα της διασφάλισης της εργατικής ειρήνης στο χώρο των νοσηλευτηρίων, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρχει ομαλοποίηση στις εργασιακές σχέσεις μέσα από τη συμφωνία σε συλλογικές συμβάσεις.

Συζήτησαν, είπαν, κι άλλα ευρύτερα θέματα του τομέα της υγείας, αναφέροντας ότι σημαντικό και κρίσιμο είναι για το ΑΚΕΛ το θέμα της διαμόρφωσης ενός capacity planning, της διαπίστωσης δηλαδή των πραγματικών αναγκών στο χώρο της υγείας για τη χώρα μας για να ξέρουμε πόσα νοσηλευτήρια χρειαζόμαστε και τι χρειάζεται να γίνει, ώστε στα πλαίσια ενός ορθολογισμού, να έχουμε ένα σύστημα υγείας που ν’ αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και τις ανάγκες. Ταυτόχρονα, είπε, ο χώρος αυτός δεν πρέπει να αποτελεί τομέα δραστηριότητας με σκοπό την κερδοφορία και «να μην πω κερδοσκοπία».

Θα πρέπει, σημείωσε, να σταματήσει το φαινόμενο της συνεχούς έλευσης εταιρειών, ταμείων που ενδιαφέρονται, στην Κύπρο για τη δημιουργία νοσηλευτηρίων «και όχι μόνο».

«Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να στηρίζει το ΓεΣΥ για ένα ΓεΣΥ όπως έχουμε αποφασίσει, χωρίς να αλλάζει ο χαρακτήρας, η αρχιτεκτονική, η δομή και οι στόχοι του. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις όποιες στρεβλώσεις, προβλήματα κι ελλείψεις που υπάρχουν για ν’ αντιμετωπίσουμε τη βιωσιμότητα τόσο του ΓεΣΥ, όσο του ΟΚΥπΥ και κατ’ επέκταση των δημοσίων νοσηλευτηρίων», πρόσθεσε.

Συμφώνησαν, είπε ο κ. Στεφάνου, να συνεχίσουν την επαφή και την συζήτηση.

Ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής ΟΚΥΠΥ, Κύπρος Σταυρίδης χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση κι ευχαρίστησε το ΑΚΕΛ για τη συνεχή στήριξη. Επεξήγησαν, είπε, την προσήλωση του Οργανισμού να συνεχίσει τη σκληρή εργασία για να βελτιώσει τα δημόσια νοσηλευτήρια σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα, ώστε «να τα πάρουμε εκεί όπου ο κάθε πολίτης οραματίζεται».

Νιώθουν, ανέφερε, την αγάπη του ΑΚΕΛ για τα δημόσια νοσηλευτήρια κι έχουν ταύτιση απόψεων για το πώς πρέπει να προχωρήσουν.

Εξήγησαν, συνέχισε, τον στρατηγικό σχεδιασμό τους και συμφώνησαν ότι θα παραθέσουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για να γνωρίζουν όλοι πως προχωρεί ο Οργανισμός.

Ερωτηθείς εάν συζήτησαν τα προβλήματα στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών, ο κ. Σταυρίδης είπε ότι το συζήτησαν και είπε ότι «είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Έχουμε ανακοινώσει πρόσφατα μια σειρά από δράσεις για το πώς θα βελτιώσουμε άμεσά τα θέματα που υπάρχουν, τόσο για τα ΤΑΕΠ στα νοσοκομεία, όσο και για το ΤΑΕΠ παίδων που έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία ο κ. Στεφάνου».

Προχωρούν προς υλοποίηση των δράσεων και θα ξαναβρεθούν σύντομα με το ΑΚΕΛ για να ελέγξουν την εφαρμογή τους, κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αερόστατα με σκουπίδια και περιττώματα στέλνει ο Κιμ στη Νότια Κορέα

Η Νότια Κορέα προειδοποίησε όσους κατοίκους ζουν κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα να προσέχουν ιδιαίτερα καθώς το καθεστώς της Πιονγκ Γιάνγκ κατευθεύνει...

Προώθηση τροποποίησης για ίδρυση παραστημάτων ξένων πανεπιστημίων ενέκρινε το Υπουργικό

Το Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη ενέκρινε την προώθηση της τροποποίησης της νομοθεσίας για την ανώτερη εκπαίδευση με σκοπό την ίδρυση και τη λειτουργία στην...

Ενώπιον Κακουργιοδικείου δύο πρόσωπα για τον εντοπισμό οπλισμού στην Βορόκληνη

Ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας που θα συνεδριάσει την 1η Ιουλίου, θα παρουσιαστούν δύο πρόσωπα ηλικίας 46 και 35 ετών τα οποία είναι ύποπτα...

Μάχη για τη ζωή δίνει 30χρονος μοτοσυκλετιστής – Συγκρούστηκε με φορτηγό

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης. 29 Μαΐου στην επαρχία Λάρνακας. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, γύρω στις 10.00, 30χρονος μοτοσυκλετιστής καθώς...

Αμοιβαία βούληση για ενίσχυση σχέσεων Ελλάδας – Κατάρ στην Αθήνα

Η αμοιβαία βούληση για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών εκφράστηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης...

Συνεχίζονται κανονικά στη Λάρνακα οι διαδικασίες για Αμάλθεια, παρά τη διακοπή εργασιών στην αποβάθρα

Συνεχίζονται κανονικά με όλους τους εμπλεκόμενους εταίρους οι διαδικασίες που αφορούν το σχέδιο Αμάλθεια στη Λάρνακα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σχετικά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!