33.7 C
Nicosia
Παρασκευή 14 Ιούνιος 2024 | 20:57

Σοβαρές καταγγελίες για Ιατρικό Συμβούλιο – Γιατροί εργάζονται με ψεύτικες ιδιότητες

Σοβαρές καταγγελίες σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Ιατρικού Συμβουλίου Κύπρου έθεσε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας η Ομάδα Πρωτοβουλίας «Ιατρική Ασπίδα», κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων για απουσία ελέγχου του Συμβουλίου και παράνομες εγγραφές γιατρών, απουσία ελέγχου των γιατρών που εργάζονται στην Κύπρο και γιατρούς που εργάζονται με ψεύτικες ιδιότητες, απουσία αξιολόγησης και επαναξιολόγησης των γιατρών και απουσία επιβολής ποινών.

Οι αναφορές έγιναν κατά τη διάρκεια συνάντησης της Επιτροπής Υγείας με την ομάδα πρωτοβουλίας «Ιατρική Ασπίδα».

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής η Συντονίστρια της Ομάδας Ελεονώρα Μαυρομμάτη η «Ιατρική Ασπίδα» – η οποία δραστηριοποιείται σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) – έχει διαπιστώσει πως ότι λόγω του τρόπου λειτουργίας του το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου, δεν μπορεί να φέρει εις πέρας το ρόλο και τον σκοπό ίδρυσης του με αποτέλεσμα «η διασφάλιση και η προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας των ασθενών να βρίσκεται στο έλεος του κάθε γιατρού με τις ανάλογες συνέπειες που μπορεί να προκύψουν, ακόμα και με θάνατο που μπορεί να προκληθεί εξ υπαιτιότητας κάποιου γιατρού».

Η κ. Μαυρομμάτη έκανε λόγο για «παράνομες εγγραφές γιατρών στο μητρώο του Συμβουλίου υποδεικνύοντας ότι κατόπιν σχετικής καταγγελίας της Ομάδας στον πρώην Υπουργό Υγείας και κατόπιν οδηγιών του έγινε έρευνα και διαφάνηκε ότι οι περιπτώσεις παράνομων εγγραφών δεν αφορούν μεμονωμένες περιπτώσεις όπως υποστηρίζει το Ιατρικό Συμβούλιο αλλά είναι πάρα πολλές».

«Η θέση του Συμβουλίου για τον αριθμό των γιατρών που εξασφάλισαν την εγγραφή τους στο μητρώο παράνομα είναι για 90 γιατρούς και στη συνέχεια ισχυρίστηκαν ότι οι 40 από αυτούς δεν εργάζονται πλέον στην Κύπρο. Επίσης ισχυρίστηκαν ότι όλοι οι υπόλοιποι είναι όντως γιατροί. Αυτή η δήλωση που έγινε από το Συμβούλιο είναι αναληθής με σκοπό την παραπλάνηση της Επιτροπής αλλά και των πολιτών» κατήγγειλε η κ. Μαυρομμάτη, εξηγώντας ότι η θέση της ομάδας είναι ότι ο αριθμός αυτός είναι αρκετά μεγαλύτερος.

«Έχουμε στοιχεία τα οποία τεκμηριώνουν ότι έχουν γίνει περισσότερες εγγραφές γιατρών χωρίς την τήρηση της νομοθεσίας, έχουν γίνει εγγραφές με λιγότερες ώρες μαθημάτων που απαιτούνται από την νομοθεσία και έχουν γίνει εγγραφές ιατρών χωρίς να προσκομίσουν τα πιστοποιητικά που απαιτούνται από την νομοθεσία για την αναγνώριση των ειδικοτήτων τους» σημειωσε.

Έκανε ακολούθως λόγο για απουσία ελέγχου στους γιατρούς που εργάζονται στην Κύπρο εξηγώντας πως η μοναδική υποχρέωση των γιατρών εφόσον εγγραφούν στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και στον τοπικό ιατρικό σύλλογο της πόλης όπου δραστηριοποιούνται είναι να καταβάλλουν ετησίως το ποσό των 200 ευρώ με την άδεια τους να ανανεώνεται αυτόματα «ανεξάρτητα εάν υπάρχουν καταγγελίες ή εκκρεμούν ποινικές υποθέσεις εναντίον τους».

Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής που ακολουθεί ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, είναι, όπως είπε, αρκετοί γιατροί να εργάζονται με ψεύτικες ειδικότητες παραπλανώντας τους ασθενείς και βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών. Η κ. Μαυρομμάτη υπενθύμισε επ’ αυτού την περίπτωση των δύο γιατρών που εργάζονταν, όπως ανέφερε, «για 5 συνεχόμενα χρόνια με ψεύτικη ειδικότητα».

«Έχουμε περιπτώσεις γιατρών με απρεπή συμπεριφορά, και γιατρούς που κακομεταχειρίζονται τους ασθενείς τους, με λίγα λόγια ο καθένας κάνει ότι θέλει» συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι «όλοι αυτοί οι γιατροί συνεχίζουν να εργάζονται με τις ψεύτικες ειδικότητες τους και ανανεώνουν κανονικά την άδεια εξασκήσεως του επαγγέλματος τους από τον Ιατρικό Σύλλογο».

Η κ. Μαυρομμάτη μίλησε επίσης για απουσία αξιολόγησης των γιατρών που εργάζονται στην Κύπρο, υποδεικνύοντας ότι «η πρακτική που ακολουθεί ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος στην Κύπρο είναι της μη αξιολόγησης». «Φαίνεται ότι έχουν επιλέξει και έχουν δώσει την ευκαιρία στους γιατρούς που εργάζονται στην Κύπρο να μην αξιολογούνται στις επαγγελματικές τους δεξιότητες, στις ιατρικές τους γνώσεις, στην απόδοση τους και στην συμπεριφορά τους στον εργασιακό τους χώρο» ανέφερε σχετικά ενώ έκανε λόγο παράλληλα και για απουσία επαναξιολόγησης των γιατρών από τον ΠΙΣ λέγοντας ότι οι γιατροί στην Κύπρο εργάζονται χωρίς να έχουν την υποχρέωση της επαναξιολόγησης της γνώσης και της επιδεξιότητάς τους κατά πόσο συμβαδίζει με τις τελευταίες εξελίξεις της ιατρικής ώστε να μπορούν να συνεχίζουν να εξασκούν το ιατρικό επάγγελμα.

Είπε επίσης ότι στην Κύπρο «δεν υπάρχει τιμωρία και επιβολή ποινών στους γιατρούς» με «τρανταχτή απόδειξη την υπόθεση με τις δύο γιατρούς που έφεραν ψεύτικα πιστοποιητικά από τη Λευκορωσία και με αυτά εξασφάλισαν την αναγνώριση της ειδικότητας τους στην Γενική Ιατρική».

Όπως πρόσθεσε, μετά από σωρεία καταγγελιών εναντίον τους και με τεκμηριωμένα στοιχεία για τα ψεύτικα πιστοποιητικά, το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου απλά έκανε ανάκληση της ειδικότητας τους χωρίς να προσάψει κατηγορίες εναντίον τους και χωρίς να επιβάλει ποινή.

«Το γεγονός ότι ασθενείς για 4 συνεχόμενα χρόνια λάμβαναν θεραπείες και φαρμακευτικές αγωγές από δύο απατεώνες γιατρούς δεν λήφθηκε υπόψη» σημείωσε η Συντονίστρια της Ιατρικής Ασπίδας, προσθέτοντας πως αυτό ωστόσο που λήφθηκε υπόψη από το Ιατρικό Συμβούλιο και τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο ήταν το όνομα και η φήμη αυτών των δύο γιατρών.

«Φρόντισαν με κάθε τρόπο να διασφαλίσουν και να προστατεύσουν το όνομα και την φήμη τους αγνοώντας τις χιλιάδες ασθενείς που έτυχαν θεραπείας από αυτές τις γιατρούς και ακόμα δεν γνωρίζουν αυτές οι χιλιάδες ασθενείς, τον κίνδυνο που ελλοχεύει για την υγεία τους» τόνισε.

Η κ. Μαυρομμάτη ανέφερε ακόμη στους βουλευτές ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει ενιαίος φορέας οργάνωσης και συντονισμού της δια βίου ιατρικής εκπαίδευσης.

Σημειώνεται ότι για όλα αυτά τα θέματα οι βουλευτές Μαρίνος Μουσιούττας και Χαράλαμπος Θεοπέμπτου έχουν καταθέσει σε συνεργασία με την «Ιατρική Ασπίδα» πρόταση νόμου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας.

Πρόταση νόμου η οποία, όπως εξήγησε η κ. Μαυρομμάτη, σκοπό έχει την εφαρμογή του ρόλου και του σκοπού της ίδρυσης του Ιατρικού Συμβουλίου Κύπρου.

«Ζητούμε την αναβάθμιση της σύνθεσης του Συμβουλίου με τον ίδιο τρόπο που εφαρμόζεται στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες και τον εκσυγχρονισμό του τρόπου λειτουργίας του Συμβουλίου, όπως λειτουργεί και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σχετικά με αρμοδιότητες όπως την εγγραφή, τον έλεγχο, την αξιολόγηση, την εκπαίδευση, την επιβολή ποινών και την επαναξιολόγηση των γιατρών» ανέφερε καταληκτικά.

Μιλώντας επίσης εκ μέρους της Ομάδας ο πρώην βουλευτής και τέως Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ξεκαθάρισε ότι με τις προτάσεις και διαπιστώσεις της η Ομάδα δεν έχει καμία πρόθεση να λειτουργήσει ως δόρυ εναντίον των γιατρών, όπως είπε, αλλά ως ασπίδα υπέρ των ασθενών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ένοπλη συμπλοκή με ένα νεκρό, σε πολυσύχναστο μέρος, στον Πειραιά

Ένοπλη συμπλοκή, έξω από μεγάλο σούπερ μάρκετ  στην ακτή Μουτσοπούλου, στον Πειραιά, μεταξύ τριών Κούρδων τουρκικής υπηκοότητας, την ώρα που κόσμος έκανε τα ψώνια...

Ορκίστηκαν τα νέα μέλη της κυβέρνησης

Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά την την ανακοίνωση του ανασχηματισμού το πρωί...

Πήγε να αγοράσει αυτοκίνητο 178,500 ευρώ και έπεσε θύμα ηλεκτρονικής απάτης

Νέα υπόθεση ηλεκτρονικής απάτης διερευνά η Αστυνομία, με θύμα αυτή τη φορά 48χρονο κάτοικο Λεμεσού Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο 48χρονος, το προηγούμενο χρονικό διάστημα...

Νέα κίτρινη προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες

Νέα κίτρινη προειδοποίηση προχώρησε το Τμήμα Μετεωρολογίας για πολύ υψηλές θερμοκρασίες, μάλιστα η προειδοποίηση τίθεται σε ισχύ στη μία ξημερώματα.

Σε επίπεδο κόκκινου συναγερμού ο κίνδυνος για πυρκαγιές – Δείτε ποινές για άναμμα φωτιάς χωρίς άδεια

Σε επίπεδο κόκκινου συναγερμού θα παραμείνει και το Σάββατο ο κίνδυνος έκρηξης και επέκτασης δασικών πυρκαγιών, όπως αναφέρει το Τμήμα Δασών. Τονίζεται ότι απαγορεύεται το...

Εβδομαδιαία κέρδη 1,8% σημείωσε το ΧΑΚ – Απώλειες 0,37% την Παρασκευή

Εβδομαδιαία κέρδη 1,8% παρουσίασε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά το αρνητικό κλίμα που επικράτησε την περασμένη εβδομάδα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την προκήρυξη πρόωρων...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!