Στα αρχικό στάδιο βρίσκεται η αγωγή 103 πολιτών κατά επιστημόνων μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο δικηγόρος του Δρ Πέτρου Καραγιάννη Στέλιος Δρυμιώτης.
Σήμερα, Παρασκευή, ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας εξετάστηκε μονομερής αίτηση 103 πολιτών που ζητεί την έκδοση προσωρινού διατάγματος, το οποίο να απαγορεύει την επιβολή ή υποχρέωση προσκόμισης Safe Pass ως προϋπόθεση για την είσοδο ή παραμονή τους σε εσωτερικούς χώρους ή για την είσοδό τους στη Δημοκρατία ή την αναγκαστική χρήση μάσκας, όπως ορίζεται από τα σχετικά διατάγματα μέχρι την εκδίκαση της αγωγής.
Το Δικαστήριο, ανέφερε ο κ. Δρυμιώτης απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ, αντιλήφθηκε ότι δεν μπορούσε να στρέφεται το αιτούμενο διάταγμα κατά των επιστημόνων. Επόμενη δικάσιμος για το προσωρινό διάταγμα ορίστηκε για την 1η Ιουλίου.
Σε σχέση με την κυρίως αγωγή, είπε ότι βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, αφού προς το παρόν έχει επιδοθεί μόνο ειδικό κλητήριο ένταλμα και η αγωγή δεν έχει έκθεση με απαιτήσεις.
Εκτός από το Γενικό Εισαγγελέα και τον Υπουργό Υγείας, όπως ανέφερε ο κ. Δρυμιώτης η αγωγή στρέφεται επιλεκτικά μόνο εναντίον 9 από τους επιστήμονες που συμμετέχουν στην Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή και συγκεκριμένα τους Δρ Πέτρο Καραγιάννη, Δρ Κώστα Κωνσταντίνου, Δρ Ζωή Δωροθέα Πανά, Δρ Γεώργιο Πετρίκκο, Δρ Χρίστο Πέτρου, Δρ Κωνσταντίνο Τσιούτη, Δρ Κωνσταντίνο Φελλά, Δρ Λίνο Χατζηχάννα και Δρ Ειρήνη Χριστάκη.
Να σημειωθεί ότι σε ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας για το θέμα σήμερα αναφέρθηκε ότι κατά τη σημερινή διαδικασία εισηγήθηκε επίσης την απόσυρση όλων των δικαστικών διαδικασιών κατά των μελών της Συμβουλευτικής Επιδημιολογικής Επιτροπής, περιλαμβανομένης και της αγωγής.
Η αγωγή έχει καταχωρηθεί από 103 πολίτες από όλες τις επαρχίες, αρκετοί εκ των οποίων είναι ανήλικοι.
Στην ένορκο δήλωση, η οποία συνοδεύει τη μονομερή αίτηση που έχει καταχωρηθεί από το δικηγορικό γραφείο Γ. Γεωργιάδης & Συνεργάτες ΔΕΠΕ στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας την 31η Μαΐου, 2021, προτάσσεται το επιχείρημα της παρανομίας των διαταγμάτων αφού οι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις πρέπει να εγκρίνονται πρώτα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Επίσης, αναφέρεται στα άρθρα 33 και 183 του Συντάγματος «ως τον μοναδικό τρόπο νόμιμου περιορισμού των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ειδική αναφορά γίνεται σε άλλο σημείο της ενόρκου δήλωσης στις ζημιές που έχουν υποστεί οι πελάτες του δικηγορικού τόσο σε οικονομικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Κάνει επίσης λόγο για έμμεσο εξαναγκασμό πολιτών να προβούν σε εμβολιασμό
Δεν έχει έρεισμα στο νόμο η υπόθεση και θα απορριφθεί, λέει ο δικηγόρος Τσιούτη και Φελλά
Σε ανακοίνωσή του αναφορικά με την αίτηση για παρεμπίπτοντα διατάγματα που είχε καταχωριστεί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ο δικηγόρος του Δρ Κωνσταντίνου Τσιούτη και Δρ Κωνσταντίνου Φελλά Σωτήρης Φλουρέντζος αναφέρει επίσης ότι «αυτή έχει αποσυρθεί από τους Ενάγοντες ενωρίτερα σήμερα καθόσον αφορά τους εντολείς μας».
«Οι εντολείς μας δεν γνωρίζουν ακόμη την υπόθεση που ισχυρίζονται πως έχουν εναντίον τους η συγκεκριμένη ομάδα πολιτών αφού αυτοί ακόμη δεν έχουν ετοιμάσει και καταχωρίσει την έκθεση απαίτησης τους», προσθέτει.
«Πιστεύουμε πως αυτή η υπόθεση εναντίον των εντολέων μας δεν έχει έρεισμα στο νόμο και συνεπώς θα απορριφθεί από το Δικαστήριο», σημειώνει.
Αυτή, καταλήγει, «είναι και η τελευταία ανακοίνωση στην οποία προβαίνουμε για την υπόθεση μέχρι αυτή να ολοκληρωθεί».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ