3.3 C
Nicosia
Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022 | 6:29

ΠτΔ: Αυξήθηκαν κατά περίπου 30% τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας

Αύξηση κατά περίπου 30% παρουσίασαν τους τελευταίους 20 και πλέον μήνες τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Κύπρο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας, τη Δευτέρα το βράδυ, σε φιλανθρωπικό δείπνο, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, για τα 30 χρόνια λειτουργίας του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ).

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «τους τελευταίους 20 και πλέον μήνες, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκύπτει ότι την εν λόγω χρονική περίοδο παρατηρείται, δυστυχώς, αύξηση της βίας στην οικογένεια», προσθέτοντας πως «ανησυχητικό είναι και το στοιχείο πως στη χώρα μας συγκεκριμένα, τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας παρουσίασαν περίπου 30% αύξηση».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως «έχουμε πλήρη επίγνωση της δέσμευσης και οφειλής μας ως Πολιτεία, για την προστασία και υποστήριξη του κάθε πολίτη και ειδικότερα των γυναικών και παιδιών που πλήττονται περισσότερο από τη βία, την κακοποίηση στην οικογένεια και την έμφυλη βία».

Υπογράμμισε πως «θέτοντας την οφειλή αυτή στην ύψιστη βαθμίδα των προτεραιοτήτων μας, υιοθετήσαμε μία συνεκτική, στοχευμένη πολιτική, παραμένοντας απόλυτα προσηλωμένοι στην υλοποίησή της».

Αναφέρθηκε στα σημαντικά, όπως είπε, βήματα που έγιναν στο πλαίσιο αυτό, σημειώνοντας πως σταθμό αποτέλεσε η κύρωση με νόμο τον Νοέμβριο του 2017 της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, η οποία αφορά την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας.

Επεσήμανε πως επιδιώκοντας την πλήρη εναρμόνιση της Κύπρου με τις πρόνοιες της Σύμβασης, η Βουλή των Αντιπροσώπων προχώρησε πρόσφατα στην ψήφιση του νόμου για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, του περί της Προστασίας από Παρενόχληση και Παρενοχλητική Παρακολούθηση νόμου και, του περί της Καταπολέμησης του Σεξισμού και του Διαδικτυακά Διαδιδόμενου Σεξισμού και περί Συναφών Θεμάτων νόμου του 2020.

Επεσήμανε πως οι νόμοι αυτοί καθιστούν σαφή τη μηδενική ανοχή έναντι κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών και των εξαρτώμενών τους.

Πέραν τούτων, ανέφερε, το Υπουργικό Συμβούλιο, με απόφασή του τον Νοέμβριο του 2019, ενέκρινε τη δημιουργία του Σπιτιού της Γυναίκας, το οποίο λειτουργεί πιλοτικά από τον περασμένο Δεκέμβριο, και στο οποίο έχουν πρόσβαση, χωρίς καμία διάκριση, όλες οι γυναίκες- θύματα βίας, μαζί με τα ανήλικα παιδιά τους.

Εν τη ουσία πρόκειται για ένα Κέντρο μέσα από τη δημιουργία του οποίου επιδιώκεται μία διεπιστημονική προσέγγιση που προνοεί την  ψυχολογική, την κοινωνική, τη συμβουλευτική, τη νομική και την ιατρική στήριξη, τόσο των γυναικών θυμάτων βίας όσο και των εξαρτώμενων μελών τους, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Αναφερόμενος στον ΣΠΑΒΟ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως αναμφίβολα, ο Σύνδεσμος, συγκεντρώνοντας μία άρτια καταρτισμένη διεπιστημονική ομάδα πλαισιωμένη από ένα σημαντικό αριθμό εθελοντών, ανέπτυξε πλούσια δράση, επικεντρωμένη στη δωρεάν παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών ασφάλειας, προστασίας και καθοδήγησης ατόμων που δέχονται ή ασκούν βία στην οικογένεια.

Επιπλέον, πρόσθεσε, ανέπτυξε επιπρόσθετες πρωτοβουλίες, όπως, μεταξύ άλλων, η διαφώτιση και η ενημέρωση των πολιτών, η εμπλοκή σε Ευρωπαϊκά και Εθνικά Προγράμματα ως επίσης η εκπαίδευση επαγγελματιών και κοινωνικών συνόλων όσον αφορά την πρόληψη και αντιμετώπιση των περιστατικών βίας στην οικογένεια.

Ταυτόχρονα, ανέφερε, οι ποικίλες συνέργειες που έχει αναπτύξει ο Σύνδεσμος μαζί με το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, και τα Υπουργεία Υγείας, Δικαιοσύνης, Παιδείας, την Αστυνομία, αναγνωρίζονται ως καθοριστικής σημασίας για τον κοινό στόχο της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των εν λόγω φαινομένων που αποτελεί και σημαντική πολιτική προτεραιότητα της Κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως την επιτυχή πορεία του Συνδέσμου αναγνωρίζει και στηρίζει το κράτος μέσα από την παροχή ετήσιας χορηγίας η οποία για το 2020 ανήλθε στις 762 χιλιάδες ευρώ παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με προηγούμενα έτη.

Την ίδια στιγμή, για τις ανάγκες στέγασης διαφόρων υπηρεσιών του Συνδέσμου έχουν παραχωρηθεί κυβερνητικά κτήρια είτε ατελώς είτε με πολύ χαμηλό ενοίκιο, επεσήμανε.

Σημείωσε πως η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας το σπουδαίο και αποτελεσματικό έργο που επιτελεί ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της βίας στην Οικογένεια, του εμπιστεύθηκε επαξίως τη διαχείριση του Σπιτιού της Γυναίκας, επιχορηγώντας πλήρως τα δύο πρώτα χρόνια της λειτουργίας του.

Διαβεβαίωσε πως η Κυβέρνηση θα συνεχίσει με το ίδιο ενδιαφέρον να συμπαραστέκεται στο έργο του Συνδέσμου, «να είμαστε και οικονομικά αρωγοί αλλά και με όποια άλλα διοικητικά ή νομοθετικά μέτρα απαιτούνται προκειμένου να ενισχύσουμε τη σημαντικότατη προσπάθεια προστασίας των γυναικών, αποτροπής της ενδοοικογενειακής βίας και προστασίας των ανηλίκων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ρολόι της Αποκάλυψης: 100 δευτερόλεπτα πριν το τέλος του κόσμου

Ο κόσμος παραμένει επικίνδυνα κοντά στην «Ημέρα της Αποκάλυψης» (Doomsday), σύμφωνα με το Ρολόι της ΜΚΟ «Bulletin of the Atomic Scientists», η οποία από...

Ελλάδα: 20.507 νέα κρούσματα και 108 θάνατοι – Στους 679 οι διασωληνωμένοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 20.507 , εκ των οποίων 59 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες...

Βιασμός στη Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώθηκε η κατάθεση της 24χρονης – Τι είπε στην ανακρίτρια (φωτό,βίντεο)

Παρουσία ψυχολόγου κατέθεσε επί δύο ώρες η 24χρονη Γεωργία, η οποία καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού, τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς, μέσα σε σουίτα γνωστού...

Στο 109,6% (24.8 δισ.ευρώ) το δημόσιο χρέος της Κύπρου

Τη μεγαλύτερη μείωση του δημόσιου χρέους σε ετήσια βάση, ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, κατέγραψε η Κύπρος. Ωστόσο, το χρέος διατηρήθηκε σε ψηλά επίπεδα,...

Αποσύρεται εμφιαλωμένο νερό από την αγορά

Tο Υπουργείο Υγείας πληροφορεί το καταναλωτικό κοινό ότι οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου, στο πλαίσιο των επίσημων ελέγχων που διεξάγουν στην αγορά, έχουν προβεί...

Νουρής: Η Ευρώπη να απαντήσει αποφασιστικά για το μεταναστευτικό

Η Λευκωσία καλεί την ΕΕ να διαπραγματευτεί κοινές δράσεις με τρίτες χώρες, υποστηριζόμενες επιχειρησιακά από τους οργανισμούς της Ένωσης, με στόχο την πρόληψη των...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!