4.7 C
Nicosia
Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022 | 3:41

Προδρόμου: Παρά τις απουσίες ομαλά οι εξετάσεις 4μηνων

Ένα ποσοστό γύρω στο 7% των μαθητών δεν παρουσιάστηκαν σήμερα στα σχολεία κατά την έναρξη των εξετάσεων του πρώτου τετράμηνου, λόγω του ότι ήταν επαφές ή κρούσματα, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος ωστόσο διαβεβαίωσε πως τα παιδιά αυτά θα έχουν την ευκαιρία να παρακαθίσουν σε δεύτερη σειρά εξετάσεων, η οποία θα είναι διαφορετική από την πρώτη.

Σε δηλώσεις του, μετά την συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, η οποία εξέτασε την εισαγωγή του μέτρου test to stay στα σχολεία, ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι οι εξετάσεις τετραμήνων στα σχολεία «ξεκίνησαν κανονικά» και ότι μέχρι στιγμής «όλα κυλούν ομαλά».

Σημειώνεται ότι οι εξετάσεις του πρώτου 4μηνου θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ενώ θα υπάρχει μία επιπλέον βδομάδα ξεκούρασης για τους μαθητές.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας «αυτό σημαίνει ότι μειώνεται περαιτέρω ο αριθμός των παιδιών στα σχολεία».

Μιλώντας περαιτέρω για τη διεξαγωγή των εξετάσεων τετραμήνων, ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι η αξιολόγηση αυτή αφορά 7 χιλιάδες μαθητές από την Γ’ τάξη Λυκείων και Τεχνικών Σχολών.

«Είχαμε έναν αριθμό απουσιών της τάξης του 7%, από παιδιά, που δεν μπόρεσαν να παρουσιαστούν σήμερα, που είτε είναι κρούσματα, είτε είναι επαφές, είτε για άλλους λόγους», είπε.

Διαβεβαίωσε, ωστόσο, πως τα παιδιά αυτά «θα έχουν την ευκαιρία μετά την ολοκλήρωση της εξεταστικής περιόδου να παρακαθίσουν σε δεύτερη σειρά», για να προσθέσει πως «αυτοί είναι οι αριθμοί που θα θέλαμε να έχουμε υπόψη και τις επόμενες ημέρες, ώστε να οργανώσουμε τη δεύτερη σειρά, αλλά και να δούμε αν χρειαστεί τρίτη σειρά εξετάσεων».

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι «όλοι οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να αξιολογηθούν ισότιμα».

Σε σχέση με τη διεξαγωγή των γραπτών εξετάσεων 4μηνου, ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι «η διαδικασία γίνεται αμερόληπτα και αδιάβλητα», σημειώνοντας ότι «η θεματοθέτηση γίνεται όπως προβλέπεται και η ισονομία είναι μεγαλύτερη από τη διεξαγωγή εξετάσεων από κάθε σχολείο και κάθε εκπαιδευτικό ξεχωριστά».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, αναφέρθηκε στη διεξαγωγή των εξετάσεων τετραμήνων, λέγοντας ότι η επιμονή του Υπουργείου «έχει δημιουργήσει ήδη σοβαρότατα προβλήματα, λόγω θεμάτων ισονομίας, αφού κάποια παιδιά πήγαν αυτή την εβδομάδα στο σχολείο, αλλά δεν έκαναν μάθημα με το καθηγητή τους, αφού απουσίαζε».

«Δεν έγιναν αντικαταστάσεις όπως θα έπρεπε, ενώ παιδιά υποχρεώθηκαν να μείνουν στο σπίτι, χωρίς να παρακολουθήσουν μαθήματα», είπε.

Τόνισε, μάλιστα, ότι η διενέργεια δύο σειρών εξετάσεων, με διαφορετικά θέματα, θα οδηγήσει στην εξαγωγή ενός βαθμού που είναι κρίσιμος για την αξιολόγηση, ιδιαίτερα των τελειόφοιτων μαθητών.

Παρέθεσε ακόμα τον προβληματισμό του σχετικά με την κάλυψη της ύλης του επόμενου τετραμήνου μέχρι τις 10 του Απρίλη, αφού την εβδομάδα που προοριζόταν για επαναλήψεις, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη σειρά εξετάσεων.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλας, είπε πως «οι εξετάσεις τετραμήνου, που ξεκίνησαν σήμερα, είναι απόρροια του νέου θεσμού της διαμορφωτικής συνεχούς αξιολόγησης της μάθησης, κάτι το οποίο γίνεται, παρά τα εμπόδια που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια, προς όφελος πάντοτε των παιδιών».

«Στόχος και επίκεντρό μας είναι ο μαθητής και η βέλτιστη δυνατή εκπαίδευση και κάλυψη των μαθησιακών κενών. Όπως έχουμε ενημερωθεί, οι εξετάσεις διεξάγονται ομαλά στο πλαίσιο του σχετικού προγραμματισμού και με τρόπο αδιάβλητο», είπε.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε πως τίθενται σοβαρότατα ερωτήματα κατά πόσο διασφαλίζεται η ισονομία και το αδιάβλητο των εξετάσεων των τετράμηνων και το κατά πόσον θα μπορέσουν οι μαθητές να αντεπεξέλθουν σε αυτές με βάση τον υφιστάμενο όγκο της εκπαιδευτικής ύλης.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Παύλος Μυλωνάς, ευχήθηκε καλή επιτυχία στους μαθητές που ξεκινούν την εξεταστική περίοδο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η Αττική στο έλεος της “Ελπίδας” – Με δυσκολία η κίνηση των οχημάτων

Με δυσκολία διεξάγεται η κίνηση στο κέντρο της Αθήνας λόγω της έντονης χιονόπτωσης. Με χαμηλές ταχύτητες κινούνται οι ελάχιστοι οδηγοί στο Σύνταγμα και τις...

Ελλάδα: Γενική αργία την Τρίτη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Γενική αργία κηρύσσει η κυβέρνηση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα εξαιτίας της κακοκαιρίας «Ελπίδα», που πλήττει από το πρωί της Δευτέρας ολόκληρη τη χώρα. Το...

Τατάρ: Το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε τη στήριξη στην πολιτική για «λύση δύο κρατών»

Το αποτέλεσμα των πρόωρων «βουλευτικών εκλογών» στα κατεχόμενα στέλνει στον κόσμο το μήνυμα ότι η πολιτική για «λύση δύο κρατών» έγινε αποδεκτή από τον...

Αντισυνταγματικός ο Νόμος περί Δημόσιας Υπηρεσίας λέει το Ανώτατο

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου ομόφωνα γνωμοδότησε σήμερα, κατόπιν Αναφοράς του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι ο Νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων,...

CYTA: Προβλέπει κέρδη 75 εκατ. ευρώ για το 2021 – Τα τελευταία 20 χρόνια έδωσε στο κράτος 1.1 δισ. ευρώ

Την τελευταία 20ετία η Cyta έχει καταβάλει στο κυπριακό κράτος 1,16 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 851,7 εκατομμύρια ευρώ αφορούν μέρισμα και τα...

Ο Κασουλίδης σε σύσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ με ΥΠΕΞ ΗΠΑ

Σε ανταλλαγή απόψεων με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναφορικά με την κατάσταση στην Ουκρανία και τις απειλές της Ρωσίας κατά της ασφάλειας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!