32.2 C
Nicosia
Τρίτη 26 Σεπτέμβριος 2023 | 14:25

Πάνω από 11.000 αιτήσεις ασύλου στην Κύπρο

Πέραν των 11 χιλιάδων νέων αιτήσεων ασύλου έγιναν στην Κύπρο τους πρώτους πέντε μήνες του 2022, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, ο οποίος επικαλούμενος στοιχεία που έχει παραθέσει στους ομολόγους του κατά τη Σύνοδο των MED 5, στην Ιταλία, το 2022 μόνο στις πέντε χώρες της πρώτης γραμμής, που είναι η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Μάλτα, αναμένεται ότι θα αφιχθούν 150 χιλιάδες νέοι αιτητές ασύλου.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Νουρής είπε πως η τελευταία Σύνοδος των Υπουργών Εσωτερικών των πέντε χωρών της πρώτης γραμμής, που αντιμετωπίζουν αριθμό προβλημάτων από την παράτυπη μετανάστευση, ανέδειξε ότι υπάρχει αναγκαιότητα στην ΕΕ να υπάρξει ενιαία πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, για την αντιμετώπιση του τεράστιου ζητήματος του μεταναστευτικού.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΣ κατά τη Σύνοδο συμφώνησαν ότι διαφωνούν σε μια σειρά από θέματα, προεξάρχοντος του θέματος της αλληλεγγύης, σημειώνοντας ότι «η γαλλική προεδρία έχει αναλάβει μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, για την οποία την έχουμε ευχαριστήσει, για να προωθήσει αυτή την ανάγκη να υπάρξει μια ενιαία πολιτική στη μετανάστευση και στο άσυλο».

Την ίδια ώρα, ανέφερε, «είναι επάναγκες να υπάρξει αυτό που ονομάζουμε αλληλεγγύη έμπρακτα και όχι θεωρητικά και βεβαίως υποχρεωτική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και όχι σε εθελοντική βάση».

Ο κ. Νουρής είπε πως «η πρόταση που τέθηκε από τη Γαλλική Προεδρία και η οποία αναμένεται να τεθεί ενώπιον μας εκ νέου την ερχόμενη Παρασκευή, στο Λουξεμβούργο, είναι ένα σύμφωνο εθελοντικής αλληλεγγύης, κάτι για το οποίο έχουμε εκφράσει διστακτικότητα και επιφυλακτικότητα ως Κύπρος», για να σημειώσει ότι η Γαλλική Προεδρία έχει καταθέσει την πρόταση τεκμηριώνοντας ότι μπορεί να υπάρξει δυνατότητα μετεγκατάστασης 10 χιλιάδων αιτητών ασύλου, μεταξύ των κρατών μελών, για το 2022.

«Την ίδια ώρα έχω παραθέσει στοιχεία στους ομολόγους μου ότι το 2022 μόνο στις πέντε χώρες της πρώτης γραμμής αναμένεται ότι θα αφιχθούν 150 χιλιάδες νέοι αιτητές ασύλου. Ήδη η Κύπρο τους πρώτους 5 μήνες του 2022 έχει ξεπεράσει τις 11 χιλιάδες νέες αιτήσεις ασύλου. Αυτό εγείρει το ρεαλιστικό ερώτημα: εάν υιοθετηθεί η γαλλική πρόταση σημαίνει ότι θα μετεγκατασταθούν 10 χιλιάδες από τις 150 νέων αιτητών, άρα οι 140 πρόσθετοι θα παραμείνουν στις 5 χώρες της πρώτης γραμμής, κάτι το οποίο είναι σχεδόν πρακτικά αδύνατο να αντέξουν τα υφιστάμενα συστήματα μετανάστευσης και ασύλου», είπε.

Ο αρμόδιος Υπουργός ανέφερε πως η θέση πολιτικής της Κύπρου είναι «πρώτον να υπάρχει ένα είδος πολιτικής αλληλεγγύης και μετεγκατάστασης των αιτητών ασύλου μεταξύ των μελών κρατών της ΕΕ» και «δεύτερον επιβάλλεται να υπάρξει εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η σύναψη κεντρικών συμφωνιών επιστροφής με αριθμό τρίτων χωρών, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε αυτή τη συγκεκριμένη διαδικασία».

Επιπλέον, ανέφερε πως «θα πρέπει τέλος να εντατικοποιηθούν τα μέτρα ασφάλειας στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της πράσινης γραμμής -που δεν είναι μεν το εξωτερικό μας σύνορο, αλλά είναι ο χώρος από όπου έρχονται οι παράπτυποι μετανάστες- ούτως ώστε να περιοριστούν οι αριθμοί».

«Αν δεν υπάρξει η ταυτόχρονη υιοθέτηση των συγκεκριμένων μέτρων», συμπλήρωσε, «πολύ φοβάμαι ότι οι προβλέψεις στο μεταναστευτικό θα είναι εξαιρετικά δυσοίωνες».

Διαβεβαίωσε ότι γίνονται πολύ περισσότερα από αυτά που ανακοινώνονται, εκφράζοντας την ελπίδα ότι εντός του τρέχοντος μηνός η Κύπρος θα είναι σε θέση να ανακοινώσει τις δικές της ξεχωριστές συμφωνίες με κράτη, ώστε να μπορέσει να επιτύχει τις επιστροφές.

Ωστόσο, σημείωσε πως «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές», για να προσθέσει πως «η Κύπρος είναι ένα εξαιρετικά μικρό κράτος, που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο από τα προβλήματα κατ’ αναλογία πληθυσμού, που αντιμετωπίζουν οι υπόλοιπες χώρες».

Ανέφερε πως «έχουμε φτάσει αισίως στο 5% του πληθυσμού σε αιτητές ασύλου, το οποίο είναι ένα υπέρμετρο βάρος, που δεν μπορούμε να σηκώσουμε από μόνοι μας και βεβαίως το εκτόπισμα της μικρής Κυπριακής Δημοκρατίας στη δυνατότητα σύναψης συμφωνιών, με άλλες χώρες επιστροφής, δεν είναι το ίδιο με την ίδια την ΕΕ».

Εξάλλου, σημείωσε πως δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι «έχουμε πετύχει μικρές μεν σε αριθμούς, αλλά σημαντικές για πρώτη φορά κοινές πτήσεις επιστροφών, με χώρες με τις οποίες δεν γίνει ποτέ ανάλογη κίνηση όπως το Πακιστάν, τη Γερμανία κλπ.

Είπε, τέλος, πως «είναι τέτοιοι οι αριθμοί, που δεν επιτρέπουν ούτε καν να μειδιούμε, γιατί πάρα πολύ απλά έχουμε τεράστιους αριθμούς να διαχειριστούμε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Άρχισε η παρουσίαση των σχεδίων για την εντός των τειχών Λευκωσία

Τα έργα του Δήμου Λευκωσίας και τα σχέδια χορηγιών και κινήτρων για την αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας, παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα σε κατοίκους,...

ΥΠΑΝ: Στόχος να διατηρήσουμε αρχές και αξίες αθλητισμού στην εκπαίδευση

Το σχολείο έχει να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της βίας και της παραβατικότητας και το Υπουργείο Παιδείας στοχεύει να διατηρήσει τις αρχές...

Yπουργικό: “Ναι” στην αγορά 5 κτιρίων για δομές 24ωρης φροντίδας ενηλίκων ΑμεΑ

To Yπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας για αγορά 5 κτιρίων που θα χρησιμοποιηθούν ως δομές 24ωρης φροντίδας ενήλικων ατόμων με αναπηρίες,...

Απεβίωσε η Έλενα Τουμαζή Ρεμπελίνα, μια από τις πιο σημαντικές ποιήτριες της Κύπρου

Απεβίωσε σε ηλικία 76 ετών η ποιήτρια Έλενα Τουμαζή, η οποία ήταν γνωστή στον καλλιτεχνικό χώρο και με το ψευδώνυμο Έλενα Ρεμπελίνα, μια από τις σημαντικότερες...

Έρευνα: Σημαντικό πρόβλημα για το 87% των Ελλήνων η ακρίβεια

Η ακρίβεια αναδεικνύεται η απόλυτη ανησυχία των Ελλήνων στην Περιφέρεια Αττικής, που συμμετείχαν σε έρευνα από την PulseRC, καθώς το 95% «έδειξε» τις αυξήσεις των...

Εδώ θα γίνει η ανάλυση των δειγμάτων του αστεροειδή Μπενού που έφτασαν στη Γη (βίντεο)

Την Κυριακή το σκάφος OSIRIS REx πλησίασε τη Γη και απελευθέρωσε μια κάψουλα μέσα στην οποία υπήρχαν τα δείγματα του αστεροειδή Μπενού που είχε συλλέξει το...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW