Πρόταση για υιοθέτηση από την ΕΕ, τριών μέτρων στο μεταναστευτικό μέχρι την τελική κατάληξη στο νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Ασύλου και Μετανάστευσης, θα καταθέσει η Κύπρος στο επόμενο Συμβούλιο εκ μέρους των 5 Μεσογειακών χωρών, Κύπρου, Μάλτας, Ελλάδας, Ιταλίας και Ισπανίας.
Αυτό δήλωσε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής αναφερόμενος στις εξελίξεις σχετικά με την πορεία του Συμφώνου. Η πρόταση αφορά τρία μέτρα, τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ καθώς και την εποπτεία της Πράσινης Γραμμής, την ανάληψη πρωτοβουλίας από την Κομισιόν για κεντρική σύναψη συμφωνίας με αριθμό τρίτων χωρών για επιστροφή μεταναστών και την ενεργοποίηση όλων των μηχανισμών που λειτουργούν στην ΕΕ για να μεγιστοποιηθεί ο αριθμός των επιστροφών.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως ενημέρωσε τους Βουλευτές για τις εξελίξεις σε σχέση με τη διαπραγμάτευση για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Ασύλου και Μετανάστευσης, η οποία διαρκεί εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, τόνισε, υποστηρίζει ανεπιφύλακτα την αναγκαιότητα για κατάληξη σε ένα ενιαίο σύμφωνο, το οποίο θα αποτελέσει το νομοθετικό πλαίσιο που θα βοηθήσει στη διαχείριση του τεράστιου μεταναστευτικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας.
Πρόσθεσε πως οδηγός σε αυτή τη προσπάθεια είναι η κρίση που η Ευρώπη αντιμετώπισε το 2015, όταν στην απουσία ενός συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου κατέρρευσαν τα συστήματα ασύλου, κυρίως σε Ελλάδα και Ιταλία.
«Δεν θέλουμε να βιώσουμε κάτι ανάλογο ξανά και συζητούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας στην κατάληξη σε ένα Σύμφωνο», και σημείωσε πως ο δρόμος είναι εύκολος. Τόνισε πως η σημαντικότερη παράμετρος είναι η έννοια της αλληλεγγύης και της ανακατανομής και χώρες όπως η Κύπρος, που δεν ανήκει στο χώρο Σένγκεν, έχουν ένα λόγο περισσότερο να τους ενδιαφέρουν οι έννοιες αυτές.
Ο κ. Νουρής ανέφερε πως υπάρχουν εντός ΕΕ διάφορες θέσεις και τάσεις. Είναι, πρόσθεσε, οι θέσεις των 5 Μεσογειακών χωρών, Κύπρου, Μάλτας, Ισπανίας, Ιταλίας και Ελλάδας, που σηκώνουν το μεγαλύτερο μεταναστευτικό βάρος έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια αυξάνονται, και οι οποίες αντιμετωπίζουν διαφορετικά το θέμα της αλληλεγγύης.
Διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να υπερπηδηθούν όλα τα εμπόδιο για να υπάρξει κατάληξη σε ένα Σύμφωνο. Σημείωσε πως η Κύπρος έχει αναλάβει πρωτοβουλία και έχει καταθέσει συγκεκριμένα μέτρα που θα παρουσιαστούν στο επερχόμενο Συμβούλιο την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο μαζί με τις υπόλοιπες 4 μεσογειακές χώρες.
Η εισήγηση προνοεί ότι παράλληλα και ταυτόχρονα με τις συζητήσεις για το Σύμφωνο θα πρέπει να υιοθετηθούν τρία μέτρα για να βοηθηθούν ιδιαίτερα τα κράτη πρώτης γραμμής. Το πρώτο αφορά τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, στο οποίο έχει προστεθεί και η αναγκαιότητα εποπτείας της Πράσινης Γραμμής, η οποία δεν είναι σύνορο.
Το δεύτερο αφορά την ανάληψη από την Κομισιόν πρωτοβουλίας για κεντρική σύναψη συμφωνίας με αριθμό τρίτων χωρών, και το τρίτο αφορά την ενεργοποίηση όλων των μηχανισμών που λειτουργούν στην ΕΕ για να μεγιστοποιηθεί ο αριθμός των επιστροφών σε αυτές τις τρίτες χώρες ώστε να αποφορτιστούν τα κράτη μέλη, ιδιαίτερα αυτά της πρώτης γραμμής. Ο Υπουργός εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει μια θετική εξέλιξη στην επερχόμενη σύνοδο.
Η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Μυρτώ Ζαμπάρτα, μιλώντας εντός της Επιτροπής είπε πως η Κομισιόν αναγνωρίζει το πρόβλημα που υφίσταται η Κυπριακή Δημοκρατία και θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι και η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Όπως είπε, η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον κατά την επίσκεψη της πριν από λίγες μέρες στην Κύπρο είδε το πρόβλημα από πρώτο χέρι και έχει δηλώσει ότι η Κύπρος δεν είναι μόνη σε αυτή την προσπάθεια.
Όπως ανέφερε, η Επίτροπος Γιόχανσον θα επισκεφθεί την Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα και θα ζητήσει διαβεβαίωση ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θα εφαρμοστεί και στην Κύπρο.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Χάρης Γεωργιάδης είπε πως είναι τουλάχιστο παράδοξο, τη στιγμή που η ίδια η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι η Κύπρος έχει επωμιστεί ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος, κάποιοι στο εσωτερικό να θεωρούν ότι η έγερση του ζητήματος είναι υπερβολική και πιθανώς ξενοφοβική.
Είπε πως πρόκειται για μια μεγάλη ευρωπαϊκή πρόκληση η οποία μόνο με ευρωπαϊκή απάντηση μπορεί να αντιμετωπιστεί, και εξέφρασε υποστήριξη στην πρόταση της Κομισιόν για ένα νέο Σύμφωνο για Μετανάστευση και Άσυλο.
Ο ΔΗΣΥ, είπε ο κ. Γεωργιάδης, στηρίζει πλήρως κάθε προσπάθεια για αποτελεσματικότερο έλεγχο και επιτήρηση κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης, που αποτελεί την μεγαλύτερη πύλη εισόδου παράτυπων μεταναστών. «Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι κανένας δεν θα πρέπει να εισέρχεται σε ευρωπαϊκό έδαφος χωρίς τη γνώση και την έγκριση των αρχών», είπε.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς είπε πως δυστυχώς η Κομισιόν με το νέο Σύμφωνο που προτείνει, συνεχίζει και διατηρεί τον Μηχανισμό του Δουβλίνου, την αρχή δηλαδή ότι υπεύθυνο για την διαχείριση των αιτήσεων πολιτικού άσυλου είναι το πρώτο κράτος μέλος που έχει εισέλθει ένας αιτητής. Αυτό, ανέφερε ο ίδιος, έρχεται σε αντίθεση με την θέση της αριστεράς στην Κύπρο και την ΕΕ αλλά και ολόκληρου του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο ζήτησε να αντικατασταθεί ο Μηχανισμός του Δουβλίνου με ένα σύστημα στη βάση του οποίου όλοι οι πρόσφυγες θα κατανέμονται υποχρεωτικά σε όλα τα κράτη μέλη ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός.
«Εμείς θέλουμε από την Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχθεί να συνεχιστεί ο Μηχανισμός του Δουβλίνου και δεν θα επαναλάβει το λάθος που έκανε το 2013 που συναίνεσε στην αναθεώρηση αυτού του κανονισμού», είπε. Πρόσθεσε πως δεν είναι λογικό η Κυβέρνηση στα Συμβούλια της ΕΕ να αποδέχεται αυτά που ζητούν οι άλλες δεξιές και ακροδεξιές κυβερνήσεις της Ευρώπης και στην Κύπρο να εκτονώνεται στους πρόσφυγες.
Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε πως η Κύπρος κατά αναλογία πληθυσμού υποφέρει περισσότερο από τις μεταναστευτικές ροές, τις οποίες αδυνατεί να απορροφήσει με ικανοποιητικό τρόπο και σε ικανοποιητικό βαθμό. «Στην καρδιά της οποιασδήποτε πολιτικής θα πρέπει να είναι η διεύρυνση των συμφωνιών επανεγκατάστασης που θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία σε διμερές επίπεδο να συνάψει με τις χώρες από τις οποίες κατεξοχήν προέρχονται οι παράνομοι μετανάστες», είπε και σημείωσε πως πρέπει να τονιστεί από την πλευρά μας ότι είναι πράγμα οι πρόσφυγες και άλλο οι παράνομοι ή οικονομικοί μετανάστες.
Για να μπορεί να πετύχει η οποιαδήποτε πολιτική, ανέφερε η κ. Ερωτοκρίτου, εν αναμονή της νέα συμφωνίας για το μεταναστευτικό, θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να επενδύσει και να βεβαιωθεί ότι διευρύνει τις διμερείς συμφωνίες με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται παράτυποι μετανάστες ώστε να επισπευσθεί η επιστροφή στις χώρες τους. Σημείωσε πως μόνο τον Σεπτέμβριο, όπως αναφέρθηκε εντός της Επιτροπής, είχαν γίνει στην Κύπρο 1.022 νέες διελεύσεις. Την ίδια στιγμή, είπε, για την Πράσινη Γραμμή θα πρέπει να γίνει μια ειδική διαχείριση με τη συνδρομή της ΕΕ, χωρίς σε κανένα σημείο να γίνει αποδεκτό ότι αποτελεί εξωτερικό σύνορο.
Εκ μέρους του ΕΛΑΜ ο Γεάδης Γεάδη μίλησε για την αναφορά του Υπουργού ότι οι αιτητές ασύλου έχουν ξεπεράσει το 4% του πληθυσμού, ότι το κονδύλι που έχουμε λάβει ως χώρα από το 2015 μέχρι σήμερα από την ΕΕ ανέρχεται στα 180 εκ. «κάτι που φανερώνει ότι και ο Κύπριος φορολογούμενος δίνει χρήματα από την τσέπη του για το τεράστιο πρόβλημα» και στην έκθεση της Κομισιόν που αναφέρει ότι η μείωση των μεταναστευτικών ροών στην Ανατολική Μεσόγειο έχει μειωθεί στο 57% ενώ στην Κύπρο έχει αυξηθεί κατά 48%.
Αναγνωρίζουμε, είπε, ότι ο κ. Νουρής κάνει προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό. Από την άλλη, πρόσθεσε, ενώ το ΕΛΑΜ είχε επικριθεί για τις θέσεις στο μεταναστευτικό, σήμερα αρκετοί τις ασπάζονται και συμφωνούν με αυτές. «Ζητούμε την εφαρμογή αυστηρής και αποτρεπτικής μεταναστευτικής πολιτικής», κατέληξε.