9 C
Nicosia
Σάββατο 2 Μάρτιος 2024 | 2:57

“Μπουμ” στις διελεύσεις μεταναστών στην Ευρώπη- 5.100 ήρθαν στην Κύπρο

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός παράτυπων διελεύσεων από τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2016, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σε ανακοίνωση Τύπου ο Frontex, ο οργανισμός που διαχειρίζεται τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Ο Frontex κατέγραψε ακόμα μεγάλη αύξηση των παράτυπων διελεύσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Σε μεγάλο βαθμό η αύξηση αυτή οφείλεται στον τριπλασιασμό του εντοπισμού παράνομων αφίξεων στην Κύπρο την ίδια περίοδο.

Συνολικά μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου του 2022 καταγράφηκαν σε όλα τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 40.300 παράνομες διελεύσεις, έχοντας αυξηθεί κατά 57% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2021. Σχεδόν οι μισές παράτυπες διελεύσεις καταγράφηκαν στον διάδρομο των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αν και η συντριπτική πλειοψηφία των Ουκρανών προσφύγων πέρασαν στην ΕΕ μέσω νόμιμων σημείων διέλευσης.

Τον Μάρτιο καταγράφηκαν σχεδόν 11.700 παράνομες διελεύσεις σε όλα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, σημειώνοντας αύξηση κατά 29% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2021.

Στην περίπτωση του διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου, ο αριθμός των ατόμων που μπήκαν παράτυπα στο έδαφος της ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2022 ξεπέρασε τους 7.000 ανθρώπους, σημειώνοντας αύξηση 132% σε σχέση με την ίδιο περίοδο το 2021.

Από ένα σύνολο 7.005 ατόμων που εντοπίστηκαν να έχουν διέλθει τα σύνορα παράτυπα στην Ανατολική Μεσόγειο, τα 5.100 είχαν εισέλθει παράτυπα στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας τους πρώτους μήνες του έτους. Ο αριθμός των παράτυπων αφίξεων στην Κύπρο τριπλασιάστηκε σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι.

Πιο συγκεκριμένα τον Μάρτιο, ο αριθμός των μεταναστών που εντοπίστηκαν έχοντας μπει στην Κύπρο παράνομα διπλασιάστηκε σε σχέση με πέρσι, φτάνοντας στα 3.250 άτομα.

Οι κύριες εθνικότητες των προσώπων που εντοπίστηκαν στην Κύπρο ήταν Νιγηριανοί και Κονγκολέζοι πολίτες σύμφωνα με τον Frontex, ο οποίος δεν διευκρινίζει αν επρόκειτο για πολίτες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό ή της Δημοκρατίας του Κονγκό.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως στα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται οι πρόσφυγες από την Ουκρανία, καθώς και πρόσφυγες που περνούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω νόμιμων σημείων διέλευσης στα σύνορα.

Επίσης, επισημαίνεται ότι οι αριθμοί αφορούν τους εντοπισμούς παράτυπων διελεύσεων, με τη διευκρίνηση πως αρκετές φορές το ίδιο άτομο μπορεί να επιχειρήσει να διέλθει των συνόρων πάνω από μια φορά.

Στον διάδρομο των Δυτικών Βαλκανίων, όπου καταγράφηκαν σχεδόν οι μισές παράτυπες διελεύσεις το πρώτο τρίμηνο του 2022, ο αριθμός αυξήθηκε κατά 115% στα 18.300 άτομα.

Τον Μάρτη ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που εντοπίστηκαν στην περιοχή σχεδόν τριπλασιάστηκε σε σχέση με τον Μάρτη πέρσι, φτάνοντας στα 6.650 άτομα. Η πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών ήταν Σύριοι και Αφγανοί.

Στη διαδρομή της Δυτικής Αφρικής, που αφορά τις αφίξεις στις ισπανικές Κανάριες Νήσους, καταγράφηκε αύξηση κατά 70% το πρώτο τρίμηνο στα 5.850 άτομα σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι. Ωστόσο το σύνολο των αφίξεων τον Μάρτιο μειώθηκε κατά δύο τρίτα σε σχέση με πέρσι στα 360 άτομα. Η πλειοψηφία των αφίξεων προήλθαν από το Μαρόκο και την Γουινέα.

Στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ καταγράφηκε αύξηση κατά 714% στις παράτυπες αφίξεις καθώς όπως σημειώνεται ορισμένοι Ουκρανοί πολίτες δεν πέρασαν την ΕΕ μέσω σημείων συνοριακού ελέγχου, αν και η πλειοψηφία επέλεξε τα επίσημα σημεία εισόδου. Οι αριθμοί των παράτυπων διελεύσεων κατά το πρώτο τρίμηνο επταπλασιάστηκαν αλλά παρέμειναν χαμηλοί στα 950, ενώ τον Μάρτιο δωδεκαπλασιάστηκαν στα περίπου 600 άτομα.

Τέλος, στο Κανάλι της Μάγχης τριπλασιάστηκε ο αριθμός των ατόμων που θέλησαν να κατευθυνθούν προς το Ηνωμένο Βασίλειο ξεπερνώντας τα 8.900 κατά το πρώτο τρίμηνο. Τα μισά από αυτά τα άτομα αποτράπηκαν από το να αναχωρήσουν από την ΕΕ και τα μισά διασώθηκαν από τις Βρετανικές αρχές.

Σύμφωνα με τον Frontex, ο οργανισμός έχει παρουσία 2.100 αξιωματικών και προσωπικού με αντικείμενο τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αυτοί είναι οι υποψήφιοι που υποστηρίζει το ΔΗΚΟ στις εκλογές ΤA

Το Εκτελεστικό Γραφείο του Δημοκρατικού Κόμματος το οποίο συνεδρίασε στις 28 Φεβρουαρίου 2024, επικύρωσε τις εξής υποψηφιότητες, που αφορούν τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών...

Νέο ψηλό 10ετίας πέτυχε το ΧΑΚ – Στις 145,69 μονάδες (+1.7%) ο γενικός δείκτης

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, με το Γενικό Δείκτη Τιμών να κλείνει σε νέο ψηλό δεκαετίας. Ο Γενικός...

Τέμπη: Νέο βίντεο ντοκουμέντο – Η «κόλαση» δευτερόλεπτα μετά τη σύγκρουση των τρένων

Νέο συγκλονιστικό ντοκουμέντο από την τραγωδία στα Τέμπη ήλθε σήμερα (3/1) στο φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτοντας στιγμές λίγο μετά την τρομακτική σύγκρουση των τρένων η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον...

Επιμένει προκλητικά ο Ερντογάν για «δύο κράτη» στην Κύπρο

«Η Τουρκία θα  συνεχίσει την προσπάθεια αναγνώρισης της ισότιμης κυριαρχίας και του διεθνούς ισότιμου καθεστώτος των αδελφών Τουρκοκύπριων», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν μιλώντας...

Μέρες και έργα του (διαβόητου) παπα-Ευθύμ’: Σαν σήμερα, το 1922, έκλεισε 68 ορθόδοξα εκπαιδευτήρια της Καππαδοκίας

Δεκανίκι του Μουσταφά Κεμάλ και εφιάλτης των Ρωμιών. Αυτός ο «τίτλος» έχει αποδοθεί στον Ευθύμιο Καραχισαρίδη, τον παπα-Ευθύμ’ όπως είναι γνωστός. Ο αυτοδιορισμένος πατριάρχης των… ορθοδόξων...

Λονδίνο: Φωτιά σε κτίριο πολυτελών διαμερισμάτων – 11 άτομα στο νοσοκομείο

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε κτίριο πολυτελών διαμερισμάτων στο Λονδίνο, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση 130 ατόμων. Κινητοποιήθηκαν περίπου εκατό πυροσβέστες, ενώ 11 άτομα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!