22.3 C
Nicosia
Τετάρτη 25 Σεπτέμβριος 2024 | 9:34

Μεγάλες αντιδράσεις για την κατεδάφιση διατηρητέων από την Αρχιεπισκοπή

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η ενέργεια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής να προχωρήσει σε κατεδάφιση διατηρητέων κτηρίων πέριξ της Αρχιεπισκοπής. Για το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα του Δήμου Λευκωσίας. 

ΑΚΕΛ: Η πολιτιστική κληρονομία της Κύπρου δεν είναι τσιφλίκι του Αρχιεπισκόπου!

Μέρα μεσημέρι σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε μπουλντόζες και κατεδάφισαν διατηρητέα κτήρια που βρίσκονται στον χώρο όπου ανεγείρεται ο καθεδρικός ναός στο κέντρο της Λευκωσίας. Μια ενέργεια παράνομη και αυθαίρετη που συνιστά ωμή πρόκληση σε βάρος ολόκληρης της κοινωνίας.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεσμεύτηκε έναντι του Δήμου Λευκωσίας για να διατηρήσει τα κτήρια. Αυτή η δέσμευση αποτέλεσε το άλλοθι για την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου για να παραχωρήσει άδεια ανέγερσης του καθεδρικού ναού.

Η κατεδάφιση των διατηρητέων κτηρίων αποτελεί το νέο πολιτιστικό έγκλημα με τη σφραγίδα του Αρχιεπισκόπου. Προηγήθηκαν κι άλλα με αποκορύφωμα τον αποχαρακτηρισμό αρχαίου μνημείου στη Γεροσκήπου από το Υπουργικό Συμβούλιο για να αναγερθεί πολυτελές ξενοδοχείο της Αρχιεπισκοπής. Αυτή η αυθαιρεσία του Αρχιεπισκόπου οφείλεται στην κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού, η οποία εξέθρεψε τις αυθαιρεσίες και παρανομίες του εκτελώντας πρόθυμα κάθε αξίωσή του.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση και τα αρμόδια τμήματα να τερματίσουν κάθε εργασία στο χώρο και ο Αρχιεπίσκοπος να αποκαταστήσει τα κτήρια, όπως προνοεί η νομοθεσία. Η πολιτιστική κληρονομία της Κύπρου δεν είναι τσιφλίκι του Αρχιεπισκόπου!

Οικολόγοι: Επίθεση στον πολιτισμό από την Αρχιεπισκοπή

Πλήγμα για τον πολιτισμό χαρακτηρίζει τη σημερινή κατεδάφιση των τεσσάρων διατηρητέων οικοδομών στη Λευκωσία, το Κίνημα Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος, οι τέσσερις οικοδομές που βρίσκονταν επί της οδού Ισοκράτους, πλησίον της Αρχιεπισκοπής, κατεδαφίστηκαν σήμερα το πρωί, με την ιδιοκτήτρια Αρχιεπισκοπή να παραβιάζει κατάφωρα τους όρους της νομοθεσίας για τις διατηρητέες οικοδομές.

«Από την πρώτη στιγμή που ενημερωθήκαμε για την κατεδάφιση των κτηρίων, ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, επικοινωνήσαμε με τους αρμόδιους φορείς ζητώντας εξηγήσεις για την ενέργεια της Αρχιεπισκοπής και για τις οποίες θα επανέλθουμε.

Από τα πέντε συνολικά διατηρητέα κτήρια, τα τέσσερα έγιναν ερείπια για λόγους που μόνο η Αρχιεπισκοπή γνωρίζει. Δυστυχώς για ακόμη μια φορά γίναμε μάρτυρες αυθαίρετων ενεργειών του Αρχιεπίσκοπου» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πρώτη πυραυλική επίθεση της Χεζμπολάχ στο Τελ Αβίβ – Στόχευε το αρχηγείο της Μοσάντ

Kλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ συνιστά η πρώτη πυραυλική επίθεση της σιιτικής οργάνωσης στο Τελ Αβίβ από την έναρξη του πολέμου, που...

Ρεάλ Μαδρίτης: Ανησυχία για τον Μπαπέ

Η Ρεάλ Μαδρίτης νίκησε 3-2 την Αλαβές, ο Κιλιάν Μπαπέ σκόραρε αλλά αποχώρησε τραυματίας από την αναμέτρηση και… άναψε φωτιές στο ιατρικό επιτελείο του...

ΗΠΑ: Πώς οι πλούσιοι ξεγλιστρούν από την εφορία

Για τους πλούσιους, η ασφάλεια ζωής είναι μία συνηθισμένη τακτική για την αποφυγή πληρωμής  φόρων, σημειώνει το BI. Οι φόροι ακίνητης περιουσίας θέτουν ένα δίλημμα για τους...

Στο Γ.Ν Πάφου τρια άτομα που τραυματίστηκαν σε τροχαίο

Τρία πρόσωπα νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου μετά τον τραυματισμό τους σε τροχαίο το απόγευμα της Τρίτης, ενώ άλλα δύο πρόσωπα που επίσης ενεπλάκησαν στην οδική...

Η γυναίκα που θα πολεμήσει την επίθεση της UniCredit – Ποια είναι η νέα CEO της Commerzbank

Επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες ημέρες, η Commerzbank ανακοίνωσε ότι η νέα διευθύνουσα σύμβουλός της θα είναι η Μπετίνα Ορλόπ, η οποία αναμένεται να πολεμήσει ενάντια...

Ζελένσκι: Η Ρωσία πρέπει να εξαναγκαστεί σε ειρήνη

Τον εξαναγκασμό της Ρωσίας σε υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας με το Κίεβο ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Ο Πούτιν έχει παραβιάσει τόσους...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!