24.9 C
Nicosia
Σάββατο 30 Σεπτέμβριος 2023 | 22:00

Κούσιος: Ευελπιστώ σε θετικά αποτελέσματα για ΑΤΑ και εργασιακά

Οι κοινωνικοί εταίροι επιδεικνύουν για ακόμα μια φορά υπευθυνότητα και σοβαρότητα και στηριζόμενος σε αυτή την υπεύθυνη θέση τους ευελπιστώ ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα το ταχύτερο δυνατό, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κυριάκος Κούσιος, αναφερόμενος στα θέματα που συζητούνται μεταξύ της κυβέρνησης και των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Υπενθύμισε πως στις 7 Νοεμβρίου θα συζητηθεί το θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της Κυβέρνησης που έχουν υπογράψει το σχετικό μνημόνιο.

Ο κ. Κούσιος προέβη στις δηλώσεις στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού εργαστηρίου «ACCELERATE YOUTHSELF», που έγινε σήμερα σε ξενοδοχείο της Λάρνακας.

Ανέφερε πως «όπως είναι γνωστό συνεδρίασε το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η ημερήσια διάταξη περιλάμβανε πάρα πολλά θέματα και συγκεκριμένα πέραν των 16 θεμάτων. Λόγω του μεγάλου αριθμού των θεμάτων δόθηκε προτεραιότητα έπειτα από συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους και επιλέγηκαν θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν κατά προτεραιότητα. Τα δε υπόλοιπα θέματα θα μελετηθούν και θα τύχουν διαχείρισης από τεχνικές επιτροπές για να επανέλθουν στην συνέχεια στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα».

Από τα κύρια θέματα τα οποία θα μας απασχολήσουν, είπε, «είναι το θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής. Αυτό όπως έχω εξηγήσει δεν αφορά το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, αλλά αφορά τους κοινωνικούς εταίρους και την Κυβέρνηση που έχουν υπογράψει το σχετικό μνημόνιο. Στις 7 Νοεμβρίου θα συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα».

Ένα άλλο θέμα το οποίο αποτελεί προτεραιότητα, ανέφερε, «είναι η υιοθέτηση νέας πολιτικής για την εργοδότηση εργατών και υπαλλήλων από τρίτες χώρες. Είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ σοβαρά τόσο το συνδικαλιστικό κίνημα όσο και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και πρέπει να πούμε ότι έχουμε παρατηρήσει στο υφιστάμενο σχέδιο πολιτικής κάποιες στρεβλώσεις και οφείλουμε να κάνουμε τις παρεμβάσεις μας για να διευκολύνουμε την οικονομία του τόπου αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας για τους Κύπριους πολίτες».

Θα προσπαθήσουμε, είπε, «να δούμε κατά προτεραιότητα θέματα που αφορούν τους όρους εργασίας τις συνθήκες εργασίας αλλά και το θέμα του ωραρίου και των αργιών. Είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί έντονα τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και να θυμίσω ότι είχε συνδεθεί το όλο θέμα του ωραρίου με την ωριαία απόδοση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού όπως επίσης ηγέρθηκε το θέμα των αργιών. Θα μας απασχολήσουν μεταξύ άλλων και αυτά τα θέματα το επόμενο δεκαπενθήμερο”, ανέφερε.

Ο κ. Κούσιος είπε, επίσης, πως «έχουμε υπογράψει τη συμφωνία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας για εκπόνηση μελέτης πολιτικής για την αναδιαμόρφωση του συνταξιοδοτικού σχεδίου που έχουμε. Αναμένουμε την αναλογιστική μελέτη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου ενώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου ευελπιστούμε ότι θα έχουμε την προκαταρκτική μελέτη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας με τις πολιτικές που μας εισηγούνται”.

“Αυτές οι πολιτικές θα συζητηθούν με τους κοινωνικούς εταίρους και θα δοθούν στη συνέχεια περαιτέρω οδηγίες στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας για το ως προς ποια κατεύθυνση και ποιες πολιτικές θα πρέπει να κατευθύνει την επόμενη του μελέτη για το συνταξιοδοτικό. Αυτό ευελπιστώ ότι θα είμαστε σε θέση να το κάνουμε κάποια στιγμή τον Ιανουάριο για να δοθούν οι σχετικές οδηγίες στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας», επεσήμανε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σεισμός στην Κάλυμνο, αισθητός και στην Κω

Σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (στις 12.38) στην Κάλυμνο όπου έγινε ιδιαίτερα αισθητή αλλά και στην Κω. Σύμφωνα...

Optima bank: Εντυπωσιακή υπερκάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου

Επιτυχώς ολοκληρώθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Optima bank μέσω δημόσιας προσφοράς για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε...

Σουηδία: Νεαροί ζητούν να γίνουν δολοφόνοι!

Πόλεμος συμμοριών μαίνεται στη Σουηδία τους τελευταίους μήνες, με άμεσα εμπλεκόμενους νεαρούς, που αντί αντιτίμου αναζητούν συμβόλαια θανάτου για να γίνουν δολοφόνοι. «Βρισκόμαστε σε μια...

Έκλεισε το ΟΑΚΑ: Προκαταρκτική έρευνα για το στέγαστρο Καλατράβα

Προκαταρκτική έρευνα διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών της Αθήνας σχετικά με το κλείσιμο του ΟΑΚΑ και του ποδηλατοδρομίου, εξαιτίας σοβαρού προβλήματος στη στατικότητα...

Στην Κύπρο ο Δένδιας για την παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου

Στην Κύπρο μεταβαίνει αύριο, Κυριακή 1 Οκτωβρίου, ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας για την 63η Επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκραρίας. Όπως αναφέρει...

Διαμαρτυρία Ουκρανών έξω από Ρωσικό προξενείο στη Λεμεσό

Τις φωνές τους ένωσαν για άλλη μια φορά οι Ουκρανοί της Κύπρου, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Ρωσικό προξενείο, στη Λεμεσό, διαμαρτυρόμενοι για...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW