Χωρίς πραγματική ξεκούραση εργάζονται οι οδηγοί της ΝΡΤ και εξαναγκάζονται έτσι με έμμεσο τρόπο σε παραίτηση, αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση της η ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ.
«Σε συνέχεια της χθεσινής ανακοίνωσης για τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας λεωφορείων ΝΡΤ, σήμερα παρουσιάζεται ένα από αυτά που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί. Η υποχρεωτική παραμονή σε ακατάλληλους χώρους για μεγάλα χρονικά διαστήματα – διαλείμματα στη διάρκεια του ημερήσιου ωραρίου τους», προστίθεται.
Σύμφωνα με τη συντεχνία, υπάρχουν προγράμματα που τα διαλείμματα φτάνουν τις τέσσερις με πέντε ώρες την ημέρα σε πλαίσιο εργασίας 12-13 ωρών, που καλύπτει τη μέρα και το βράδυ και αναφέρεται ότι το θέμα αυτό εξηγήθηκε επανειλημμένα τόσο στην εταιρεία, όσο και στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων (ΤΕΣ) πως αυτά τα ωράρια είναι εξοντωτικά, δεν είναι ανθρώπινα, δημιουργούν άγχος και ψυχολογική πίεση, γιατί μεταξύ άλλων καταργούν την οικογενειακή ζωή.
«Δεν υπάρχουν σε αφετηρίες και σε σταθμούς ιδίως στο κέντρο της Λευκωσίας, που είναι οι χώροι των διαλειμμάτων, οι υποδομές για ξεκούραση, για γεύμα και σε μερικές περιπτώσεις δεν υπάρχει καν τουαλέτα. Η υγεία, η ασφάλεια και οι ανθρώπινες συνθήκες υγιεινής, ενδιαφέρουν τους εργαζόμενους περισσότερο από τα χρήματα, πόσο δύσκολο είναι να το αντιληφθούν;» διερωτάται η Συντεχνία.
Προστίθεται ακόμα ότι, το ΤΕΣ στις διαπιστώσεις του αναφέρει γι’ αυτό το θέμα «Όπως προνοείται στο Μνημόνιο Συμφωνίας, το οποίο υπογράφηκε από τις δύο πλευρές στις 31/7/2020, η εργοδοτική πλευρά οφείλει να παρέχει στους οδηγούς επαρκείς και κατάλληλα εξοπλισμένες εγκαταστάσεις για να χρησιμοποιούνται από τους οδηγούς κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων. Δεδομένου ότι η Εταιρεία δεν έχει προβεί στη δημιουργία τέτοιων εγκαταστάσεων μέχρι σήμερα, το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων θεωρεί ότι η Εταιρεία έχει παραβιάσει το Μνημόνιο Συμφωνίας όσον αφορά το θέμα αυτό και θα πρέπει να προβεί σε ενέργειες προς πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας».
«Λύσεις υπάρχουν, όμως η εταιρεία επιμένει σε θέσεις που διαιωνίζουν αυτά τα προβλήματα. Γιατί; Οι εργαζόμενοι δεν έχουν πλέον άλλη επιλογή από τη λήψη δυναμικών μέτρων για την επίλυσΉ τους», αναφέρεται τέλος.